Knäckig rabarberpaj är gott, toscatäcke är gott så rabarberpaj med toscatäcke är SUPERGOTT!
Här kommer en knäckig rabarberpaj med extra allt – det är faktiskt både namnet på pajen och en beskrivning på vad det är. Vad är det då som är det där extra? Jo, ett extra lager toscatäcke ovanpå. Om det är någon paj som är knäckig så är det denna! Låter inte det som något fantastiskt så säg.
Pajen kan fyllas med valfri frukt och/eller bär men då det är rabarbertider så passar det väl extra bra med rabarber. Hallon gör det lite sötare och ännu somrigare.
Knäckig rabarberpaj med toscatäcke
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl skiktat florsocker
1 krm salt
1 ägg
0,5 msk kallt vatten
Fyllning
ca 500 g rabarber
400 g hallon
4 msk potatismjöl
1,5 dl socker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker
Gör så här: Vetemjöl, florsocker, salt och smör nyps ihop i en stor bunke. Blanda i ägg och vatten men vattnet är endast i fall degen behöver det. Degen ska bli fast men inte fuktig. Lägg i plastpåse i kylen i minst en halvtimma.
Skär rabarber i cm-långa bitar och lägg i en bunke tillsammans med hallonen. Blanda i potatismjöl, socker, kanel och vaniljsocker. Sätt på ugnen 175°.
Kavla mördegen till ca 3mm och klä in en pajform (helst med löstagbar vägg/rink), botten och väggar. Nagga botten och nyp fast aluminiumfolie innanför kanterna, vid mördegen. Detta är för att undvika att pajen glider ner under förgräddning. Grädda i mitten i 10 minuter.
Fyll därefter formen med rabarber- och hallonfyllningen och grädda ytterligare 25 – 30 minuter.
Toscatäcke
Ingredienser:
300 g smör
200 g socker
6 msk vetemjöl
250 g mandelspån
4 msk mölk
Gör så här: Smält smör i en kastrull och häll i socker och mjölk och rör ihop. Blanda mjöl och mandelspån i en bunke och häll sedan i kastrullen med smörblandningen. Låt alltihopa koka svagt i ca 1 minut.
Bred över toscablandningen över pajen när den gräddats. Grädda nu pajen lite högre upp i ugnen i 10–15 min till och toscatäcket ska få en fin gyllene färg. Låt kakan svalna i formen och ta sedan försiktigt bort väggen. Servera med vaniljglass och njut av sommaren!
Hoppas nu denna knäckiga rabarberpaj med toscatäcke ger den där härliga sommarkänslan. Smaklig spis!
Fantastiskt vackra rabarber! Vet du vad sorten heter?
Tror du man kan byta ut mandeln mot havregryn?!
Hej Malin. Oj, det var en svår fråga. Klassiskt toscatäcke ska vara med mandel och havregryn tror jag kan suga åt sig av smeten så det inte blir lika crunchigt. Men, jag tror inte att det är omöjligt – blir säkerligen gott men något annat. Värt att testa.
Kram
Hej!
Vilken storlek på formen, 24 cm?
Är den lika god och framför allt knäckig om man gör den dagen innan den ska serveras?
Hur stor form till pajen
Man kan väl lika gärna täcka med den smet som används till havreflarn. Borde också bli knäckigt när det kallnat. fundera,,,,
Hej Christina. Det är fritt fram att testa 🙂
Jag brukar ta solrosfrön för att få mandelsmak men ändå mandelfritt.
Vilket bra tips. Tack snälla, låter gott.
Kram
Helena
Hei
For ei nydelig kake!
Hvilken størrelse på formen har du brukt?
Skal bake denne senere idag.
Beate
Hej. Vad kul att det gillas. Jag använde en form med 24 cm i diameter.
Kram
Helena