[wordpay_ad type=”float” blur=1]
I dag är det tulpanens dag och det ville jag fira med att äta upp dem! Nja, inte tulpanen utan något som ser ut som tulpaner tänkte jag.
Jag skar lök för ett tag sedan och såg att mittenbiten på löken blir som en tulpan och det ville jag göra något med så jag la det i minnesbanken för en bättre dag. Nu när då tulpanens dag dök upp var det tydligen en bra dag.
Igår fredag bakade jag dessa så det blir alltså dagens frukostfrallor. Och för att fokusera på det svåra här – att göra tulpaner (vilket ju inte är svårt) valde jag enklaste enkla av recept på frallor. Om det är så att du också vill baka kan du det för dessa går snabbt att baka.
Enkla frallor med rödlök – tulpanbröd
Ingredienser 16 frallor
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
9 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 msk olivolja
Rödlökar, av mindre storlek
Gör så här: Smula jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm kallt vatten till fingervarmt, häll över jästen och lös upp. Fortsätt blanda och ha i salt, olja och mjöl. Låt degen gå i 5 minuter i hushållsmaskinen. Jäs under plastfolie och kökshandduk i 1 timma.
Ta ut degen på mjölat bord och dela i 16 delar. Rulla till bollar och fördela på två plåtar med bakplåtspapper. Skala och skär nu rödlöken på längden med kniv eller allra helst mandolin och ta mittendelarna som är ihopfästa i botten. Placera på frallorna och lägg under kökshandduk för att jäsa ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
Pensla frallorna med löken med vatten och grädda sedan en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Provstick gärna med potatissticka. Ta ut och låt svalna på galler. För att addera till blomman kan något grönt såsom gräslök eller basilikablad stickas in under rödlökstulpanen.
Breadart med focaccia
Du kanske minns mitt focacciabröd med blommor av grönsaker. Detta är lite samma sak men mer avskalat. Du kan se mer av det brödet och recept HÄR.
Sugen på fler brödrecept?
• Kalljästa frukostfrallor
• Gifflar med vallmofrö
• Scones med grahamsmjöl & yoghurt
• Baka bröd i kruka
• Baka eget korvbröd
• Upplandskubb