Följ mig:
Jul

Blossa 2013 smakar Dalarna

5 september, 2013

Ja, det är precis så det ska vara. Dalarna är inspirationen för Blossa 2013. Och mer än så får vi inte reda på. För Blossa vill i år veta vad vi konsumenter uppfattar när vi dricker denna juliga dryck. De ber oss så snällt att dricka och sen skicka in de smakupplevelser vi får och först på Lucia, den 13.e december, ska de berätta vad det är för smaker de använt.

I dag, torsdag, var det alltså dagen för det stora avslöjandet om vilken smak årgångsglöggen från Blossa skulle ha i år. Tidigare år har det varit en stor uppståndelse i sociala medier med digital nedräkning och bilder som ska ge hintar om vilken smak det skulle vara. Folk har gissat på olika plattformar och bloggar. I år har det däremot varit tyst, väldigt tyst. Nu fick vi svaret på varför; de vill inte avslöja de exakta smakerna. Det ska vi få avgöra, så att säga. Smart eller konstigt?? Det får vi se den 13/12 om det är många som då engagerat sig.

Hursomhelst; det var en fin, solig och somrig dag på Skeppsbron och folk gick motvilligt in genom den stora tunga porten. Högst upp i huset skulle vi. Där möttes vi av två spelmän fint iklädda folkdräkter och jag kom i folklore-stämning och julkänsla i ett huj. Takvåningen i detta hus var enormt vackert. Mönstermålade väggar och takbjälkar, mörkt trä och en takhöjd som fick mig att känna mig som i en stuga i Dalarna. Mycket bra gjort.

Flaskan går givetvis i Falu Rödfärg och med kurbitsmönster. Mycket julig måste jag dessutom säga. Något jag saknat i de flesta av de tidigare flaskorna genom åren.

Folk från Blossa berättade om årets glögg och att i år ville de tillbaka till det traditionella, efter två årsglögger med smaker från Sydamerika och Asien, till något av det svenskaste vi har; Dalarna. Detta har de då försökt återge i denna julglögg. Jag har ju inte smakat då jag är gravid men sniffat och hört mig för, det har jag gjort. Doften är helt klart glögg och av vad jag förstod så är smaken en mycket bärig glögg. Bådar gott.

Alla fick formulär där vi då ska fylla i våra upplevelser av glöggen och uppfattningar om smaken. Allt för att sammanställas och sedan avslöja de rätta smakerna på lucia.

I vimlet mötte jag min kära julbloggande kollega Erica. Hon om någon är en glöggkonnässör och det ska bli spännande att höra vad hon uppfattar för smaker. Spontant sa hon bär och kanske t.o.m. åkerbär. Får se om hon har rätt.

Det bjöds på två juliga snittar med ädelostkräm och rostade nötter samt kantarellkräm med rostade frön.

Nu väntar jag på att bebben kommer ut och juligare tider så även jag kan få njuta av lite glögg. Skål och God Jul!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Jul i laloland 6 september, 2013 at 08:07

  Superspännande tycker jag, och SNYGG flaska!!!! Nästa års ljusstake =)

  • Svara Helena - amelia.se 6 september, 2013 at 09:55

   Men vilken bra idé Jessica! Flaskan är helt klart en riktig julig vinnare!

   KRAM!

 • Svara Victorias Jul 6 september, 2013 at 11:53

  Väldigt fin flaska tycker även jag.

 • Svara Christina Möller 7 september, 2013 at 16:52

  Älskar denna vackra flaska, kommer inte kasta en enda en. Får bli fyra som adventstake! När kommer den i butik?

  • Svara Helena - amelia.se 8 september, 2013 at 10:38

   Trevlig idé att använda den som adventsljusstake 🙂
   Den finns att köpa på Systembolaget från den 1.a oktober, 95 kr.

   🙂 Helena

 • Svara Moa 10 september, 2013 at 12:10

  Hade det inte varit rimligt att skicka en representant som faktiskt kan smaka på det som avhandlas istället…?

  • Svara Helena - amelia.se 10 september, 2013 at 18:00

   Hej Moa! Jag blev personligt inbjuden, inte via amelia, och bara för att jag inte kunde smaka detta året så ville jag inte avstå att gå. Men då smaken ändå inte avslöjades helt och hållet så var det ju passande.
   Hoppas du får tillfälle att smaka glöggen och tycker om den. Jag ser i alla fall fram emot den.

   vänliga hälsningar
   Helena

 • Svara Tomten 16 september, 2013 at 08:22

  Oj oj vilket julmingel 🙂

 • Lämna en kommentar

  Close