Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 oktober, 2013

Vardagsmat: Råstekt potatis

I dessa LCHF-tider så är det väldigt opoppis med potatisrätter. Nästan så att man får ett höjt ögonbryn om man säger att man vill ha potatis till sin rätt istället för bulgur, quinoa eller bara grönsallad. Men jag är väldigt förtjust i potatis och de få gånger jag provat vara utan kolhydrater helt har jag totalkraschat. Inte alls min grej. Att varva, inte varje dag, fungerar bättre men inte att vara helt utan. Det är tydligen så min kropp funkar och jag får då helt enkelt lyssna.

Jag har tidigare skrivit om att jag vill belysa de enkla rätterna, vardagsmaten, och kommer då och då lägga upp det vi äter. Ingen raketforskning, inga tjusigheter, bara sådant som är enkelt, billigt och går hem hos stora och små.

En sätt att tillaga potatis jag väldigt sällan ser eller hör om längre är råstekt potatis. Synd för det är faktiskt himlans gott. Ja, det är lite bökigare än kokt potatis, men så gott. Och ja, det är skillnad på att steka upp gårdagens kokta potatis, tycker jag. Märker att barnen även gillar det. Och det funkar till allt ju.

Så här gör jag: Delar den råa, skalade potatisen i mindre bitar. Ju mindre, desto snabbar tillagning. Värmer upp en stor stekpanna med mycket smör och steker. Rör om regelbundet så det blir stekýta på så många ställen som möjligt. Tillsätter mer smör om pannan blir torr. Stekningen tar tid och man får smaka och känna när bitarna börjar bli mjuka. Saltar duktigt med flingsalt. Klart. Sa ju det; ingen raketforskning, bara enkelt och gott.

Redo att serveras till vad som i övrigt står på dagens meny. Ett klassiskt tillbehör som alltid funkar.

Comments (6)

 • Erica AKA Tomtens dotter

  Min favvo. Men för mig är det festmat. Och den enda maten min pappa ansvarade för när jag var barn. 2-3 fulla stekpannor gick åt till nyårsmiddagarna till vår familj på 4. Och det fick åt – trots att magen grundats med förrätt och potatisen fick sällskap av oxfilé 😀

 • Orsaken till att du totalkraschat när du inte ätit kolhydrater under en dag beror på kolhydrats(socker)abstinens. För mig tog det ca två veckor (ofta kan det ta längre) innan kroppen renat sig och ställt om sig till fettdrift istället för kolhydratsdrift och jag var allmänt trött, hade huvudvärk och kände mig seg som sirap. Man blir ju inte fri från alkohol- eller drogberoende på en dag heller utan det måste ta tid för kroppen att rena och ställa om sig. När dessa veckor var genomgångna så hade jag energi som aldrig förr och magproblemen var ett minne blott, så för mig var det absolut värt att skicka kolhydraterna på dörren. Jag har aldrig varit någon stor potatis-, pasta- eller risfantast så det är inget jag saknar alls utan jag frossar i ovanjordgrönsaker istället som kan tillagas på 1 000 och 1 sätt:-)

  • Helena - amelia.se

   Hej Åsa! Vad skönt att höra att du blivit av med dina magproblem. Har många vänner som haft all världens pinor och kommit till rätta med dem när de uteslutit kolhydrater, laktos eller gluten. Jag är en av de lyckliga som har en kista av stål och kan äta det mesta. Jag är lång och har snabb ämnesomsättning och tallriksmodellen är det som får mig att må som bäst. Man ska helt klart hitta det som funkar för sin egen kropp. Att “lyssna på sin magkänsla” är i detta fall helt rätt.

   Ha en fin helg!
   Helena 🙂

  • Helena - amelia.se

   Halloj Erica! Roligt, min far har också varit The Master Of Potatoes. Fast hos oss var festpotatisen halvor med olja, salt och paprikapulver. Det serverades bara när det var gäster. Oj, nu blev jag sugen på det, måste varit säkert 7 år sedan.

   Ha en underbar helg!
   Kram!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.