Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 december, 2013

Världens godaste chokladkola – perfekt julkola

Ja, nu tjatar jag om min julkola och chokladkola igen men det är ju världens godaste chokladkola. Utan denna kola, julgran och tomte skulle det inte vara någon jul, så enkelt är det. Sen så har receptet på chokladkolan, julkolan, eller Sveas kola som den också heter i min familj, en sådan fin historia om hur det hamnade hos oss.

julkola

Först historien: Min far är pensionerad läkare och hjälpte en patient så till den milda grad att patientens fru ville ge min pappa det finaste hon hade, som tack för att ha fått tillbaka sin make, nämligen sitt chokladkolerecept. Då hon hette Svea så har denna kola fått heta Sveas Kola i drygt 35 år i min familj.

Visst är det en fin historia? och jag kan också säga att vi tänkt på Svea varje jul. Ibland till förbannelse då det liksom inte går att sluta äta kolan…

Chokladkola Julkola

Ingredienser
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Gör så här: Häll alla ingredienser, dvs socker, kakao, grädde, sirap, vaniljsocker och smör i en kastrull. Rör i hop medans det kokar upp och sänk sedan värmen så kolan sjuder. Låt sjuda tills kolan uppnått 125-127 grader, ca 20-30 minuter. Om du inte har termometer gör du kultestet; droppa små kola droppar i en kopp med iskallt vatten och se och känn om det stelnar och blir till en kula. Sjud på tills det blir en fast kula.

Under tiden det sjuder klipper du till inslagningspapper av smörgåspapper, ca 6 X 6 cm.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll smeten över och låt svalna. Efter ca 15 minuter kan du med en förskärare dra vågräta och lodräta linjer med 2 cm mellanrum. Gör detta var 15.e minut tills kolan är sval och fast. Då klipper du i skårorna till kolor. Slå in kolorna och det går jättebra att förvara i kyl eller frys. Tina upp dem bara innan servering.

Jag lovar att kolorna även blir en mycket uppskattad julgåva. Och lova nu att sprida Sveas fina tanke och historien.

 
Reklam för min bok Julprassel & decembermys blir det nu för detta recept och så myket mer, ja allt om julen, har jag fyllt den med. Klicka HÄR för ett smakprov.

Comments (46)

 • Låter gott och vad roligt med en historia bakom kolan! 🙂 Sirap finns inte där jag bor, tror du att det går lika bra med melass?

  • Hej Malin! Åh, jag har själv ingen erfarenhet av melass men vad jag förstår så är det en typ av sirap så det borde vara ett fullgott alternativ. Berätta gärna hur det gick. Lycka till!

  • Hej Monica! Men så knas! Har aldrig upplevt att den blivit sockrig. Gissar att du menar att den har sockerkristaller.
   Jag lägger allt på en gång i en kastrull och kokar tills den tjocknar och sen klarar ett kulprov. Kan det vara så att du kokar för länge?
   Ledsen att jag inte har bättre svar än så.
   //Helena

 • Så gulligt att du delar med dig :). När jag var liten så gjorde vi jämt “vanlig” kola och då fanns det smörgåspapper som var i storleken anpassad till en smörgås. Perfekta för kolorna så man slapp klippa. Undrar om det finns nu också…? Måste googla 🙂

  • Oj vad jag skulle vilja ha sådana papper. Inte för att det är så krångligt med att klippa papper men av nån anledning så klipper jag till dem i sista stund. Borde klippa till dem i april så jag har dem redo 😉

   Kram Helena

 • Nu lever Sveas kola vidare även här i New York! Jag bad min 7-åriga dotter om hjälp att klippa kolan och papper så vi kunde slå in dem tillsammans. (Jag höll samtidigt på att baka till min sons 10-års dag…) Hon klippte dem i NonStop-storlek så nu har vi mååååånga kolor att njuta av i jul:)

  God Helg på dig!

 • Ett par funderingar… Vad menar du med tjock grädde? Skär var 15 minut, med två cm mellanrum? Jag kanske är trög, men jag förstår inte 🙂

  • Hej A!
   “Tjock grädde” är ett uttryck som levt kvar från Sveas recept. Då, för 35 år sedan, fanns det nog olika typer av grädde skulle jag gissa. Det du ska ha är vanlig vispgrädde.
   Du ska skära skåror i kolan medans den stelnar så att du sen kan klippa till kolan när den stelnat. Och göra skåror kan man med fördel göra var 15.e minut.
   Jag tycker en lagom storlek på kolan är 2X2 cm så det jag menar är att du gör skåror med 2 cm mellanrum, så kolorna blir just 2X2 cm.
   Hoppas detta gjorde det hela klarare.

   //Helena

 • Åh det var den godaste kolan jag ätit! Tusen tack för detta fina recept oh den urgulliga historien gör det ju ännu bättre. Det värmer i hjärtat. God Jul och återigen, tack.

  • Helena - Hemma Med Helena

   Hej Beatrice! I alla år har jag hällt ut på en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper men i år har jag haft en rektangulär djup ugnsfastform ca 30X17-20 cm. Då blir kolorna lite tjockare vilket är superhärligt. Så då kan du välja alltså. En vanlig plåt och kolan blir rätt tunn eller ta en djup, rektangulär form och få tjockare kolor. Lycka till!

   GOD JUL!!

 • Blev bjuden på chokladsåsen i somras, den blev snabbt en storfavorit 🙂 Igår testade jag att göra kolan som blev underbart god den med. Gjorde i en mindre form för att få lite tjockare kolor som du tipsade om i tidigare kommentar. Himmelskt! Ska kolla efter mindre ark av smörgåspapper och även små cellofanpåsar, perfekt med smarriga kolor som gå-bort-present så här kring jul. Stort tack för receptet och god jul!

  • Vad glad du gör mig! Tack snälla för din kommentar. Blir kolakok här i helgen. Längtar så efter den goda och juliga smaken. Ha en fin Lucia!

   Kram!

 • Här ska göras kola!
  …men vilken stl. är det på formen du häller upp kolan och hur många koler blir det av en sats?
  God Jul och Gott Nytt!
  Kram/Sussa

 • Åh supertack för att du delar med dej av detta☺Vilken fin historia det ligger bakom detta recept oxå?. Dessa kolor ska jag prova att göra i helgen och bjuda på under jul❤Och stortTack för all inspiration du sprider! Kollar insta och din blogg varje dag. God jul❄?

 • Jag brände all min kola precis alldeles nyss.
  Kokade den nog på lite för hög värme. Så himla tråkigt, har aldrig lyckats med det tidigare.:(
  Ska det vara smör i den också då det står i receptet men inte i beskrivningen?

  • Hej! Åh nej vad tråkigt att höra. Ja, man får ha lite koll på kolan så det inte stormkoka. Hoppas du får möjlighet att göra om och att det då går bättre.
   Det står när smöret ska i i receptet – allt på en och samma gång, bara att om du läser på mobilen hamnar just “smör” i marginalen och bli oläslig av någon anledning. Jättekonstigt.
   Önskar dig en God Jul.

   • Tack för svar!
    Konstigt att smöret försvinner i marginalen, då förstår jag 🙂
    Det var bara att göra om och som tur räckte sirapen. Denna gången lyckades jag med smeten, mums så gott det blev. Kryddade med polka och lakrits och en del okryddat.
    God jul!?

 • Tack för att du påminde om det här receptet på nytt julen 2019! Jag gjorde kolan förra året och kunde i år inte komma på var jag hittat receptet. Nu är all julkolan uppäten, men jag ska faktiskt göra en ny sats. Godaste kolan och julgodiset! Tack till Svea och till dig för att ni delar med er ?! Gott Nytt År!

 • Såg att du tipsade om denna julkolan 2020, vad tvungen att testa. Så enkel, jag adderade havssalt innan jag hällde upp kolan och den blev magisk! Tack för att du delat Sveas recept.

 • Mitt i sommaren och jag letar fram receptet på dina julkulor. Dottern fyller nio år på lördag och de hör kolorna som vi gjorde till jul är en av de saker som hon absolut vill ha när hon fyller år!
  Får se om de smälter bort i värmen eller om de funkar bra att äta nitton sommaren också
  Supergoda är de i alla fall!!

 • Vill passa på att tacka, såhär i förväg, för ett underbart recept som numera är tradition till jul. Men som den latmask/tidssparare jag är så gör jag kolan tunn (häller/brer ut smeten på en bakplåt med smörgåspapper, lägger smörgåspapper över, kyler ner rejält och bryter i bitar). Förvarar kolan i kylen så att bitarna inte klibbar ihop.

  • Hej Camilla. Ja du, det vågar jag inte svara på då jag aldrig testat. Berätta om du gjorde ett försök.

   Kram
   Helena

 • Vilken kola, helt otroligt god! Gjorde en omgång till jul gick åt alltihop såklart. Häromdagen gjorde jag en dubbel sats , vuxna sonen ville gärna få med sig kola hem. Nu kommer kolan göras till varje jul!

  Hittade mellanläggspapper på Coop i 500-pack så slapp dessutom klippa papper.

  • UNDERBART! Kolan tar över landet vid jul.

   Är det sant – jag ränner till Coop på en gång. Tack för tips.

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.