Följ mig:
Jul Julbak & Julgodis Spotlight

Världens godaste chokladkola – perfekt julkola

18 december, 2013

Ja, nu tjatar jag om min chokladkola igen men det är ju världens godaste chokladkola. Utan denna kola, julgran och tomte skulle det inte vara någon jul, så enkelt är det. Sen så har receptet på chokladkolan, julkolan, eller Sveas kola som den också heter i min familj, en sådan fin historia om hur det hamnade hos oss.

Först historien: Min far är pensionerad läkare och hjälpte en patient så till den milda grad att patientens fru ville ge min pappa det finaste hon hade, som tack för att ha fått tillbaka sin make, nämligen sitt chokladkolerecept. Då hon hette Svea så har denna kola fått heta Sveas Kola i drygt 35 år i min familj.

Visst är det en fin historia? och jag kan också säga att vi tänkt på Svea varje jul. Ibland till förbannelse då det liksom inte går att sluta äta kolan…

Chokladkola Julkola

Ingredienser
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Gör så här: Häll socker, kakao, grädde, sirap, vaniljsocker och smör i en kastrull. Rör i hop medans det kokar upp och sänk sedan värmen så kolan sjuder. Låt sjuda tills kolan uppnått 125 grader, ca 20-30 minuter. Om du inte har termometer gör du kultestet; droppa små kola droppar i en kopp med iskallt vatten och se och känn om det stelnar och blir till en kula. Sjud på tills det blir en fast kula.

Under tiden det sjuder klipper du till inslagningspapper av smörgåspapper, ca 6 X 6 cm.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll smeten över och låt svalna. Efter ca 15 minuter kan du med en förskärare dra vågräta och lodräta linjer med 2 cm mellanrum. Gör detta var 15.e minut tills kolan är sval och fast. Då klipper du i skårorna till kolor. Slå in kolorna och det går jättebra att förvara i kyl eller frys. Tina upp dem bara innan servering.

Jag lovar att kolorna även blir en mycket uppskattad julgåva. Och lova nu att sprida Sveas fina tanke och historien.

16 gillar detta

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Malin 18 december, 2013 at 18:34

  Låter gott och vad roligt med en historia bakom kolan! 🙂 Sirap finns inte där jag bor, tror du att det går lika bra med melass?

  • Svara Helena - amelia.se 20 december, 2013 at 10:20

   Hej Malin! Åh, jag har själv ingen erfarenhet av melass men vad jag förstår så är det en typ av sirap så det borde vara ett fullgott alternativ. Berätta gärna hur det gick. Lycka till!

 • Svara Monica 18 december, 2013 at 20:15

  Härlig historia! Hur gör du… min kola blir “sockrig”

  • Svara Helena - amelia.se 20 december, 2013 at 10:22

   Hej Monica! Men så knas! Har aldrig upplevt att den blivit sockrig. Gissar att du menar att den har sockerkristaller.
   Jag lägger allt på en gång i en kastrull och kokar tills den tjocknar och sen klarar ett kulprov. Kan det vara så att du kokar för länge?
   Ledsen att jag inte har bättre svar än så.
   //Helena

 • Svara Tess 18 december, 2013 at 20:26

  Så gulligt att du delar med dig :). När jag var liten så gjorde vi jämt “vanlig” kola och då fanns det smörgåspapper som var i storleken anpassad till en smörgås. Perfekta för kolorna så man slapp klippa. Undrar om det finns nu också…? Måste googla 🙂

  • Svara Helena - amelia.se 20 december, 2013 at 10:23

   Oj vad jag skulle vilja ha sådana papper. Inte för att det är så krångligt med att klippa papper men av nån anledning så klipper jag till dem i sista stund. Borde klippa till dem i april så jag har dem redo 😉

   Kram Helena

   • Svara Anonym 5 december, 2016 at 11:08

    Förra året köpte jag smörgåspapper i småark på Coop 🙂 Titta där, det är ju så mkt smidigare.

 • Svara KarinM 20 december, 2013 at 09:46

  Tack för recept – bjuder kollegor idag!

  • Svara Helena - amelia.se 20 december, 2013 at 10:24

   Åh vad kul!! Sveas ande svävar vidare över julfirarna.

   🙂 Helena

 • Svara Lotta 21 december, 2013 at 16:48

  Nu lever Sveas kola vidare även här i New York! Jag bad min 7-åriga dotter om hjälp att klippa kolan och papper så vi kunde slå in dem tillsammans. (Jag höll samtidigt på att baka till min sons 10-års dag…) Hon klippte dem i NonStop-storlek så nu har vi mååååånga kolor att njuta av i jul:)

  God Helg på dig!

 • Svara A 22 december, 2013 at 23:33

  Ett par funderingar… Vad menar du med tjock grädde? Skär var 15 minut, med två cm mellanrum? Jag kanske är trög, men jag förstår inte 🙂

  • Svara Helena - amelia.se 23 december, 2013 at 10:32

   Hej A!
   “Tjock grädde” är ett uttryck som levt kvar från Sveas recept. Då, för 35 år sedan, fanns det nog olika typer av grädde skulle jag gissa. Det du ska ha är vanlig vispgrädde.
   Du ska skära skåror i kolan medans den stelnar så att du sen kan klippa till kolan när den stelnat. Och göra skåror kan man med fördel göra var 15.e minut.
   Jag tycker en lagom storlek på kolan är 2X2 cm så det jag menar är att du gör skåror med 2 cm mellanrum, så kolorna blir just 2X2 cm.
   Hoppas detta gjorde det hela klarare.

   //Helena

 • Svara Miss A 23 december, 2013 at 23:35

  Åh det var den godaste kolan jag ätit! Tusen tack för detta fina recept oh den urgulliga historien gör det ju ännu bättre. Det värmer i hjärtat. God Jul och återigen, tack.

 • Svara Beatrice 22 december, 2014 at 13:24

  Hej Helena,

  jag undrar om du har något tips på vilken storlek på plåt som blir bäst till detta recept?

  God Jul!

  • Svara Helena - Hemma Med Helena 22 december, 2014 at 18:40

   Hej Beatrice! I alla år har jag hällt ut på en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper men i år har jag haft en rektangulär djup ugnsfastform ca 30X17-20 cm. Då blir kolorna lite tjockare vilket är superhärligt. Så då kan du välja alltså. En vanlig plåt och kolan blir rätt tunn eller ta en djup, rektangulär form och få tjockare kolor. Lycka till!

   GOD JUL!!

 • Svara IZH 19 december, 2016 at 10:58

  Provade dessa igår och det var verkligen de godaste chokladkolorna jag smakat. Tack för det!

 • Svara manne 21 december, 2016 at 19:40

  gott

 • Svara Janne 13 december, 2017 at 09:05

  Supergod kola 🙂
  Till och med jag kunde fixa detta 🙂

 • Svara Emma 14 december, 2017 at 09:22

  Lagar din chokladkola smaksatt med apelsin på bloggen den här veckan. Sjukt gott blev det! Tack Svea!

 • Svara DQ 25 december, 2017 at 21:14

  Testade igår. Strödde över lite flingsalt när jag hällt över det på plåten. Blev supergott! Tack för bra recept.

 • Lämna en kommentar

  Close