Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 juni, 2020

Det stora midsommarinlägget – allt du behöver för midsommar

Allt du behöver till midsommarafton! Ja ungefär så tänkte jag till mig själv när vi satt och planerade vår midsommar och insåg hur mycket jag har samlat i mitt arkiv men utspritt på alla år. Finns en rejäl dos av det man behöver till midsommar så varför inte då sätta ihop det stora riktigt långa midsommarinlägget med rubbet!!!?

2019 var första gången jag hade folkdräkt. Den min mormor sytt och broderat allt på själv 1951. 

Midsommar kan firas litet och det kan firas stort, det kan vara på landet, skärgården, på bakgården eller hemma på balkongen. Hur det än blir så kommer midsommaraftonen och med bara en sillbit och lite jordgubbar kan man komma långt. Nedan följer en lista och du gör som du brukar; du väljer det som passar dig och det kanske bara är en enstaka detalj eller massor. Jag blir glad om jag bara kan inspirera det minsta.

 

Midsommarmat

Alla våra högtider är kopplade till maten, så är det, och i vårt land har vi den fina egenheten att ha samma meny på 3 av våra största högtider – sillen! Inte mig emot då jag älskar sill. Här listar jag några riktiga favoriter:

Lertallrikssill/lerpottasill/varm matjes 
• Gurksill med pepparrot, dill & vodka
Vitlöks- & kaprissill
Krämig citronsill
• Currysill 
• Brantevikssill 
• Modern sillsallad med äpple, selleri & kapris

Andra rätter som passar alldeles ypperligt till midsommar är:
Silltårta – med beskrivning på somrig dekoration
Anjovisrulle
Gubbröra
Nubberöra

Och så tänker jag lista de där sakerna man inte får missa:
Focaccia med blomsterkrans
• Lax, gravad och/eller kallrökt
Ägghalvor
Ostpaj
• Knäckebröd med lagrad ost
• Krispig sallad – min bästa HÄR
• Olika sorters finhackad lök.
• Färskpotatis! Det är inget jag tar lätt på ska du veta. Har ett helt inlägg med massa tips på hur du bäst kokar den. Det gör du HÄR.
• Barnanpassad mat då inte alla gillar sill. (Vår äldste var det enda barnet på förskolan som åt sill ihop med pedagogerna varje midsommar, jul och påsk) Kolla in mina vänner fantastiska midsommarstång från förra året:

Du kan ju förstå vilket succé! Aldrig har väl köttbullar och falukorv varit bättre?

sill till midsommar

Det där lilla piffiga! Rädiserosor gör du enkelt vilka ger så vackert sillbord. Läs mer HÄR.

Som du märker fokuserar jag på lunchen för den är mycket mer “viktig” och traditionsbunden. På kvällen dras grillen fram och där går allas smaklökar åt olika håll. Jag är barnsligt förtjust i att grilla över kol. Älskar det! Något jag vill påminna om och uppmuntra till är den fyllda och grillade gurkan. Blir som en sallad och sås i ett. Läs HÄR.

 

Midsommarmusik – spellistan du kommer älska

Vad behövs tillmidsommar som du inte kan se, smaka på, känna? Jo det du kan höra! HÄR har du den bästa listan för midsommar.

 

Midsommardryck

Det gäller att hålla koll på vätskebalansen på sommaren och midsommaraftonen är lång så för att klara sig genom natten bör det fyllas på.

Den nya favoriten är denna somriga jordgubbsdrink, MidsommarDagens, med vitt vin. Läs receptet HÄR. Andra passande sommardrinkar är
Gin & Fläder samt Cointreau Fizz.

Att ha en balja fylld med dryck i kallt vatten som alla kan ta av är ett bra tips. Även med flaskor vanligt hederligt dricksvatten kan stickas ner.

Jag älskar snaps. Det är så gott med de där skarpa smakerna och perfekt till den feta, salta maten som man äter till midsommar men det får inte bli för mycket av det goda. Jag dricker alltid alkoholfri öl när det ska vara snaps. Det är ett riktigt vinnande koncept.

Mina favoritsnapsar är Brøndums från Danmark, OP och Skåne tillsammans med Mariestads alkoholfria öl. Och båda ska vara iskalla!

 

Midsommartårtor

Vilken midsommartårta vill du ha? En klassisk jordgubbstårta, maränger, somrigt syrligt med citron eller kanske rabarber? Jag har nåt för alla, lycka till att välja bara, ha ha!

Marängtårta/Pinocchiotårta/Brittatårta/Herrgårdstårta 
Jordgubbstårta med lemon curd
Snabba tårtan med kladdkakefyllning 
• Sommartårta med jordgubbs- & rabarberkompott
• Små marängbottnar till pavlova-bakelser 
• Smördegsbakelse med sommarbär & vaniljkräm 
• Knäckig rabarberpaj med toscatäcke

 

Midsommardukning

Jag tror vi är många som tänker långbord när vi tänker midsommardukning. Det bästa med midsommar är att den inte har några krav. Det kan vara udda stolar, bord i olika höjd, olika dukar och blandat porslin. Nästan så det är bättre då för att det ger omedelbart den där känslan av sommarlov och ledigt på landet även om det är på en innergård mitt i stan.

Har du ingen duk lång nog? Ta gamla lakan och skarva.

midsommardukning

Enklaste placeringskortet som är rasande passande för midsommar. Tandpetsflagga med namnet nedstucket i en färskpotatis.

dukning student

Även om vi har en nationaldag nu här i Sverige så tror jag många med mig ändå känner att det är midsommar som är den på riktigt stora firar-dagen. Den HÄR vikta girlangen är vacker att ha som löpare eller hänga upp som dekorationer.

Blommor är dock en av de mest viktiga ingredienserna. Stor bukett på smörgåsbordet och sedan flera mindre på matborden tycker jag är en bra kombination. Har du inte egna rabatter så plocka hundkex, rödklöver, blåklocka smörblomma och timotej ute i naturen om du har turen med dig att hitta eller köp blåklint, prästkrage och någon röd/rosa blomma som nejlika tex för att få till den där ultimata tre-kombinationen.

En liten midsommarstång av färska kryddor att ha på bordet  är också fint. Läs och se mer HÄR.

 

Midsommarmusik

Ingen midsommar utan sång runt bordet. Det är snapsvisor och riktiga klassiker som ska sjungas. Åh vad det är härligt och även den mest motsträvige börjar småsjunga efter ett tag, jag lovar. Men för att alla just ska kunna hänga med behövs ju ett sånghäfte. Klicka HÄR och ladda ned helt gratis. En sommarpresent från mig till dig.

Nu kan man ju inte bara sjunga själv utan det ska gärna vara röster från Taube, Cornelis, Lill Lindfors, Monica Z mfl för att det verkligen ska sättas stämning. HÄR har du min Spotifylista med en riktig svensk midsommar. Och ja… det är lite Ledin och Gyllene Tider också…

 

Midsommarkrans

Att binda sig en midsommarkrans är ett klassiskt bestyr på förmiddagen på midsommarafton. Kanske du plockar blommor själv eller köper i butiken, allt går bra. Och att binda sig en krans behöver inte vara krångligt. Jag visar 3 olika sätta att binda en midsommarkrans på HÄR. Och du vet vad jag brukar säga – tänk på pojkbandseffekten: att varje blomma inte måste bindas perfekt utan det är helheten som är det man är ute efter. Som ett pojkband, ha ha!

 

Midsommarlekar

Jag har inte dokumenterat eller samlat ihop så många här på bloggen men tar de vi haft genom åren så kanske du får inspiration. Detta är en punkt jag får uppdatera. Eller du kanske kan ge mig tips så fyller jag på här!

• Ägg på sked, springa och runda markering och tillbaka till sitt lag för byte av lagmedlem. Om ägg tappas börjar man om.
• Tre-ben, två lagmedlemmar ska runda pinne med ett ben var hopvirat.
• Äta upp jordgubbsremmar fortast med endast munnen.
• Äta upp mumsmums fortast med endast munnen.
• Penna fastknuten runt midjan som en svans, springa fram till flaska och träffa mitten.
• Spräcka ballong mellan två personer endast använda kroppens tyngd.
• Bygga så högt torn man kan av X antal pappmuggar på en minut.
• Snuttleken! Musik spelas och den som fortast sätter låt och artist får poäng. (Perfekt sommarmusik HÄR)

Den absolut roligaste sommarleken: strutfotboll. Helst minst tre lag för att få titta på när de andra spelar är så kul så man både gråter och kissar på sig.
Går till så här: Som vanlig fotboll fast med en mycket mindre plan och alla i lagen får en pappstrut med en ca 10 cm öppning över ansiktet. Synfältet blir alltså bara en liten cirkel. Så sjukt kul/svårt att spela – obeskrivligt roligt att titta på.

 

Midsommarminnen

Jag känner mig så tacksam över att jag kan ge mina barn fina minnen av midsomrarna vi har. Lätt att innan stressa och pressa men det ska aldrig bli det som får bli det bestående minnet efteråt – att föräldrarna stressade genom dagen för att hinna med allt. Utan istället verkligen njuta av varje bit och för att det på bästa sätt kan ske är att dela upp med dem man firar med. Knytkalas eller som vi gör – att vi är flera familjer där vi har lunch i en trädgård, drink hos en annan och middagen hos en tredje. Alla delaktiga, alla kan njuta och vara i nuet. Och att inte heller jaga det perfekta. Det perfekta sitter i att göra något unikt av dagen, inte mängden. Bara en liten påminnelse.

Från midsommarafton 2016. Med en djupt sovande klimp i famnen, krans i håret trots midnatt och med en himmel som aldrig blev mörkare än så. Inget i världen kan vara lyxigare än så.

Och sen det man inte kan råda över: vädret! Man kan bara hoppas på att vädret är åt det soliga hållet. Annars blir det väl klassikern klänning och gummistövel, ha ha!

Kanske vi kan skippa den annars så klassiska kjol-gummistöveln i år alltså??? Midsommaren 2015 var den blötaste jag någonsin varit med om. Men det gick bra det med och som sagt – har fina varma minnen från glada skratt ihop med vänner. Det som betyder allt.

Comments (8)

 • Men GUD vilket fint inlägg!! WOW!!!!
  Och jag svimmar av så gulligt med barnet sovandes i ditt knä, en midsommarnatt. Lycka i en bild. Blev typ törågd.

  • Hej Clara och TACK!!! Vad glad du gör mig. Ett tispigt och lite personligt inlägg – den kombon gillar mest.

   Önskar dig den bästa av midsomrar och somrar överlag.

   KRAM!

 • Åh så magiskt!!! Tack tack tack! Nu har jag fått megamycket inspiration för att göra en extra härlig midsommar med bara närmsta familjen efter denna våren! Kan man göra pinocchiotårtbottnar redan idag? Eller iaf imorgon? Blir stressigt på midsommae för tänkte baka 2 långpanne bottnar (vi blir 10 pers).

  • Hej Anna! Blir så glad av att höra att det kunde ge inspiration. Precis det jag önskade

   Du kan absolut göra dem dagen innan. Två dagar går såklart men då vet jag inte helt hur det blir. Rätt fuktigt ute nu så det kan stöka till det.

   LYCKA TILL 🙂

   Kram
   Helena

 • Vill önska dej och familjen en härlig helg! Vilka underbara och läckra tips! Så duktig du är, och tack för att du dela med dej . ???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.