Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 augusti, 2013

Granité på råsaftad äpple

Till efterrätt till kräftskivan ville vi ha något som verkligen kontrasterade mot de salta kräftorna. Jag var inne på nåt fruktigt och maken föreslog granité. Ja, så gott!

Valet föll på äppelgranité då det nu börjar bli äppeltider och det finns nästan inget som slår den friska härliga äppelsmaken. För att få fram just denna smak använde jag råsaftcentrifugen. Vilken äppeljuice!! Vidrig i färgen (läskigt lik kräftspad…) men så himla fräsch och god.

Granité på råsaftad äpple

Ingredienser, vi var 13 pers:
16 äpplen vilket motsvarade 1,5 liter äppeljuice
3-4 dl sockerlag, dvs lika delar socker och och vatten kokas upp och får svalna
1,5 dl pressad citronsaft
2 msk maizena

Gör så här: Pressa äpplen i råsaftcentrifug eller använd färdig äppeljuice. Pressa citronerna och sila saften. Koka ihop socker och vatten till sockerlag och låt svalna. Häll maizena i en liten skål och lös upp den med 1 dl av sockerlag och 2 msk vatten. Rör tills allt maizena är upplöst, inga klumpar.

Ta fram en stor bunke eller två något mindre. Det viktiga är att  bunken/bunkarna måste ha lite luft, vara halvfull, när saften har hällts i. Det är för att det ska finna möjlighet att kunna röra runt senare. Blanda nu allt ihop i bunken/bunkarna och ställ stadigt i frysen. Rör om ca var 30 minut, vår tog 6 timmar på sig för att få rätt konsistens.

Servera gärna med kaka, förslagsvis havreflarn. Färgen som blir när man gör råsaft blir ju allt annat än attraktiv så det kan vara fint med en färgklick på toppen. Här har jag myntablad. Det är så klart inte bara snyggt utan även gott och passande. Prova annrs citronmeliss eller färska bär.

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.