Då var man alltså 40+. Äntligen är jag på rätt sida. Detta firades igår med min fina familj. På dagen åkte vi till Jungfrusund på Ekerö för en helt fantastisk brunch. Där dök även mina föräldrar upp och överraskade mig. Hade tänkt ha en väldigt lugn och stillsam födelsedag i år. Förra året när jag fyllde 40 var det mera uppståndelse och gäster. Dottern var mycket besviken på kvällen: ”När kommer alla kompisar?? Va! Är det bara vi?” Hon är van vid mycket folk här då vi har så stora familjer, jag å maken.
Jag är grymt bortskämd med en make som är som en gastronomisk jukebox. Om jag önskar något så skapar han det. På min önskelista stod det fransk mat med bouillabaisse. Han lagade maten ihop med barnen medans jag dukade och softade. Det är bland de bästa presenterna man kan få.
Barnen har hittat en ny favoriträtt – havskräftor. Äpplet faller alltså inte långt från trädet…
Måste tipsa om Picard om ni inte hört talas om dem. Picard är en fransk matkedja som öppnat butiker i Stockholm och Uppsala. Det är butiker med endast frusen mat. Låter kanske lite torftigt men det är ruggigt smart. Speciellt om man som i detta fall ville göra en avancerad rätt men inte kan lägga hur mycket tid som helst. Färdighackad lök och kryddor tex.
Och deras snittar är grymt goda. Om man inte berättar att de är färdiggjorda och köps frusna kan man lura vem som helst med att de är hemmagjorda. Och jag och maken hann få i oss en var innan barnen rafsade i sig alla.
Ska det vara fransk mat ska det även vraa fransk dryck. Maken hällde upp en pastis. Alltså, jag gillar det mesta men jag tror att jag behöver stå vid en boulebana i Provence för att verkligen uppskatta denna dryck. Men snyggt är det ju…
Det är inte alla som gillar ostron men jag är helt galen i dessa havsmolusker. Med citron så är det som att ”äta sommaren”.
Dessa visade sig vara gröna! Lite oroliga googlade vi och fick läsa att gröna ostron tydligen ska vara extra delikata. Jaha, men grattis då!
Slurp!
Dukade på min nya vaxduk. Rätt enkelt men smakfullt.
Porslinet är från Gustavsberg och vinglas från Orrefors
Dottern fick göra en rouille – en sorts aioli gjort på torrt bröd och olivolja. Hon älskade att mortla (eller mosa som hon sa) brödet.
Och då var det serverat!
Jag ville inte göra en tårta utan portionsbakelser i stället. Det är liksom lite mer jag över det. Jag bakade smördegsbakelser som fylldes med vaniljkräm och skivade jordgubbar. Blev rätt stora men då smördegen är så luftig så tog det bara några få tuggor innan de var borta. Eller så var det för att de var så goda…
Sen sa de två stora barnen att i och med att det var min födelsedag fick jag välja kvällsfilm. Schysst!
Valde en favorit från min barndom – Annie. Jag somnade som en stock ca 1 timme in i filmen. Förortsglamour.