Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 mars, 2020

Så ser vårt fredagsmys ut

Då var det fredag och dags att kliva in den heliga tillvaron av fredagsmys. Något vi som familj längtar till hela veckan och kan redan på onsdagen planerar mat och snacks till. Detta är inget vi tar lätt på vill jag lova.

Favoritbloggaren Clara skrev om hur de har sitt fredagsmys och det fick mig att verkligen tänka på hur vi också är fredagsmys-knarkare. Och att vi skapat ett körschema faktiskt. Det sägs att barn älskar rutiner men nu är barnen nog så stora så vi kan inte skylla på dem längre. Tror maken och jag är lika förtjusta i fredagsrutinerna.

Så, då ska vi se om vår fredagsrutin och fredagsmys överensstämmer med ditt.

Så ser vårt fredagsmys ut

Allt börjar med att jag tar dotter och hennes kompis till baletten från skolan. Ser till att de byter om, sätter upp håret i knut och vinkar hej då. Hon blir sedan hemskjutsad av kompisens familj. (Mycket bra det här med att dela på hämtning/lämning)

Tillbaka i skolan och hämtning av killarna. Äldste sonen skulle mycket väl kunna gå hem själv men han vill att jag hämtar. Tänker att så länge barnen inte skäms för en utan tycker man är cool nog att synas bredvid jublar jag. De två killarna brukar ha mycket bra energi på vägen hem. Kan vara för att vi har skärmtid direkt efter skolan på fredagar. Jag är rätt hård på skärmtider så detta är happy hour för dem.

Medan de försvinner bort spel med kompisar där i soffan som också är online njuter jag av att var själv i köket. Sätter på musik för att skapa fredagskänsla. Den HÄR peppiga listan, som ni läsare gjorde om du kommer ihåg, eller den HÄR lite mer lounge-iga. Beroende på humör och känsla.

Nu ägnar jag mig åt en av de saker jag nog har svart bälte i: bygga upp en grym charkbuffé. Eller fredagsmysbuffé.

Det ska vara många olika saker, olika konsistenser och många färger. Det är som en minibuffé man liksom ska dras in i tänker jag. Lite så där överflödigt och man ska unna sig.

Ibland är bufféen stor, ibland liten. Ibland har jag köpt specifikt till fredagen andra gånger rotar jag i kylskåp och skafferi och tar det som finns. Det kan faktiskt då bli riktigt kul blandningar.

Sedan kommer både dotter och maken hem.

Och den här skärmaskinen som jag gav maken i 10-årig bröllopspresent går varm varje fredag. Den är liten fast den kan liksom inte stå framme då köket redan har så mycket saker. Maken kom på den briljanta idéen: vi plockar fram den på fredagen och tar bort den efter söndagsfrukosten. För det är en helgmaskin har vi kommit på.

Medan musiken fyller hela köket lagar vi två middagen ihop. Allt medan vi äter av den goda plockbuffén. Barnen trillar in då och då för att plocka på sig lite av det goda i köket.

Jag ropar SKÄRMSTOPP genom hela huset och MIDDAGEN ÄR KLAR. Inte sällan får jag suckar och gnäll från barnen. Om de kunde välja skulle de sitta med skärm i timmar utan avbrott.

Fredagsmiddagen är helig

Middagen är helig för mig alla dagar i veckan. Jag är uppvuxen med en familj där vi alla 6 alltid satt och åt middag tillsammans. Så har inte vi det då det är lite olika spring här men majoriteten av veckans dagar äter vi ihop men fredagen är viktigast. Där ska vi vara tillsammans.

Vad vi äter är lite olika men något plockigt som sukiyaki eller taco är ju såklart favoriter. (Höll på att skriva Tex Mex som det hette förr ha ha) Förr var det här ett tillfälle för spontana teaterföreställningar eller dansuppvisningar. Inser nu att de avtagit. De måste återuppstå. (Så liten lillkillen är här på bilden. Haklapp och barnstol!!! Och kartan! Det var länge sedan)

Och ibland kör vi hämtmat som sushi eller grillad meze. Inte ofta men vissa fredagar jobbar jag med “minsta möjliga motstånd” som jag brukar kalla det. När veckan varit för tuff för att göra något vettigt i köket.

Barnen återgår till sitt när maten är uppäten och jag å maken sitter kvar vid bordet. Alltid den här stunden som känns där vi faktiskt hinner sitta ner ihop och prata för första gången på hela veckan.

Lägerelds-tv

Kan jag vara den sista entusiasten av linjär tv? Som barn älskade jag när familjen samlades i soffan och tittade på Razzel, Nöjesmaskinen, Falcon Crest, Mupparna mm. Det som vi alla barn pratade om sedan på skolan efter helgen. Jag har nog en väldigt romantisk och nostalgisk bild av det hela men det är något fint med att sitta tillsammans och dela något tillsammans. Därför gillar jag verkligen 4.ans lägereldstv med Talang, Idol och alla program de kör på fredagar.

Jag har märkt på sista tiden att det är jag som typ drar ner kidsen till källaren för att titta på tv tillsammans. De skulle gärna fortsätta med sina skärmar men där är jag analog så att säga. Och de älskar ju de här programmen – måste bara bli påminda om det.

(Inser nu att jag har noll bilder från vår källare. Det är där vi har tv och tålig skinnsoffa. Valde skinnsoffa där för att den står emot både läsk, glass och smöriga mackor. Inget att visa upp men kul att den inte hamnat på bild)

Fram åker också en skål chips – var. Alla får varsin skål för det här med att dela är inte barnen världsbäst på direkt. Syskonkärlek ser man inte så ofta runt en skål ostbågar. Då blir det varsin och de kan äta, mysa och ta allt i sin takt. Kanske jag inte lär dem att dela men jag ger dem istället en lugn kväll. Välja sina krig tänker jag.

På senare tid har jag och dottern SPA vid soffan. Kan vara fotbad, ansiktsmask, nackmassage eller frisyrfix. Denna nya tradition gillar jag mycket.

Sen kan kvällen gå åt olika håll. Vi vuxna kan somna inom 20 minuter och sedan följer de två minsta. Äldste sonen håller sig alltid vaken och när maken vaknar till brukar de kolla härliga matprogram å Netflix. Men om alla är vakna så väljer vi film som alla vill se. Går det inte att enas så får nån vara väljare. Om jag inte somnat innan så göra jag ofta det nu.

Sedan blir det trappor upp halvsovandes och pang tjong ner i kudden. Ibland fullt medveten om att köket inte blev städat och det kan vara guacamole på golvet. Det får jag ta imorgon tänker jag och somnar hårt.

Sedan går det 6 dagar och allt går på repeat.

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.