Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 juni, 2024

Duka till midsommar. Mina tips för midsommardukning

Att duka till midsommar är något många planerar för nu. Det finns några saker som är extra mycket midsommar som man vill få till och det mesta sitter i detaljerna, midsommardekorationerna som ska sätta stämningen.

Men det är verkligen inte mycket som behövs för att duka till midsommar egentligen. Krävs inte några stora arrangemang eller dyra grejer alls. Jag har satt samman här mina tips för att enkelt duka till midsommar och jag hoppas det kan inspirera.

Och jag har ett Allt-Om-Midsommar-Inlägg också om du vill ha mat, lekar, musik och sånt utöver dukningstips menar jag…

Om vi börjar med den sak som är svårast: utomhus. Ja det kanske faktiskt är det svåraste. Inte alla som har möjlighet till trädgård, äng, brygga, slänt eller det man gärna tänker på för årets mest hypade naturupplevelse. Men om det är någonstans man ska duka för midsommar så är det just utomhus. Så låna nåns trädgård eller hitta en park nära om du kan, om du inte har egen plätt dvs.

Och sedan det som ligger till grund för hela fadderuttan: duken. Ett långbord kräver då en lång duk. Jag har köpt detta lintyg på löpmeter och ännu, efter snart 20 år, inte fållat det. Men det är väl lite somrigt över det… Om man inte har tid eller råd att köpa tyg kan två vita lakan överlappa på bordet/borden.

Blanda och ge. Vid sådana här trädgårdsfester så är det bara fint om det är olika stilar på det som ska dukas med. Olika sorters tallrikar av blåvitt porslin och udda glas sätter den somriga stämningen.

Från dukningen midsommaren 2020. Den som firades stort i en liten bubbla. Så längesen men nyss ju… Ursäkta utsvävningen.

Alla glasen är olika men i samma höjd.

Nu är inte detta ett egentligt snällt tips men för mig som är lite av en dukningsnörd med mycket saker i mina skåp så väljer jag gärna bestick som är annorlunda än de vi har till vardags. De här med bambuhandtag är lite somriga än de av rostfritt stål.

Allround glas. De här glasen fick min man vid en rensning på en gammal arbetsplats och det är egentligen ölglas men i sin lilla storlek så tycker jag de kan användas till vin också. För vid sådana här tillfällen med kanske plockmat från buffé, smörgåsbord, väljer gästerna olika dryck.

Inget midsommarbord utan midsommarblommor. Vilda, gärna plockade runt knuten och i många olika färger. Så ska det vara.

Och med låga buketter är det lätt att föra samtal över bordet. Och när måltiden är klar samlas alla små flaskor/vaser ihop och det blir en fin blomstergrupp.

Bordsplacering. Jag älskar att placera ut gäster för att jag själv tycker mest om att sätta mig vid ett bord där nån har tänkt till och placerat mig. Inte för att det måste var den bästa matchningen mellan personerna som hamnar bredvid varann utan bara att man inte behöver lägga en sekund på att tänka var “man sitter bäst”.

Och sedan så kan namnlapparna vara så trevliga att göra också. En liten enkel sak som ger ett leende.

Att hänga saker ovanför bordet är alltid en bra idé. Dels så är det festligt värre med vimplar och flaggspel men även för att det skapar en rumskänsla.

Och sedan en påminnelse om varannan vatten. Massa karaffer med vatten till alla. Lång dag som kan bli varm

Något jag helst håller borta från min midsommardukning är maten. Om möjligt vill jag ha ett smörgåsbord, en buffé med all den goda maten att gå och plocka från på ett annat bord. Och där är tipset att tänka på att ställa saker i nivåer. Låga vida fat blandat med skålar, glasburkar för sill, tårtfat för pajer, skärbrädor för ost – ja det är bara kul och fint om det blandas mycket. Men för att det inte ska spreta för mycket är ett tips att hålla ihop det färgmässigt.

Och dryck är också toppen i olika stationer.

Ja det var lite tips för en midsommardukning från mig. Jag hoppas det kunde vara till stöd för den stundande högtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.