Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 januari, 2015

Mitt bästa tips till köksrenoveringen

När vi flyttade till vårt hus så hade de tidigare ägarna installerat avfallskvarn. Det var något jag själv aldrig skulle kommit att tänka på eller tänkt lägga pengar på. Men nu så är jag dem evigt tacksam för det är helt fenomenalt bra. Allt komposterbart åker ner i vasken och vidare, via en kvarn, ut i avloppet. Så mina kaffesumpar och potatisskal blir biogas utan att först behöva läggas i bruna kompostpåsar och transporteras med sopbilar till tippen.

Så är du i köksrenoveringstankar så vill jag verkligen tipsa om att installera en avfallskvarn.

Nu är apelsinerna som godast och att pressa färsk juice till frukosten är lyx. Och lite lyxigt känns det allt att trycka ner skalen och vips är dem borta.

 

Comments (6)

 • underbarasaker.blogg.se

  Det var intressant, har inte hört talas om det innan men låter väldigt smart. Det måste jag kolla upp vad det kostar och om det går att installera i efterhand 🙂

 • Vill också installera det, lätt som en plätt. MEN, i vår kommun (Trosa) är det inte tillåtet.
  Jag mailade och fick till svar: “Detta är inte tillåtet i vår kommun då vi har begränsningar i ledningskapacitet.
  Stora delar av våra ledningssystem är anlagda på 60-talet och dessa dimensionerades inte för möjlighet till anslutning av kvarnar.”
  Har även ringt för nåt år sen och fick höra att det blev problem i reningsverket med övergödning osv. Så tyvärr är det inte bara att göra, tror att det är 70 av 290 kommuner som tillåter kvarnar.

  • Helena - Hemma Med Helena

   Hej Ann-Ci. Men så typsikt. Så klart är det inte bara att ploppa in och jag skulle vilja kunna svara på hur det fungerar är men då detta var installerat när vi flyttade in så har jag inte så bra koll. Hade ingen aning om att det vara så få kommuner som hade kapacitet. Har väl tänkt och trott att fristående villor till skillnad från flerfamiljshus skulle ha lättare att installera. Förutsätter att det är “rätt” rör här. Men det är ju ner i samma avlopp som alla bajskorvar far runt i så det borde funka kan man tycka. Men såklart, om fler installerar och använder flitigt blir det väl ett himla tryck. Tror ingen vill inte ha en bajs- och avfallsexplosion nära sig, om man säger så.

   Och vad dumt. Detta är ju ett bättre sätt än att ha sopbilar körandes runt och spy ut avgaser för att hämta upp kompostpåsar. Fast bättre att avfallet tas om hand och blir till biogas än inte.

   Och att ha kompost på tomten tror jag också måste ha ett godkännande av kommunen. I alla fall om det är stort. Tror jag. Nä, nu ska jag sluta gissa. Får kolla upp fakta!

   Bästa hälsningar
   Helena

  • Helena - Hemma Med Helena

   Hej! Ja, mycket smart, men som kommentören här ovan nämner så var det inte alls så enkelt som jag trodde. Det måste vara i en kommun som godkänner detta. Alla rör har inte rätt kapacitet. Typiskt.
   Hoppas du bor i “rätt” kommun.

   Kram
   Helena

 • Vi har avfallskvarn. Mailade kommunen och frågade, men fick inget svar. Nu kan man läsa på deras hemsida att de inte tillåter det (Vallentuna). Vet att Höllvikens svar var; fråga inte. Om alla installerar blir det kanske för stor belastning på ledningarna, men det är ju få som gör/gjort det.

 • katarina Sjöström

  Min favoritmaskin i köket alla dagar i veckan, jag har reducerat ner mina hushållssopor till en enliterspåse i veckan efter miljokvarnar.se installerade min kvarn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.