Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 september, 2020

Nytt men gammalt på Skansen med Skansen Recrafted

Imorse var det pressvisning för Skansen Recrafted som lanseras imorgon torsdag. Och det blev en helt sagolik uppvisning i hur man tar hand om sitt arv, hur förädla något gammalt och framförallt inte låta slitna skönheter gå till spillo.

Långt innan Skansen öppnade var vi några få inbjudna på frukost. Jag som älskar Skansen (det vet ni som läst mig länge) var ju helt överförtjust i att få smita in nästan i ottan och finna det totala lugnet.

Först mötte jag min kollega och vän Marlene, aka Fru Vintage som också var tidig. Vi två klev in på en av de vackra gårdarna i stadskvarteren, på hantverksgården faktiskt.

Minns du hur jag i somras var på Skansen och fick reda på att Skansenbutik just den dagen (slumpen!) öppnade för försäljning av gamla antika ting, Skansen Vintage, från sitt arkiv? Nu har den tanken tagits ett varv till och blivit till Skansen Recrafted.

Som sagt, i deras arkiv finns det många saker samlat av historiskt värde. Mycket av de kommer för evigt vara museets ägodelar och delar av deras samling men vissa saker har ingen spårbarhet – man vet alltså inte vart materialet exakt kommer ifrån. Som gamla kuddfoder, förkläden eller sängöverkast tex. Detta kan då gå till försäljning under namnet Vintage. Men andra ting är för slitna eller skadade så de kan inte säljas som hela kuddfodral tex. Då kom de på att de kan ju återanvända tygbitar och göra nytt – recrafted alltså.

Och det är där vi är nu: en fantastisk kollektion med makalösa kuddar gjorda av gamla vackra tyger tillsammans med gamla blixtlås eller knappar också de från samlingarna. Varje kudde är unik. Och som konstverk vågar jag säga.

Nu vill jag att du tittar på dessa kuddar och tänker på den hand som broderat varje tråd för att få fram dessa magiska mönster. Visst blir det lite himlastormande?

Så fantastiskt hur dessa konstverk nu kan få komma till hemma hos någon. Få vara kudde till någons soffa och vara med på ett fredagsmys. Det är sådant jag blir alldeles bubblig av.

Denna övers blev min favorit men jag gjorde inget köp. Jag har ju min kudde som jag köpte i somras och den får räcka för mig. Kanske du blir nästa ägare?

Vi bjöds på god frukost, smörgås med picklade zucchini och yoghurt med massa gott på.

Presentation av samtliga involverade från Skansen. Sådan glädje, sådan kreativt och framförallt sådan kärlek till dessa vackra tyger.

Efter presentationen höll vi oss kvar. Svårt att slita sig från dessa vackra miljöer på gården.

Med på pressvisningen var Marlene som sagt men även Maria/Husligheter samt Svante Öqvist som jag inte lyckade fånga på bild.

Det söta trädet spå gården med det helt näpna lilla boet. Det fick bli min sista bild innan jag och Maria tog oss ner till butiken.

Butiken som ligger utanför själva Skansenområdet kan alltså besökas även utan en vända in på museumet. Så vill du ha bra presenter eller vackra ting till dig själv så är det hit du ska.

Som en helt makalös himmeli tex.

Och så de vackra antika tingen i serien Vintage. Här är små servett-/näsduksfodral. Broderade med initialer och olika, unika mönster på. Det ger ett vingslag till gamla tider.

Tack Skansen för en fin start på dagen och stort tack för att ni för vårt designarv vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.