Saftigaste kanelbullarna

Vilka är de saftigaste kanelbullarna? Jag har bakat mina vetebullar på exakt samma sätt i alla tider och kände mig nu redo att testa något nytt. Kan ju faktiskt vara så att baktekniken och -utveklingen gått framåt. Efter en hel del sökningar och bläddringar skapade jag mig ett recept jag ville testa. Med vatten, kall deg, hälften av jästen, mätt i vikt och inte efter mått och så mycket längre jäsning än vanligt. Wild and crazy ute i förorten…

Och jag kan säga så här; detta recept kommer jag köra på framöver. Blev så saftiga kanelbullar och jättegoda. Det enda är väl då att det var så löjligt lång jästid men om man kör en tv-kväll parallellt så funkar det bra.

Saftigaste kanelbullarna

Ingredienser, till 24-30 bullar beroende på hur stora man vill ha dem
25 g jäst för söta degar
250 g kallt vatten
250 g kall mjölk
200 g smör, rumstempererat
100 g strösocker
6 g salt
1 kg vetemjöl
(ev 5 g kardemumma, malen)

Fyllning: 120-150 g rumsvarmt smör, strösocker, kanel
Garnering: 1-2 ägg, vatten och pärlsocker

Gör så här: Då det är ingredienser som ska vägas, så börja med att mäta upp alla ingredienser och lägg i olika skålar.
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en hushållsmaskin. I med alla ingredienser och arbeta degen i minst 10 minuter. För hand eller på låg nivå i hushållsmaskinen. Degen ska vara fuktig.
Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i två timmar.

Ta ut degen på ett lätt mjölat bord och kavla ut till en stor rektangel. Ska bli rätt tunn men hålla ihop, ca 4 mm tjock. Klicka ut smöret över ytan och bred sedan (jag använder händerna) jämnt. Strö sedan över strösocker och kanel över hela ytan, glöm inte kanterna.

Nu kan rektanglen rullas ihop till klassiska kanelbullar och skära till eller så kan man göra varianter, som kan kollas in HÄR. Lägg bullarna på bakplåtspapper eller i formar på plåtar. Ställ in plåtarna i den kalla ugnen tillsammans med en skål med hett vatten. Låt jäsa ytterligare en timma.

Vispa till ägg och lite vatten och pensla bullarna. Strössla över pärlsocker. Värm ungnen till 225° och grädda i ca 10 minuter. De ska få fin gyllene färg.

Låt svalna på galler under kökshandduk. När de svalnat helt så kan de frysas in för att bevara de färska bullarna. Eller mumsa in på en gång….

Saftigaste kanelbullarna

Prenumerera
Notis om
guest

12 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mia
Mia
9 år sedan

Det verkar spännande. Jag ska prova det receptet.

Bullen
Bullen
9 år sedan

Verkar bra men jag har ingen hushållsvåg.
Vore enklare för alla med volymmått istället.

Duvan
Duvan
9 år sedan

Bullarna blev jättegoda men det var lite väl lång jästid. Jag tog en timme och det blev bra ändå. Också krångligt med ”100 g socker”, ”6g salt” osv. vadå? varför inte dl och tsk istället!!

Anonym
Anonym
8 år sedan

Detta ska testas idag 😛

Malin
Malin
8 år sedan

Helt klart det bästa receptet jag stött på. Följde det till punkt och pricka, brukar jag göra första gången och sedan modellera. Behövdes ju inte, de är supergoda och fina! Tack! Skräms inte av jästiden, de är värda den och att väga ingredienserna är mycket roligare.

Annika
Annika
7 år sedan

Ska de stå i ugnen medan den blir varm?

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Annika
7 år sedan

Hej! Nej den ska vara avstängd. Går också att jäsa utanför ugn under bakduk.
Lycka till!
Kram!

Heidi
5 år sedan

Tack för receptet! Glad att du skrev ’25 g’ osv. Bor i Belgien och det gör det enklare för mig 🙂

Ewa
Ewa
1 år sedan

Jättegoda!!! Bra att receptet är skrivet i gram., lättare att få det exakt!

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Ewa
1 år sedan

Hej Ewa och tack! Vad glad jag blir av att höra.

Kram
Helena

Katarina H.
Katarina H.
1 år sedan

Bakar härliga kanelbullar o veteflätor sen över 50 år o är ’känd’ bland släkt o vänner.
Alla vill ha ’mina’ bullar!
Nu har jag provat ditt nya recept o är helt förtjust över resultatet!
Det bästa för ett lyckat ’jäsdegsbak’ är faktiskt att ge degen mycket tid att jäsa, vila o ’mogna’.
Fr o m NU smakar mina bullar o flätor ÄNNU bättre! Tack så mycke’ Helena!

PS. Jag bakar uteslutande med dinkelmjöl direkt från en kvarn här i närheten. Typ 630.
– Har faktiskt inget vetemjöl hemma över huvud taget, tar dinkel till allt.

Katarina H.
Katarina H.
1 år sedan

Bakar härliga kanelbullar o veteflätor sen över 50 år o är ’känd’ bland släkt o vänner.
Alla vill ha ’mina’ bullar!
Nu har jag provat ditt nya recept o är helt förtjust över resultatet!
Det bästa för ett lyckat ’jäsdegsbak’ är faktiskt att ge degen mycket tid att jäsa, vila o ’mogna’.
Fr o m NU smakar mina bullar o flätor ÄNNU bättre! Tack så mycke’ Helena!

PS. Jag bakar uteslutande med dinkelmjöl direkt från en kvarn här i närheten. Typ 630.
– Har faktiskt inget vetemjöl hemma över huvud taget, tar dinkel till allt istället.

Du kanske också gillar...

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x