Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 april, 2013

Supersaftiga kanelbullar med muffinsformar

I går gick då det andra och sista 4-årskalaset av stapeln. Nu var det sonens kompisar som stod på gästlistan och mer förväntansfull kille får man leta efter.

Förra veckans kanelbullesuccé ville jag göra repris på så det sattes en vetedeg i arla morgonstund. (Alltså, de dofter ett bullbak ger är bättre än alla lyxiga och flådiga doftljus tillsammans) Jag hade färglada muffinsformar hemma och tänkte att de skulle vara kalasiga. (För muffinsformar får man väl ha till bullar??) Men det jag inte hade tänkt på var ju effekten de gjorde på bullarna. De blev supersaftiga – så klart! Dah!!

Supersaftiga kanelbullar

Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 tsk hela kardemummakorn, stöt i mortel
ca 15 dl vetemjöl, 1 dl kan sparas till utbaket om så behövs.
Fyllning: rumsvarmt smör, socker och kanel
Garnering: 1 uppvispat med 0,5 msk kallt vatten och pärlsocker

Gör så här: Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken i det smälta smöret och få vätskan fingervarm. Häll i hälften i bunken med jästen och rör tills jästen lösts upp. häll i resten av vätskan och ta ut det sista med slickepott, saltet från smöret sjunker så det sitter mycket god sälta längs kastrullens botten och väggar.
I med socker, salt och den mortlade kardemumman. Rör tills allt blandats.
Häll i mjölet i omgångar och arbeta med degen tills den släpper fint från bunkens väggar och blir slät och blank.
Täck bunken med en bakduk, ställ på ett varmt och dragfritt ställe och låt jäsa i 40 minuter. Sätt på ugnen till 250 grader och 40 formar på plåtar.

Häll ut degen på ett bakbord. Mjöla underlaget om du känner att det behövs, beror lite på bakytan. Dela degen i två lika delar. Den andra kavlas ut till en lång rektangel ca 5-10 mm tjock. Bred nu på smör jämt över ytan och strö över socker och kanel. Här har jag inga mängder utan kör på känsla som oftast är: “ju mer desto bättre för smör och socker är ju så gott!” (och fyllning; kanelen kan med fördel bytas ut mot hackade nötter, mandelmassa, kardemumma… mm.)
Vik nu degen tredubbelt på längden och skär remsor, ca 20 st per deghalva (alltså tot ca 40 st). Snurra, vrid och knyt (går inte att misslyckas) remsorna till knyten och lägg i formarna. Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk. Brukar ställa plåtarna på spisplattorna för jag tror värmen från ugnen är bra för jäsningen, inte fått detta bekräftat av vetenskapen dock…

Vispa upp ett ägg och häll i vatten. Vattnet gör att bullarna inte sjunker i hop vid penslingen. Pensla bullarna och strö över pärlsocker. Skjuts in i mitten av ugnen och grädda i 6-8 minuter. Låt svalna på ugnsgaller och täck sedan över med bakduk.

Och ja, bullarna försvann i rasande takt även denna gång. De färglada formarna gjorde det hela väldigt glatt och vanligtvis brukar ju barn välja på storleken eller pärlsockersmängd men nu var det “jag vill ha en gul bulle”. Och det är kanske som Annika säger i Pippi På Rymmen: “Färska kanelbullar tycker väl varenda människa om!?” 

Återkommer med lite fler bilder från kalaset och kalaspyntet senare.

Comments (2)

  • Det här är det ABSOLUT bästa recept jag provat! Har bakat flera ggr och de blir superbra varje gång. Jag ändrar lite i fyllningen och blandar ihop allt till en smet men det är det enda. TOPPEN och TACK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.