Temakizushi. Att äta sushi som en taco

Om du gillar sushi och taco så är temakizushi nog din grej. Snabbt förklarat är det att alla delar av en sushi serveras som en plockbuffé på bordet och sedan får man skapa sina egna rullar, eller taco av sjögräspapper. Det här var något vi snappade upp på vår Japanresa och tog med hem till fredagsmyset. Lista på innehåll längre ner.

Det syns hos oss att vi har hittat till det japanska och asiatiska köket va?

Här är bilder från en fredag för ett tag sedan. Som det kan se ut när alla är pigga och stjärnor står rätt – då köket levererar bra.

Medan vi fixar, skär, hackar, lägger upp och blandar så mumsar jag gärna på en . Jag är faktiskt helt besatt av denna lena milda men ändå smakrika lilla anrättning.

Och kors i taket, ett barn vill vara med. Det måste dokumenteras på bild. Att koka ris är en konstform i Japan och inget man tar lätt på. Bäst att göra som kokböckerna säger.

När alla saker är redo så ställs de ut på bordet. Blir väldigt färgglatt måste jag säga.

Temakizushi. Att äta sushi som en taco

Vad vi har med på bordet:
• Rå färsk lax
• Havskräftor men det rekommenderar jag verkligen inte. Det blev helt fel.
• Kokt sushiris
• Böngroddar som jag gör så HÄR.
• Gurksallad sk smashed cucumber som är så poppis
• Tunna gurkstavar
• Ångkokt broccolini
• Avokado
• Stekt shitakesvamp
• Majonnäs, gärna japansk majonnäs
• Furikake – japansk örtkryddsblandning
• Soja
• Picklad rödlök
• Picklade grönsaker som rättika, rödkål mm vi köpte på matmarknad i Kyoto och det finns i välsorterade matbutiker eller i asiatiska matbutiker här med.
• Olika sorters såser som tex kimchisås
• Sjögräspapper, små delar som blir omslag till små munsbitar/”tacos”

Verkligen en färgfest för ögat och smakfest för gommen.

Som variation till annat fredagsmysplock är detta verkligen toppen. Tacos så klart, en maffig charktallrik är en given del av fredag, färska vårrullar är en annan, räkor är alltid en bra idé.

De här köpte vi i Japan men de stora som finns som oftast i våra butiker kan lätt klippas till mindre bitar

Vår minste som inte förstått det stora med grönsaker kör på ris, lax och majjo som doppas i soja.

Jag är lite mer få-in-allt-som-bara-går jag. Milda smaker i i ris, lax, avokado och sedan skarpa i allt det picklade som kan vara både hett och salt.

Så om du vill ha en god måltid som är lite utöver det vanliga – kör en temakizushi och ha så kul med en sushitaco-kväll. Låt fredagsmyset börja!

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x