Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 augusti, 2022

Vit chokladkaka med björnbär – en saftig blondie

Nu är vi hemma igen, skolan startar och vardagens rutiner är nu verklighet. Innan jag helt och hållet stänger lådan för vår sommarresa så vill jag dela det recept på vit chokladkaka med björnbär som vi hade på räkfesten.

Kanak blir nästan som en brownie fast vit då. En blondie. Och nu använde jag björnbär för det fanns mogna björnbär i mängder på ön men det kan bytas ut mot vad man önskar. Eller inget alls för den delen också

Vit chokladkaka med björnbär

Ingredienser
330 g vit choklad
160 g smör
3 1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
3 ägg, rumsvarma
1 dl socker
70 g chokladknappar eller hackad vit choklad
2 dl björnbär

Gör så här: Ugnen på 165° varmluft. Smöra kanterna på en bakplåt och lägg bakplåtspapper på botten.

Hacka den vita chokladen och lägg i vattenbad. Smält och lägg sedan i smöret och låt det smälta ihop med chokladen. Nu behövs två bunkar. Blanda mjöl, vaniljsocker och salt i ena bunken och vispa äggen rejält fluffigt i den andra. Häll socker i äggfluffet och häll sedan även i choklad- och smörblandningen. Blanda sedan i de torra ingredienserna och rör ordentligt samman.

Häll över smeten i plåten och sprid ut chokladknapparna eller hackad vit choklad och bären. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska få lite färg men vara ganska blond, så att säga. Nästan så den hellre är lite ofärdig än för gräddad så man får den där krämiga, sega chokladkakan man ju älskar. Låt svalna och skär sedan i bitar.

Mums så gott. Denna kaka läggs i minneslådan över allt vi lagat, bakat, njutit av denna sommar. Jag är redo för höst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.