Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 februari, 2013

Chokladsås – Världens godaste, jag lovar!

Chokladsås, varm, ihop med krämig vaniljglass – kan det bli bättre än så? Knappast va?! Jag vet att detta är mångas favoritchokladsås och den har kopierats många gånger. Varför? Jo för det är utan tvekan världens godaste chokladsås!

chokladsås

Jo, jag lovar, den här chokladsåsen är helt underbart god. Rent ut sagt fantastisk! I sin enklaste form med vaniljglass, i hovdessert eller med frukt och bär, det spelar ingen roll, den passar perfekt till allt. Jag vågar lova att du kommer få hejarop och vågen. Hälsa från mig när dina gäster vill ha receptet

chokladsås

Chokladsås – världens godaste

Du behöver:
1 dl socker
1/2 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
50 g smör

Gör så här: Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka några minuter så att sockret smälter. Servera varm.

chokladsås

Hur receptet på chokladsåsen kom till mig

Det här receptet kom till min familj på det finaste sätt. Min far är pensionerad läkare och hjälpte en patient så till den milda grad att patientens fru ville ge min pappa det finaste hon hade, som tack för att ha fått tillbaka sin make, nämligen sitt chokladsåsrecept. Då hon hette Svea så har denna kola fått heta Sveas chokladsås i drygt 35 år i min familj. Om man dubblar mängden och kokar ytterligare 20-30 minuter får du världens godaste chokladkola. Två recept i ett och båda är världens bästa. Hur bra???

Visst är det härligt när ett recept kan resa mellan familjer och i tiden. Jag hoppas på att mina barn kommer fortsätta med denna sås. eller jag vet att de kommer det för de bara tokälskar den precis som alla andra. Helt underbart.

Och jag har också sett hur receptet hamnat hos andra bloggare och så är det ju med allt som är härligt och bra – det flyger fritt och landar hos fler. Men om du har en blogg, länka gärna tillbaka till mig och hänvisa till var du fick det ifrån. sett en megastor bloggare till och med ta exakt likadana bilder med samma glasskålar. Jag får väl ta det som en komplimang. Tack!

Comments (56)

 • Jamen då så, fredagsefterrätten är bestämd!
  Glass och chokladsås, keep it simple!
  Bästa helgen till dig o din familj.
  Kram din namne

 • Ohh tackar och bockar. Då var det öronmärkt och ska provas om två helger. Lagom till mellofestivalen tror jag bestämt. Finns få saker som är så gott som gräddglass och chokladsås!!!

 • Jag tyckte att du lovade lite väl mycket med din rubrik och beskrivning, men…. fy fasen vad god den var! Detta åker genast in i min receptbok.

 • Jayamila Persson

  hej tyckte detta ar ett riktigt bra recept men jag hade även i ett par rutor av mörk choklad med mintsmak delad i små bitar kommer även att prova med andra smaker

  • Helena - amelia.se

   Smaken är som baken Mats 😉 För de som är förtjusta i en strävare kakaosmak så är nog ditt tips bra.
   Tack för din respons!

 • Anna-greta kristofersson

  Använde ditt recept till glass och bär när vi hade gäster. Vi hade ätit surströmming,då vill man ha något sött efteråt. Fick mycket beröm för såsen. Tusen tack för receptet!/Greta

 • Googlade chokladsås och kom till ditt recept! Smakar smaskens nu vid kastrullen och snart ska den serveras till banana split barnens egengjorda maränger. Visst är det smöret som gör et:-)?

 • Gjorde, för andra gången denna underbara chokladsås och serverade den i en marängsviss. Den var väldigt uppskattad! Man kan ju ändra receptet lite som man vill, mindre socker, mer grädde, smaksatt choklad osv. Men grundreceptet är riktigt, riktigt bra 🙂

  • Hej! Spännande fråga. Har aldrig tänkt eller behövt förvara den. När den gjorts så har varenda droppe ätits upp. Men om det skulle bli en slatt över skulle jag ha den i en tättförslutande burk i kylen.

   //Helena

  • Hej. Nej nej, den stelnar och blir seg och god så det är helt rätt. Såsen är kokhet och glassen iskall så det blir en reaktion där. Det är en smaksak om man gillar det eller inte.

   Ha en trevlig helg 🙂

 • Jag har bjudit på denna fantastiska sås vid mina två senaste middagsbjudningar och vilken succé!! Får nog bli en repris i helgen tillsammans med spökmaränger och chokladspindlar.

 • Men alltså jag hittade receptet.

  Hade sparat detta recept på pinterest så en dag var det borta. Äntligen hittade jag det igen 🙂
  Bjöd barnens kompis på detta, killen gillar inte choklad. Hans spontana uttryck var när han smakade -Ooh Mama va gott. Sen dess har den kallats Ooo Mamasåsen.

  Tack för receptet!
  Elin

  • Åh vad glad jag blir av din kommentar. vad varm jag blir av detta, tack!
   Sedan flytten från Sköna Hem/Bonnier så har länkar brutits och mitt inlägg liksom gömts under algoritmens alla spindlar. Skönt att ordningen nu är återställd.

   Kram
   Helena

 • Supergod! Aldrig ätit så god chokladsås. Hade den i marängsviss och den var verkligen pricken över i:et men nästa gång blir det bara den på riktigt bra vaniljglass.
  Tack för bra recept.

 • Maricelle Toreborg

  Hej Helena, igår (midsommarafton) skulle ha haft rabarbärpaj, men ingen orkade göra det så det blev glass, bananer, maräng, grädde och din amazing chokladsås!! Heeelt otroligt gott!! Tack och Glad Midsommar
  Midsommar hälsningar
  Familjen Toreborg (svägerskan introducerade denna sås)

 • Så otroligt god och krämig sås. När den stått en stund i kastrullen, kunde jag ana den goda lite segare kolan. Mumsigt god. Kommer absolut att göra denna goda sås fler ggr, men provar då att tillsätta en gnutta salt, som brukar förhöja smaken ännu mer.

 • Gjorde din chokladsås ikväll till min dotter och hennes pojkvän. Den var såååååå god. Min dotter åt den snarare som soppa till glassen. 😆 Den kommer att serveras igen hos mig och säkerligen hos henne oxå.
  Tack fina. Fick oxå tillfälle att titta på mitt favvoprogram igen.
  Charlotte💗

 • Jag såg att jag kunde spara såsen, hur länge kan den stå i kylen, för jag tänker göra lite mer, färden ärrrr sååå gooood ! H. Kicki. 🤗❤️

 • Tappade bort receptet. Så glad när jag i en tråd med min vän David kunde återfinna den. Nu står fyraåringen vid spisen och rør om. Tack för en fin sida.

 • Måste tacka för detta recept. Har använt detta under många år nu och för familjen så är det inget annat som ens övervägs. Brukar stoppa det som mot förmodan blir över i en burk i frysen. (Inga problem att vid akuta eller mindre akuta situationer gräva upp en lagom mängd på en sked och bara njuta 😁) Visst blir den lite sockrigare men det ty ker jag inte gör ngt.

 • Ja det är världens godaste chokladsås! Alla älskar den! Min man äter den med glass nästan varje dag, så den kan förlåta även den tråkigaste varmrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.