Följ mig:
Bakning & Godis

Baka gifflar med vallmofrön. Går även bra att kalljäsa

6 augusti, 2015

När jag var liten och var på kondis så var de där halvmåneformade, stora gifflarna något väldigt lyxigt. Supersaftiga och goda. Sådana gifflar fanns inte hemma så jag ville alltid ha sådan när tillfälle bjöds.

Nu förtiden tycker jag att jag inte ser dessa härliga gifflar längre. Kan ha att göra med att rena vetebröd inte är lika poppis som surdegsfrallorna. Tur då att jag kan baka mig några själv.

Degen innehåller ägg och mjölk så det är en deg som är riktigt saftig och i slutet av baket ska smält smör ner i degen vilket gör att brödet blir riktigt rikt. Jag valde att kalljäsa så det blev nybakade frallor till frukost men det går lika bra att baka på stuberten.

Ingredienser
15 g  jäst
2 msk flytande honung
2,5 dl mjölk
500 g vetemjöl, ca 7,5 dl
1,5 tsk salt
1 ägg
50 g smör

1 ägg
vallmofrön

Gör så här: Smula jästen i en bunke och ringla över honung. Värm mjölken till fingervarmt, 37° och häll i bunken. Rör för att lösa upp jästen och honungen. Tillsätt, salt, mjöl och ägg och knåda till en deg. Smält smöret, häll över degen och knåda in smöret i degen.
Täck bunken med folie och låt degen jäsa i 40 minuter.
Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kvala degen till en stor cirkel, 40-50 cm i diameter. Skär rakt över  ytan så trianglar bildas, som tårtbitar. Rulla ihop triangeln från basen mot mot toppen. Böj lite lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Lägg på en duk och låt jäsa i 20 minuter eller i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 225°, varmluft. Vispa ihop ägget lite lätt, pensla gifflarna  och strö över vallmofrön. (Har gifflarna kalljäst över natten får de stå i rumstemperatur i 30 minuter innan de åker in i ugnen.) Grädda mitt i ugnen  ca 12-15 minuter. Ska bli lätt gyllene och prova med sticka så de inte är fuktiga inne i. Låt svalna på galler.

Så gott till frukosten och frukostbuffén blir rasande snygg också.

Liten parvel ville ha sin giffel illa kvickt!

Här satt jag varje frukost i Skåne, de dagar det inte regnade dvs. Älskar att sitta på trappor i solen.

Nybakat bröd med goda pålägg, yoghurt med nektarin, kiwi, jordgubbar och valnötter, nybyggt kaffe och en tidning helt för sig själv för maken sover. Och barn som kollar på Sommarlovsmorgon. Det är lyx det. Kan man få det varje dag??? Snälla?

Klicka HÄR för fler kalljästa frallor och för goda scones med grahamsmjöl klicka HÄR.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Anonym 6 augusti, 2015 at 18:35

  godis…

 • Svara Sofie Båtmästar 10 augusti, 2015 at 08:54

  Tack för ett jättebra recept, jag älskar gifflar så jag var inte sen att prova dessa trots att jag sällan orkar baka. I min ugn skulle det ha räckt att ha 200° varmluft. Och 500 g mjöl är i mesta laget, 400–450 var det jag fick ner i spadet.

 • Svara Cilla 11 september, 2015 at 14:34

  Jag kanske har missat något i texten…men blir det 8 eller 16 gifflar av receptet? 🙂

  • Svara Helena Lyth 12 september, 2015 at 09:00

   Hej Cilla! Det är 8 stora eller 16 mindre. Så det är efter eget tycke så att säga. Jag gör de större så väljer 8 st för att få riktiga frukostfrallor.

   KRAM

 • Svara Jessica 2 februari, 2019 at 16:26

  Fantastiskt goda gifflar! Tack för receptet ???

 • Lämna en kommentar

  Close