Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 maj, 2024

Buffé till många för fest, så gjorde jag

Jag valde att göra en buffé till många på min 50-årsfest här hemma. Jag ville ha plock av olika sort av två anledningar:

 1. Favoritmat. Jag älskar den sortens mat och tröttnar aldrig så det blir ju då min mat.
 2. Enkelhet. Min önskan var att ha en buffe till många som liksom skötte sig själv. Då jag inte anlitade någon för att fixa innan eller under så skulle det vara så smidigt som möjligt.

Favoritmat – tips på buffé för fest hemma

Om vi börjar med första punkten så var den enkel. När det är du (eller den du planerar festen för) som får bestämma favoritmat så är det ju bara att sätta sig ner och lista just favoriterna.

För att göra det enkelt för mig så valde jag regeln om tre. Jo så här: när det är buffé ska det vara lite av varje som gärna ändå funkar ihop. Lite ost, lite chark, några röror, grönsaker osv. För att inte snurra ihop mig helt bestämde jag (kanske lite väl strikt men skönt i planeringen) att ha tre av allt. Så det blev så här:

Ost: Västerbottensost, Brie, Gräddädel
Chark: Ett helt ben lufttorkad skinka, Tryffelsalami, Fuet
Röror: Tzatziki, Hummus, Tapenad
Bröd: Baguetter, Finncrisp, Salta kex.
Grönsaker: Morotsstavar, Rädisor, Körsbärstomater
Oliver: Gröna stora, Svarta kalamata, Svarta torkade
Frukt: Gröna vindruvor, blå vindruvor, fikonmarmelad

Jag försökte beräkna maten som så att varje vuxen skulle få 150 g protein och en halv baguette. Rörorna blev det ungefär 1,5 liter av varje men det visade sig vara för mycket men hellre det än att det skulle ta slut.

Det här med att ha ett helt ben var jag tidig med att jag ville ha med på min buffé. Då jag inte skulle vinna priser på att ha den mest avancerade buffén i spännande rätter ville jag överraska med något som ändå fick blickar och konversationer.

Sådana ben finns ibland att köpa i stora mataffärer men absolut i delikatessbutiker och saluhallar. De kommer som oftast med en ställning och kniv samt instruktion att ge sig an det.

Samma sak med baguetterna. Att de i sig även skulle bli en dekoration. “Längst bak” på min buffé ville jag att de skulle stå upp som om de var drift från ett fransk bageri.

Och mellan benet och baguetterna hade jag en gigantisk basilikaplantan. Så vackert och enormt väldoftande. Inga svåra saker men med dessa tre saker som stack upp blev buffen vacker.

Sedan är ett tips för att få än mer vacker buffé, att liksom lura gästerna att den är mer avancerad än vad den är, är att använda olika sorters uppläggningsfat och skålar. Jag hade mycket olika nivåer så det blir mycket energi på bänken.

Blanda porslin, glas och trä för att ge en skön känsla. Det var mycket viktigt för mig att det var “jag” och inte fat från en catering om du förstår vad jag menar.

Enkelhet – tips för buffé hemma

För att det skulle vara smidigt och enkelt att hantera när väl gästerna började plocka från buffén så var det första ju att all mat var kall. Här behövdes det inte värmas något så bara där får man det smidiagste sättet att servera mat för många utan att själv behöva jobba i köket.

Det andra var att jag hade tömt kylskåpet på vardagsmaten och istället ställt allt som skulle fyllas på under tiden där.

Så Brieostarna, gräddädel och den hela västerbottensosten var rätt stora och blaffiga i sin “råa” formar men skurna i kvartar och bara en kvart i taget ser det trevligare ut. Snabbt och enkelt att byta ut ostarna när de började sina på skärbrädan.

Samma sak med alla röror; stora bunkar i kylen likt ett storkök men på bänken bara lite i taget.

Stora påsar med skurna morotsstavar, plockade rädisor och bunkar med körsbärstomater likaså. Salami var uppskuren i mängder i lådor i kylen.

Upplevelsen jag ville ge var att det var en liten trevlig buffé som kändes lite så där fredagsmys-aktig fast det var för 70 personer.

Bestick, glas och skräp

Utöver mat så är det ju allt det där andra som också kommer med det hela. Bestick, glas, tallrikar, servetter och allt vad det är. Och sedan skräpet som ska vara lätt att få undan.

Som sagt hade vi inte någon som var där för att fixa och plocka vilket gjorde att jag innan planerade för att det skulle vara så smidigt som möjligt, att det skulle vara som ett självspelande piano så att säga.

Jag är inte så jättestolt över detta men här blev det enklare med engångsartiklar. Vi har glas så vi skulle kunna ha till alla men då hade vi behövt ha någon som diskade mellan varven och där föll det. Men 80 st gafflar köpte jag till makens 50-års fest så de var så klart med.

För att göra denna fula engångsartikelsbänk lite trevligare lade jag alla artiklar i olika hållare som korgar och låda.

För att då snabbt få bort all “disk” enkelt, både för gästerna och mig/familjen så ställde jag stora pappkassar med plastsäckar i under köksbordet. Väldigt bra om jag får säga det själv.

Och köksbordet hade jag flyttat till väggen, stolarna var i matrummet, så ovanpå där var all dryck. Så maten på en köksbänk, tallrikar mm vid en annan och köksbordet var dryckesstation.

Öl och färdigblandad Pim’s i stora isfyllda madammer. Alkoholfria alternativ också.

Kanna med kran med 4 liter färdigblandad Cosmopolitan. I kylen fanns ytterligare 1,5 liter PET-flaskor med påfyllning.

Och sedan vitvin på bib och rödvin på flaskor.

Och utöver detta stod en stor kastrull på spisen med kokt korv ihop med korvbröd, ketchup, 4 olika sorters senap och rostad lök. Främst för de barn som inte ville ha av buffén men även för vuxna som fram på småtimmarna var lite korvsugna…

Jag torr jag har fått med det mesta. Om du har frågor får du gärna ställa dem så jag kan försöka ge svar.

Comments (8)

 • Vad gott det såg ut. Smart och fint att servera Cosmopolitan i kran. Har du bra recept på Cosmopolitan? 🥂

 • Jättebra tips ,speciellt att använda tre av varje. Bor i England och är känd i bekantskapskretsen för mina ”smorgasbord ” men har en tendens att ha för mycket så vi äter rester i flera dagar.
  Enda som jag skulle göra annorlunda-jag skulle ha hela ostarna ute från början. Dels för att det ser väldigt inbjudande ut med en hel ost, men också för att de blir bara godare om de får vara ute ur kylskåpet åtminstone nån timma innan man börjar. Har skrapat rinnande brie många gånger från ostbrickan efter några timmar….🤣

  • Det jag köpte kostade 990kr så det är ju ingen billig sak men då det både var mat, en happening och ja… en dekoration så att säga så var det värt det.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.