Mina tankar som fredagsmysexpert (!)

Jag blev förra året intervjuad av Elin Wretov angående fredagsmys och jag hittade nu den texten och tänkte att den kunde vara kul att visa. Det är ju verkligen nu fredagsmyset har sin högtid. Trevlig läsning. Och säg gärna om du håller med, tycker annorlunda eller vill lägga till något. Kul att få höra.

Från fredagsmys till julmys – är det svenska konceptet på export?

Kanske är det chipsföretaget OLW som kan skyllas för en del av myshajpen. När deras kampanj ”fredagsmys” med tillhörande trallvänligt melodi, lanserades 2009 sköt både chipsförsäljningen i höjden och fredagens tv-soff-häng blev ett begrepp för varje svenskt förskolebarn.

Vid den tidpunkten arbetade influencern Helen Lyth på en reklambyrå, hade inga egna barn och var måttligt imponerad av kampanjen.

– Jag fick allergiska utslag av ordet mys. Det kändes så fattigt, för mig handlade mys om myskläder. Men sen har det där växt, som beteende men också på mig, säger hon och skrattar.

Idag kan Helena Lyth titulera sig själv, vid sidan av inredningsinspiratör och pysselproffs, “mästare på mys” Hon har bland annat skrivit boken “Julprassel och decembermys”.

Så vad är egentligen ett riktigt bra mys? 
– Jag skulle säga att det är någonting man gör tillsammans. Jag skulle absolut kunna mysa till det själv, men då klassar jag det inte som ett mys, utan egentid. 

Myser är också något man gör hemma.

– I Sverige går vi inte ut på puben och träffar folk, som i England. Vi sitter inte på det franska kaféet. Vi går inte på kvarterskrogen som i Danmark. Vi är hemma mycket mer än vad man är i andra länder. Därför tror jag att vi utvecklat myset. Kanske ligger det närmast det norrmännen har när de har det koselig, säger Helena Lyth.

Mysexperten Helena Lyth som idag har tre barn beskriver hur familjen varje fredag, efter en traditionsenlig snacksbricka och middag, samlas i tv-soffan i källaren med varsin skål fylld med olika sorters chip, jordnötsringar, ostbågar.

Men en myskväll behöver inte inbegripa familjen, tillägger hon.

–  Jag kan absolut bjuda över mina väninnor på till exempel afternoon tea-mys, eller glögg-mys, eller after work-mys. Jag kan lägga mys på ett annat beteende och då betyder det – hörni, ni behöver inte sminka er eller fixa er, för det är mys. Det ingår i definitionen mys att det inte behöver vara så ordnat. Bjuder man in på mysmiddag vet alla att det är inte finskor och stärkt skjorta. 

Idag går det att sätta mys framför eller bakom nästan alla ord. Det finns mysmat, mysbelysning, mysdeckare, myseldning, myskuddar, mysskor, till och med mysträning.

Kan verkligen allt vara mysigt? Nja, tycker Helena Lyth.
– Mysträning, då har man ‘skohornat’ in det. Det finns väldigt lite chips på en träning. Men för de som inte har familj och vars liv kanske rör sig runt en träningslokal är det ju fantastiskt om de ändå kan få en dos mys. 

Kan det inte bli för mycket av det goda då? 
– Det kan väl aldrig vara fel om folk känner lite mys i sin tillvaro. Med tanke på tillståndet i världen tycker jag att det är ‘no limit’ vad det gäller mys, säger Helena Lyth och tillägger att en fördel med myset är att det inte behöver vara särskilt dyrt. Att mysa hemma är billigare än att gå ut.

Så skapar du det ultimata myset enligt Helena Lyth:

• Försök hitta ingredienser som tilltalar alla sinnen – känsel, hörsel, smak, syn, lukt.

• Det ska vara som att bli omfamnad. Tänk extra mycket kuddar, filtar och mjuka kläder.

• Välj musik som gör dig lugn.

• Tänd ljus, ingenting skapar sådan myskänsla som levande ljus.

• Ha inte för höga krav, kör hushållspapper istället för servetter, nedklätt framför uppklätt.

• Tänk noll motstånd när det gäller mat, försök inte få i barnen broccoli på en fredag om de hatar det. Kör på det enkla som du vet alla gillar

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x