Pressgurka – klassiskt recept med persilja

Här om dagen gjorde jag pressgurka till middagen och gurkan lever än så att säga. I kylen står glasburken med den krispiga och välsmakande pressgurka redo att läggas på mackor. Tex på picknicken i skogen nyss.

pressgurka

Pressgurka – klassiskt recept med persilja

Ingredienser
1 färsk gurka
0,5 tsk salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
vitpeppar
2-3 msk hackad persilja

Gör så här: Skiva gurka tunt med mandolin eller osthyvel. Lägg skivorna i en bunke och strö över salt, blanda väl. Lägg ett fat som täcker gurkan helt och lägg på något riktigt tungt som trycker ner gurkan under tallriken. Låt stå i minst 30 minuter. Häll sedan av spadet.

Blanda ättika vatten, socker, vitpeppar och persilja i en skål och rör tills sockret löst sig helt.

För över gurkan med gaffel till en glasburk med tillhörande lock och häll över ättikslagen. Förvara i kylen.

pressgurka

Blir alltid så överraskad när jag liksom påminner mig själv om det får enkla och goda! Det är så lätt att liksom bara skära gurkstavar till middagen för att det ska gå fort men om man bara lägger 30 minuter till så blir ju gurkan så mycket godare till middagen. Pressgurka måste få en naturlig plats i det Lythska hemmet!

Så pigg på de kommande picknicktiderna då jag ska gå galen och göra massor av picknickmackor. Något jag, om jag får säga det själv, är bra på. vad sägs om macka med vegetarisk röra, köttbullsmacka med egen rödbetssallad eller min absoluta favoritmacka med bresaola och Västerbotten ost.

pressgurka

Enkla ingredienser som gör det hela så gott!

Pressa pressa pressa. Och den där vätskan, spadet som blir över – så vacker färg. Kanske kan använda den till något?

Jag har fler recept på inlagd gurka om du vill ha längre hållbarhet:
Färsk inlagd gurka med dill och senapskorn
Hel inlagd saltgurka med pepparrot

Prenumerera
Notis om
guest

3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna
Anna
4 år sedan

Åh gud så gott! När kommer det upp så vi kan få pitcha in för den fina inspiration du gett oss gratis i alla år? Vill gärna ge tillbaka nu i dessa tuffa tider då din blogg är en ljusglimt i en kämpig vardag.

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Anna
4 år sedan

Åh Anna! Bara att du är här och tittar in och säger så snälla saker gör mig alldeles varm och glad. Jag ska nu försöka jobba på att få in samarbeten så ni fina läsare, som betyder mest för mig, lätt ska kunna ta del av allt material. Det är mitt mål. Men du ska veta att dina ord stärker mig MASSOR! Tack!!!

Stora kramar
Helena

Hans Wahlman
Hans Wahlman
3 år sedan

Älskar pressgurka! Men jag kallar det för Prästgurka i och med jag bor i en gammal prästgård.

Du kanske också gillar...

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x