Gotländsk saffranspannkaka – recept i långpanna

Är man på Gotland går det ju inte att inte äta saffranspannkaka.

Gotländsk saffranspannkaka

Saffranspannkaka är verkligen en speciell rätt. Det sägs att ursprunget till denna gula pannkaka är att ingredienserna i den ska representera alla de olika världsdelarna och är en historisk idé från Hansa-tiden då Gotland och Visby var en knytpunkt för sjöfarten. Ser framför mig hur skepp kommer lastade med kryddor som svenskarna aldrig sett eller smakat. Måste ha varit så exotiskt och spännande. Här hade vi saltat sill och varit nöjda och så dyker det upp kardemumma, kanel och saffran. Vilken tur!

Under midsommarhelgen gjordes det en gudomlig saffranspannkaka i långpanna och jag bad att få med mig receptet på just denna. Lite omgjord från det kanske traditionella men lika smarrig. Kanske till och med mer smarrig!!

Gillar man pannkaka, saffran, kardemumma, kanel och nötter är detta grejen. Smakfest!

Gotländsk saffranspannkaka

Ingredienser:
1, 5 dl rundkornigt ris
2 msk smör
3 dl vatten
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 msk socker
1,5 tsk salt

1 hg sötmandel
2 st bittermandlar
4 msk honung
2 pkt saffran
1 tsk stött kardemumma
1 krm kanel
3 ägg

Använd antingen färdig risgrynsgröt, ca 10 pers, eller koka risgrynsgröt.

Gröt: Häll ris, smör och vatten i en stor kastrull, blanda och koka upp. Låt koka under lock i 10 minuter och tillsätt sedan mjölk, grädde, socker och salt. Koka upp igen på svag värme, ca 40 minuter, och rör då och då. Risgrynsgröt kokar gärna lätt över så ha koll på värmen. Låt gröten svalna helt.

Saffranspannkaka: Skolla och hacka sötmandeln. (Inte för finhackat, så härligt när det blir riktiga bitar och mandeln märks, tycker jag). Riv bittermandeln.

Sätt ugnen på 200° och smöra en långpanna.

I den kalla gröten hälls mandel, honung, saffran, kardemumma och kanel. Vispa upp äggen med elvisp och blanda i.

Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pannkakan stelnat och fått fin gyllene färg.

Serveras ljummen ihop med lättvispad grädde och sylt, helst gotländsk salmbärssylt men det går givetvis även med annan bärsylt (hallon-, blåbär-, boysen- eller drottningsylt).

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
9 dagar sedan

Detta vill jag testa men stämmer det verkligen med 1,5 dl risgryn? Det låter lite till 10 personer.

Helena Lyth
Admin
Svara på  Anna
9 dagar sedan

Hej Anna. Det låter lite, jag håller med men då jag fick receptet från svärmor-liksom ppc Gotland så har jag inte (vågat) trott att det var annat än rätt. Det är vanligen 2 dl ris till 10 dl vätska men här är det mycket nötter så kanske balansen är rätt på totalen så att säga. Men kanske läge att testa 2 dl?
Hoppas det ska smaka gott, säg gärna hur du gjorde.

Kram
Helena

Anna
Anna
Svara på  Helena Lyth
6 dagar sedan

Nu har jag testat. Kollade lite på andra grötrecept så gjorde på 3,3 dl ris och 12 dl vätska. Gröten blev god för sig och det blev även pannkakan 😃 men om konsistensen var ”rätt” det vet jag inte.
Jag gillade det iaf, hade hemgjord drottningsylt till.

Helena Lyth
Admin
Svara på  Anna
6 dagar sedan

Snyggt jobbat Anna. Och vad kul att det blev ett gott resultat.

Kram
Helena

Du kanske också gillar...

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x