Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 september, 2021

Fredagsmys var det här! Så äter vi på fredagar

Ja men då säger jag GLAD FREDAG till dig! Ännu en vecka har sprungit förbi och jag har jobbat med boken som idag går till tryckeriet. Och som jag skrev tidigare idag kan du förbeställa en signerad bok HÄR. Nu är det liksom inget mer att göra, boken ska in i trycket och bli till verklighet. Och jag ska villigt erkänna att jag både är helt utpumpad och helt fylld av energi. Sådan enorm resa detta alltså.

Extra skönt då med att landa hemma denna fredag.

Min vana trogen så har jag laddat och bullat upp i köket för en slapp fredag. Vad jag vill fylla den med variera. HÄR är en ostbricka och HÄR är en blandad charkbricka.

Jag fick frågan på Instagram förra fredagen om hur vi gör med hela vårt fredagsmys, dvs vår mat, när det nu bullas upp så här mycket innan middagen.

Mycket motiverad fråga och jag ska försöka svara.

Innan pandemin så jobbade vi ju inte hemma och barnen var lite utspridda så att samlas hemma och runt ett plockbord var både gott och trevligt men även viktigt. Det liksom satte starten på helgen, tillsammans.

Med hemmajobb blev denna charkbricka lite av en ny ritual. Den blev en fysisk sak för att visa “att nu minsann är vi inte på jobbet längre!”.

Barnen tar och plockar på varsin tallrik och försvinner till sina skärmar då de får skärmtid nu medan jag och maken pratar ikapp, skålar, mumsar och lyssnar på musik i köket. Samtidigt, observera detta, samtidigt som vi lagar den riktiga middagen.

Beroende på vilken mat vi ska äta så är charkbrickan utformad därefter. Är det tacomiddag är charkbrickan bara oliver och nötter typ. Får ju inte bli för mycket plock på en och samma kväll.

Sedan äter vi en middag som ibland är stor och ibland liten och som sagt, då har fredagssnackset innan måttats därefter.

Vi är en salt familj snarare än söt så ingen glass eller söt efterrätt kliver in här.

Efter middagen och köket är städat trillar vi alla ner i källaren där den högljudda fajten om vad vi gemensamt ska se. Är det Idol, Bäst i test, På spåret eller nåt sånt tar vi gärna det för att sedan se film. Och till detta ger jag barnen varsin liten skål med snacks som chips, ostbågar eller potatisskruvar. Jag har tyvärr inte lärt dem att dela för det blir bara bråk så varsin skål blir bäst. Och då blir det bara den enda skålen var för dem. Kanske jag och maken tar en backning på det där som blev kvar till fördrinken eller lite chips i skål för oss med.

Något som jag och maken försöker utmana oss med är att testa nya drinkar. Cosmopolitan dök upp i våras tex. Det är väldigt kul faktiskt. Här blev det en skön retrodrink med Campari, sodavatten, apelsinskiva och is. En riktig sådan där förälderdrink men sippar länge på.

Så, hoppas det gav svar på hur våra fredagar ser ut och kanske det gav nån inspiration? Skriv kommentar om det finns fler funderingar eller gärna hur du och ni myser in fredagarna som bäst. Alltid kul med mer inspiration.

Comments (4)

  • Kul att du skriver om Camparin, när vi skulle gifta oss för 9 år sedan och planerade barens utbud sa min papp: ” ja, och så vill damerna ha Campari”. En stående kommentar som upprepas så fort jag och syrran är i drinksammanhang nu!

    • CampariJuice! Den drink jag som barn tyckte verkade så exotisk, vuxen. Det enda som serverades i drinkväg hemma i hos föräldrarna. De missade många goda drinkar alltså, ha ha.

      Kram
      Helena

  • Bilderna är härliga och det ser såååå gott ut så man önskar att det är fredag redan idag . Tack för fin inspiration‼️‼️‼️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.