Juldoftande pumpapaj – så saftig & god

Har du bakat en juldoftande pumpapaj någon gång? Då är det nu du ska göra det!

Under hösten fylls grönsakshyllorna med härliga pumpor som passar utmärkt till en juldoftande paj. Den här varianten har julkryddor, vilket gör den till en passande godsak att bjuda vänner på till glöggen.

Juldoftande pumpapaj – så saftig & god

Deg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g rumsvarmt smör
1 äggula

Fyllning:
400 g butternutpumpa i bitar
1 dl muscovadosocker
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl grädde

Till servering:
vispad grädde

Gör så här: Häll mjöl och socker i en bunke och lägg i smöret. Nyp ihop till en grynig blandning. Tillsätt gulan och knåda ihop till en deg.

Kavla ut degen till dubbel storlek och lägg i en ugnssäker form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen jämnt i botten och upp på kanterna. Låt stå i kylskåpet 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, ta ut ugnsgallret.

Skala pumpan genom att skära bort ytterskalet och dela i stora kuber. Lägg 400 g pumpa i en kastrull med vatten och 1 tsk salt. Koka upp och låt koka 8 minuter. Blanda socker, nejlika, kanel, ingefära, salt och mjöl i en liten skål.

Häll bort vattnet ordentligt från pumpan och lägg i en bunke för att svalna någon minut. Mixa med stavmixer så att det blir en riktigt slät puré. 

Knäck i äggen, ett i taget, och blanda med en slev. Fortsätt med krydd- och mjölblandningen samt grädden. Blanda till en jämn smet. Ställ pajformen på ugnsgallret och häll i fyllningen.

Ställ ugnsgallret med formen i nedre delen av ugnen och grädda 40–50 minuter. Låt pajen svalna helt. Servera med grädde.

Juldoftande pumpapaj är också så väldigt vacker. Skiftningen mellan det mörka och det ljusa är så läckert tycker jag.

Vid detta bord serverade jag även Madeleinekakor med saffran doppade i smält choklad och pistagenötter och fudge av juleskum. Allt måste ni testa!

Lucka nr 09 i Julstämningskalendern

Välkommen till lucka nummer 09 i min julstämningskalender. Jag hoppas du gillar kalendern, skriv gärna en kommentar med dina tankar så jag vet. Min önskan är att du ska få, som jag nämnt tidigare, en liten dos av julmys varje dag. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Köp julfrimärken och posta julkorten. Baka mandelmusslor och frys in.

Dagens julpyssel

Tänk vad lite papper kan bli vackert. Som dessa röda julstjärnor tex

Och samma sak med en gammal pocketbok! Vips blev det en vacker krans.

Dagens juliga smak av sött

Pepparkaksdörrar  – ja när man vill att det ska gå fort och bli snyggt.

Varmchoklad på det där lite roligare sättet.

Dagens juliga titta

Ja vad kan jag säga? Återigen en julreklam som får det att stocka sig i halsen och tåras i ögonen. Julen drar fram känslor.

Dagens julberättelse

När ett nattligt infall blev till en alldeles underbar upplevelse – en julig stadsvandring med guide.

Brysselkål i fransk senapssås till julbordet

En ljummen sallad till julbordet med brysselkål i fransk senapssås. En ny favorit hos mig.

Jag är helt klart en av dem som varit dålig på att ha grönsaker, vegetariska rätter på julbordet. Mycket tack vare veganer och vegetarianer i familjen så har vårt gemensamma julbord blivit mycket grönare. Och denna ljumma sallad med brysselkål i fransk senapssås är verkligen perfekt. Byt mejerivarorna mot veganska alternativ så blir det en rätt för alla.

Och kanske till och med små julfirare vågar sig på de runda små kålhuvudena. I gräddig sås brukar även små kålmotståndare våga testa. Det får mig att tänka på den gång vi köpte vintergrönsaker i Skåne.

Brysselkål i fransk senapssås

Ingredienser:
500 g färsk brysselkål
2 schalottenlökar
1 msk smör/margarin
2 dl vispgrädde/vegetariskt alt
2–3 msk grov fransk senap
salt och vitpeppar
1 dl torkade aprikoser
1 dl valnötter

Gör så här: Skölj och ansa brysselkålen. Koka den i saltat vatten i 5 minuter. Häll av och ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken och lägg i en kastrull med smör. Stek den mjuk och genomskinlig.

Häll i grädden i kastrullen med löken och klicka i senap. Sjud i några minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Vänd ner brysselkålen och låt puttra i 5 minuter.

Hacka och dela aprikoser och valnötter.

Häll upp brysselkålen i senapssås på fat och toppa med aprikoser och valnötter. Servera.

Nu är jag lite nördig kanske men jag tycker också att denna rätt är så vacker. Till allt det juliga röda blir det så fint med det gröna till. Ja, sånt är inte helt oviktigt, eller hur??!!

Lucka nr 08 i Julstämningskalendern

Välkommen till lucka nummer 08 i min julstämningskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Pyssel- och julklappsverkstad.

Dagens julpyssel

Jo de är rätt kluriga man när du väl kommit in i hur du viker stjärnor kan du inte sluta.

Dagens juldekoration

Girlanger i hallen satte tonen direkt på resten av hemmet.

Dagens juliga smak av sött

Här kommer mina bästa kristyrtips. Lycka till!

När man liksom bryr sig mer om hur det smakar än hur det ser ut – då gör man ett godishus.

Dagens juliga smak av salt

Du kanske vill ha glöggmingel men utan glögg – bjud då på ett bubbligt adventsmys

Dagens juliga titta

Igår tittade jag och dottern på Love Actually. Här är en favoritscen med massa igenkänning. I bland är jag som kunden, ibland som expediten… 😂  ”What else is there going to be? Are you going to dip it in yoghurt, cover it with chocolate buttons?” Låter ju som en cool idé!

Dagens julberättelse

En dag som ligger nära hjärtat där det känns som allt hanns med.

Pärlplattor som snöflingor – till glasunderlägg

En vit vinter är det många av oss som drömmer om. Himlen får gärna täckas av miljoner snöflingor. Och även inomhus kan snön få falla, men här är snöflingornas sexarmade stjärnor i modell större.

Vintriga snöstjärnor av snövita pärlor blir underlägg till kondenserande glas och varma koppar. Eller häng upp snöstjänorna på rad i fönstret och skapa ditt eget snöfall.

Pärlplattor som snöflingor – till glasunderlägg

Du behöver:
Vita rörpärlor
Sexkantig pärlplatta
Bakplåtspapper
Strykjärn

Gör så här: Starta vid pärlplattans mitt och pärla en sexarmad form av vita pärlor. Följ mönstren på bilderna för tre olika snöflingor. Men som man säger är ingen snöflinga den andra lik, så skapa gärna även dina egna.

Värm ett strykjärn till medeltemperatur och se till att eventuell ånga är avstängd.

Lägg pärlplattan på ett stadigt och tåligt underlag och lägg över bakplåtspapper.

Stryk med ständig rörelse över pärlplattan med ett lätt tryck. Fortsätt tills pärlorna har smält och de små hålen nästan eller helt och hållet har gått ihop.

Lyft försiktigt bort pappret och vänta i 30–40 sekunder för att sedan varsamt lyfta loss snöflingan från plattan.

Vänd på snöflingan och lägg återigen pappret på pärlorna och stryk ännu en gång tills de små hålen nästan eller helt har gått ihop.

Lägg plant och låt svalna och stelna.

Recept på 3 snittkakor till jul

Varför krångla till det – här är det samma grundrecept men det ger tre olika kakor som alla passar finfint till jul. Ja en triss i kakor kan vi väll säga.

Recept på 3 snittkakor till jul

Ingredienser: 
100 g rumsvarmt smör 
1 dl strösocker 
2 msk ljus sirap 
Smaksättning, se nedan 
2 dl vetemjöl 
0,5 tsk bikarbonat 
1 tsk vaniljsocker 

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Vispa ihop smör, strösocker, sirap och önskad smaksättning med elvisp i en bunke.

Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en annan bunke. Häll ner  i smörsmeten och fortsätt med elvispen så det blir en grynig blandning. Knåda ihop med händerna och fortsätt på bakbordet tills det blir en fast degboll.  

Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i två lika delar och rulla till jämntjocka längder som är lika långa som plåten. Lägg längderna på plåten och platta till dem något.

Grädda mitten av ugnen 12-15 minuter. Låt sedan de färdiggräddade längderna svalna några minuter innan du skär dem i sneda bitar.


Kolapepparkakor med lingonglasyr 
1 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära 

Glasyr:
2 dl florsocker
3 msk citronsaft, cirka
2 msk frysta lingon

Gör så här: Blanda florsocker och citronsaft till en slät glasyr. Vänd ner lingon och ringla glasyren över de avsvalnade snittarna.


Kolasnittar med saffran 
1 g saffran (2 påsar á 0,5 g)

Gör så här: Räffla deglängderna med en gaffel innan de gräddas.


Chokladkolasnittar
4 msk kakao
 

Pensling & garnering:
1 ägg
pärlsocker 

Gör så här: Räffla de ogräddade deglängderna med en gaffel. Vispa ägget och pensla längderna. Strö över pärlsocker. 

Lucka nr 07 i Julstämningskalendern

Välkommen till lucka nummer 07 i min julstämningskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Gå på julmarknad.

Dagens julpyssel

Att smälta ljus är ett perfekt julpyssel – det är nämligen noll ansträngning.

Att påta en krans med chunky wool är lite mer jobb men fortfarande enkelt.

Du har gjort det förr och nu får du göra det igen: potatistryck.

Dagens juliga smak av sött

Jag kallar dem kristyrkyssar för det är nåt mellanting mellan mintkyssar och kristyränglar. Ja du fattar.

Kristyrkyssar

Dagens juliga titta

Om du söker inspiration till julbordets innehåll: ta då Emils tabberas som hjälp.

Dagens julberättelse

Och apropå julmat: vi har haft flertalet olika julbord på julafton. Omväxling förnöjer. Vilket är din favorit?

Dagens julklappstips i reklam för Boomerang

Jag har den stora glädjen att ha med mig Boomerang i julkalendern och de erbjuder dig hela 40% rabatt på samtliga plagg i 100% lammull. Klicka HÄR och se vilka mjuka klappar du ska fynda. Till dina nära och kära eller till dig själv kanske?

Min nya favorit är den stickade lammulsströjan Öland i beige. Så skön och värmande till vardag och vid fest är den lätt att styla upp. En garderobsvinnare.

Vacker krans av toarullar – nästan gratis julpyssel

En julkrans pysslad av det du har hemma – kan det vara något kanske?

Om det är något man gör i december så är det att julpyssla. Och något man pyntar med så är det kransar. Så vad kan då passa bättre än att vi här tar och pysslar en kran som ger lite julkänsla? Och som vanligt vill jag gärna inspirera till att använda det du har hemma så här är det (igen) toarullen som är hjälten. En grej jag vet till 100% att du har hemma.

Annons: Kransen finns med i min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri.

Vacker krans av toarullar – nästan gratis julpyssel

Vad som behövs:
5-6 toarullar
Sax
Linjal
Blyertspenna
Limpistol
Hobbyfärg
Pensel
Tygband

Gör så här: Platta till en toarulle och rita ett streck 1,5 cm från kanten längs med hela rullens långsida. Strecket blir eb markering för limningen senare.

Klipp rullen i 4 lika delar,  de ska bli som blomblad i formen.

Klicka lim vid kanten på ett blad, på baksidan sett från markeringsstrecket. Limma fast bladet nedanför markeringsstrecket på ett nytt blad.

Upprepa med ytterligare blomblad som du limmar på. Fortsätt med blad tills kransen är så stor som du vill ha den. Fat sedan ihop ändarna till en rund krans.

Gör fler blomblad av toarullar men klipp upp dem i ena kanten så de blir som långa remsor. Rulla upp remsorna runt pennan och limma ihop till små rörpärlor.

Måla de delar av kransen du vill ha färg på. Här har jag valt att behålla kransen neutral och måla de små pärlorna röda. Limma fast pärlorna i kransen.

Trä ett tygband genom kransen, genom ett blomblad eller rörpärla, och häng upp kransen.

Lucka 06 i Julstämningskalendern

Välkommen till lucka nummer 06 i min julstämningskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Planera klart alla julklappsköp. Glöm inte 1 000-bitarspussel till mellandagarna.

Dagens julpyssel

Att väva hjärtan är verkligen ett av de där mest klassiska svenska både julpysslen och julpynten. Måste bara vara med.

Dagens juliga smak av sött

Te med anis gör din varma upp både vackrare och godare.

Knäckrenar ja så blev de. Nästa gång har jag pretzels till horn…

Madeleinekakor blir genast juliga när de får saffran i sig.

Madeleinekakor med saffran

Dagens juliga smak av salt

Tre helt olika snittar till glöggen – för man älskar ju variation.

Dagens juliga lyssna

Att ha mysig julmusik i bakgrunden på jobbet och vid middagsbordet utan att den tar över – det är DENNA jullista du då vill ha.

Dagens juliga titta

Minns du denna? Jag vet inte om det är jag som vill att det ska vara så men visades den varje vinter förr? Om inte borde den det.

Dagens julberättelse

Det är på julmarknaderna man får mad julstämning. Har du någon nära dig?

3 goda snittar med dadlar till glögg & jul

Att dadlar och julen hör ihop är en sanning. Jag minns så tydligt hur det lilla soffbordet i barndomens vardagsrum (det som var mer vuxet inrett än det vid tv.n) vid jul hade sådana där saker som barn inte ville ha: clementiner, nötter, torkade fikon och dadlar. Det var mest pappa som åt av det bordet, jag kunde knäcka lite nötter men de torkade frukterna höll jag mig från. Men, om de inte skulle vara med så haltade julen. Alla beståndsdelar måste vara med även om jag inte ville ha dem ha ha.

Nu i vuxen ålder så har jag givetvis dadlar med i min jul. De måste var med för de är ju så otroligt goda. Speciellt när man gör något med dem. Här har jag tre förslag på dadlar till jul. Goda till glöggen eller bara som de är, som julgodis.

3 goda snittar med dadlar till glögg & jul

Ädelostfyllda dadlar

Dadlar
Gräddädelost (eller den ädelost du gillar)
Valnötter

Gör så här: Skär längs med mjuka dadlar och plocka ut den lilla kärnan. Skär en gräddädelost i mindre bitar, gärna som små stavar.

Tryck försiktigt ner ädelosten i dadeln och toppa med en bit valnöt. Redo att servera.

 

Baconinlindade dadlar

Baconskivor
Dadlar

Gör så här: Värm ugnen till 200° och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Separera baconskivorna och rulla in dadlarna, en per skiva. Lägg på plåten med bakplåtspapper med skarven nedåt. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Lägg över på fat och servera med tandpetare.

 

Marsipanfyllda dadlar

Färska dadlar
Mandelmassa
Mörk fin choklad
Flingsalt

Gör så här: Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Ta 1-2 tsk mandelmassa och lägg i dadeln, tryck ihop lite lätt. Lägg alla fyllda dalar på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen i vattenbad och ringla över dadlarna med en sked. Smula, strössla flingsalt över och låt stelna.

noventgodis