Följ mig:
Återvinningspyssel Jul Julpyssel

Vaxet från julosten blir ljusdekoration

20 december, 2016

Här kommer ett julpyssel och återbrukstips. Ibland undrar jag hur jag är funtad. Nu ber jag dig alltså att spara vaxet från den röda julosten, edamerosten för att pyssla med. Ja, ibland är jag galen…

Förra året tipsade jag om hur du skulle spara vaxet för att använda ifall dina ljus var för stora, att fylla ut med i ljusstaken. I år tar jag det hela ett steg längre…

Spara vaxet och dekorera ljusen till polkastänger!

Och ja, ljusen brinner så fint med vaxet på. Testats av två familjer och funkat bra.

Det du ska tänka på är att när du då ska skala bort vaxet, för att kunna komma åt osten, är att skära så fint du kan. Så det blir raka längder av det. Det blir bäst resultat på ljuset.

Sen tar du en längd rött vax och snurrar, virar runt ljuset. När du kommit så långt du kan håller du ljuset i handen hårt men försiktigt. Värmen från din hand smälter vaxet tillräckligt så det fäster på ljuset.

Då vi nog är inne på vår 4 edamerost denna jul så har vi gjort ett antal ljus. Dottern och jag har gjort tillsammans. Hon blev lite frustrerad över att hennes ljus inte blev lika jämnt randigt. Hon slutade helt sonika göra ränder och gjorde ett prickigt ljus istället. Går ju lika bra det med!

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Emilia 20 december, 2016 at 18:41

    Inte alls galet, det var ju hur smart som helst!! Återbruk är det bästa! Speciellt som man ändå ska bränna ner det 😉

  • Svara Cecilia Lyth 17 december, 2017 at 10:18

    Vad roligt, vi gjorde också ’polkagrisljus’ med det röda vaxet när barnen var små! Det sista sparades och eldades upp så sent som förra julen. Min pyssel-gen är nog annars recessiv.

  • Lämna en kommentar

    Close