Följ mig:
Jul Julbak & Julgodis Tips & Trix

Knäckstrutar – supertips & supersnyggt!

22 december, 2013

Det finns väl inget som är så typiskt julgodis som knäck? Inget gottabord utan knäck, skulle jag säga. Sen så är det ju väldigt enkelt att göra så det gör det ju ännu bättre.

Vill man göra knäcken liten snyggare och lite maffigare kan man göra knäckstrutar. Det var något jag gjorde för första gången förra julen och det blev en succé. Snyggt och dessutom lite härligare för varje knäck blir ju större än de där små knäckformarna. Perfekt.

Knäck:
2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl sirap

Gör så här: Häll ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp under omrörning. Koka tills knäcken kommer upp till 125°C eller tills det klarar ett kulprov i iskallt vatten.

Nu gjorde jag inte det men man kan ju med fördel toppa knäckstrutarna med krossad polka eller hackade nötter.

Gör strutarna så här: Fyll en eller flera formar med allra helst strösocker men annars fungerar ris, ca 4 cm högt lager. Riv till bakplåtspapper i rutor, ca 6 x 10 cm. Snurra till en pappersbit så det blir till en strut med vass pip (för att knäcken inte ska rinna ut och att mjölet inte ska komma in) och sätt ner i sockret. Sockret håller emot så pappret inte snurrar upp sig så det behövs ingen tejp eller liknande.

Koka knäcken och häll ner i strutarna. Häll till ungefär 2/3. Det kommer nog bli lite spill på strutkanterna men det gör inget för knäcken fäster inte på pappret så knäckdropparna är bara att pilla bort.

Låt knäckstrutarna stelna och ta upp ur mjölet. Snurra ihop den öppna änden.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Erica AKA tomtens dotter 22 december, 2013 at 20:04

  Önskar dig och de dina den finaste jul du kan föreställa dig i nya huset och med spa och små familjemedlemmar och godis och sill och skinka och tomte och klappar och nötter och rimstuga och… pust… Allt du önskar kan du få.

  Stor kram!

 • Svara Maries strålande jul 24 december, 2013 at 00:53

  God Jul till dig och din familj!

 • Svara Marita Gill 23 december, 2020 at 18:08

  God Jul !
  Hur många strutar blir det?
  Håller på just nu????

  • Svara Helena Lyth 2 februari, 2021 at 16:39

   Åh, senare en senast på att svara. Hoppas det gick bra.

   Kram
   Helena

  Lämna en kommentar

  Close