Jag som är från östkusten är inte direkt bortskämd med havskräftor än mindre überfärska direkt från fiskarens hand i hamnen.
Jag är hos min bror och svägerska ute i Göteborgs skärgård och här är man hela tiden nära havet och havslivet. Älskar hur man kan gå ner till hamnen på morgonen och köpa färska havskräftor som fångats under natten. Kan det bli bättre än så?
Kokade de färska kräftorna på morgonen och njöt av en helt galen god skaldjursmåltid till middag.
Har aldrig kokat några levande kräftor och det kändes lite läskigt även om kräftorna var helt stilla. Usch ja.
Brorsans recept koka havskräftor
2 kg havskräftor
3 liter vatten
0,9 dl salt
1 sockerbit
Gör så här: Koka upp vatten i en stor kastrull i hop med salt och socker. Lägg i 1/3 av kräftorna och koka under lock tills de flyter upp. Ta ur dem med tång och lägg i annan kastrull eller skål. Fortsätt likadant med de andra 2/3. Slutligen läggs alla kräftor tillbaka i kastrullen med kräftspadet. Ta av plattan och låt svalna under lock.
Häll av spadet och servera med gott bröd, majonnäs och ev en grön sallad.
Man kan tycka att det är en lite udda summa av salt, 0,9 dl men det är samma sälta som finns i det salta havet – 3%. Så om man gör en större eller mindre sats så ska sältan alltid vara 3% av vattenmängden.
En fjädrig gäst ville också smaka…