Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 oktober, 2013

Kroppkakor med svampfyllning

Kroppkakor är jättegott. De vakuumförpackade man köper i butiken går väl an men varje gång jag äter kroppkakor på krogen eller får hemmalagade så är det en helt annan sak. I konsistens och  framför allt smak. Har länge velat göra dem själv men inte riktigt fått ändan ur. Men nu så! Nu skulle det ske. Och när vi var på Skansens höstmarknad för några helger sedan så slukade barnen sina kroppkakor så jag visste att det skulle gå hem även hos de små.

Jag valde att göra kroppkakor med svampfyllning, dels för att det är så himlans gott men även för att det är svamptider.

Kroppkakor med svampfyllning

Ingredienser 
1 kilo mospotatis
2,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk salt

Ingredienser, fyllning
300 g svamp, fritt fram för val av svamp, gärna blandade sorter
1 purjolök
Smör
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 tsk salt
svartpeppar

Gör så här: Skala, dela potatisen i delar och koka. När den kokat färdigt och fått ånga av sig så pressas potatisen och får svalna. Därefter blandar man med mjöl, ägg och salt till en deg. Den blir kletig.

Fyllningen:  Skölj purjolöken och skär den i strimlor. Rensa svampen och skär i mindre bitar. Ju mindre bitar desto enklare sen vid hopbaket. Stek svampen i smör och tillsätt purjo och vitlök när svampvätskan kokat bort. Stek tillsammans några minuter och krydda sen med timjan, salt och peppar. Bli inte skrämd av den stora saltmängden, potatisen drar åt sig saltet. Låt fyllningen svalna.

Dela nu potatisdegen i tolv bitar och platta ut till runda kakor. Lägg lite fyllning på varje. Dra över deg så fyllningen göms och du har runda fina kroppkakor framför dig.

Koka upp lättsaltat vatten och dra ner temperaturen så det sjuder. Lägg i dina kroppkakor försiktigt med hålslev och låt sjuda i 10-12 minuter. Ta upp med hålslev och lägg på fat och servera med lingonsylt och smält smör.

Nästa gång jag gör kroppkakor så vill jag ha svampfyllning igen för att det var verkligen en hit men ska även addera bacon för en lite rökigsmak. Det blir nog toppen!

Smaklig spis!

Comments (2)

  • Kroppkakor har sedan barnsben varit min favoritmat. Då åt jag det med fläsk, men när vegot tog över mitt liv gjorde alltid morfar med svamp i. Precis lika gott – det är kryddpepparn som gör’t!
    Jag fick t.o.m. en restaurang på Öland (kroppkakans hemvist) att börja göra vegokroppisar varje torsdag – numer en hit på sommaren hos semesterfirare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.