Ordrupgaard & Bakken. Jag säger bara WOW!

Här i Skåne så är det nära till precis allt. Storstad i Helsingborg, dramatisk natur på Kullen, underbara bad, mängder av museum och härliga restauranger. Men så är det en sak som liksom slår allt, nästan. Och det är att det är så nära Danmark! Vi alla älskar att ta en tripp dit för det är så mycket i Danmark vi gillar och när nu vädret skulle bli allt annat än badväder var det enkelt att säga: Det blir en dag i Danmark!

Och känslan av att de är något annat än vanligt möts vi av redan på den 20 minuter långa färjan över Öresund. Två röda pølser är ett måste.

Färjor är något vi kan efter den här sommaren…

Målet för dagen var Ordrupgaard och dit har jag velat åka jättelänge. utan att veta om det…

Ordrupgaard är ett konstmuseum med fasta utställningar och temporära. Här var det en liten men maffig utställning av Ai Weiwei.

Jag känner till honom men ska i ärlighetens namn säga att jag inte kunde så mycket om honom. Denna lilla utställning var superlativ och på ett mycket kortfattat och pedagogiskt berättade massor. Jag är helt tagen.

Han har här tolkat Monets Water lilies (som vi såg i Paris när vi var där) genom att överätta den till pixlar, i form av lego.

”varför är det ett vart hål där?” frågade äldste sonen och både jag och maken hade inte riktigt sett det och tänkte inte så mycket på det.

I en film om Weiwei och hans verk här berättade om svarta hål. Hur personer som dör ger svarta hål efter sig, men också om personer som fängslas, vilket han gjort stora delar av sitt liv och även hans pappa, kan bli till svarta hål.

Jag blev tagen av allt detta. Så fin utställning som gav mycket känslor och tankar.

Och LEGO-feeling.

Ett helt rum för kreativiteten att flöda. Det är något med det här at få bygga helt fritt. Vi har köpt så mycket Lego till barnen men det har ju alltid varit byggsatser till Star Wars, Harry Potter eller Ninjago. Att inte förhålla sig till en steg-för-steg är bättre för kreativiteten.

De fast utställningarna är två rum.

Den franska med en helt enastående samling. Som en fransk Pokemon med gotta catch ’em all; Monet, Manet, Degas, Cezanne, Renoir.

Och sedan rummet med dansk samling. Jag hade gärna stått och dreglat fram för dessa men här var det matklockan som slog högt på barnen.

Helt otroligt rum av Zaha Hadid.

Och här lägger jag in långhuvlat äpple i min inspirationsmapp.

Parken är fylld av stora konstverk av uppleva. Otroligt fint för både stora och små.

Fast att klättra upp här är nog mer för de små…

Otroligt läcker installation med ånga.

Det där med att jag velat åka hit länge utan att veta om det är pga de här huset. Jag har sett bilder på Finn Juhls hus och velat besöka det. ”Det ligger utanför Köpenhamn – kan vi inte åka dit nästa gång? har jag sagt s många gånger men så har det inte blivit av. När jag nu förstod att det låg INNE på området för Ordrupgaard blev jag alldeles till mig.

Jag tog tonvis med bilder från huset och det får bli ett eget inlägg.

Bakken – som ett litet Tivoli har det sagts

Museet stängde och vi lekte med tanken på att åka till Köpenhamn. Eller hem. Det var de två.

”Men Bakken då? ligger inte det nära?” frågade jag. Jo det låg faktiskt precis över vägen nästan.

Jag har aldrig varit på Bakken men hört att det ska vara som ett litet Tivoli (alltså det inne i Köpenhamn) men utan inträde och sedan lite mer slitet. Perfekt för reskassan med gratis inträde ju. Det få det bli.

Alla som hade frågetecken runt detta blev av med dem så fort vi klev in. Här kan vi ha det riktigt trevligt.

Håll i dig nu. Bakken är världens äldsta nöjespark. Den öppnade 1583! Det är rätt himlastormande faktiskt.

Tycker de beskrivningar jag hade hört stämde. Men danskarna är så bra på det här med design och att sätta hygge så vart man än åker blir det toppen.

Vi köpte inget åkband för det hade blivit för dyrt och då skulle vi kommit mycket tidigare för att verkligen använda åkband. Jag stod över åkandet men alla andra for mellan berg- och dalbanor och karuseller.

Gråa moln… blir det regn?

Ja det blev det. Och inte lite heller. Der fullkomligt spöregnade.

”Låt oss äta medan det regnar” Vilken bra idé.

Bra regnskydd om man så säger.

Väldigt danskt: Stjerneskud. Väldigt gott!

Störst gap vinner.

Det är något med neonljus och glödlampor som gör mig så glad. Det är liksom festligt och sätter stämning. Jag måste få in mer ljusslingor hemma!

”Nu när du börjar femman kommer du lära dig dansa” sa storebror till lillebror. Helt plötsligt var det bugg på gång.

Tack Danmark för en alldeles underbar dag. Du gör mig ALDRIG besviken.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
1 månad sedan

Wau säger jag! Tack. Nu har jag besökt för mig okända ställen.

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Maria
1 månad sedan

Du är så snäll och fin Maria. Tack!

Kram
Helena

Ida
Ida
1 månad sedan

Kæmpe stort TAK! Jeg bor bare 3 km fra Ordrupgård, men har ikke været der i mere end 20 år! For dumt, men man tænker: det kan vi jo altid komme – og min mand har endda arbejdet der for længe siden.
I morgen bliver det. På cykel ❤️. Glæder mig – og igen: tak for ‘sparket’

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Ida
1 månad sedan

Ha ha!!! Visst är det alltid så – det som är nära glömmer man lätt bort. Vad kul att jag kunde inspirera dig till att besöka grannen 😅

Kram
Helena

Du kanske också gillar...

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x