Knäckig rabarberpaj med toscatäcke. Pajen med ”Extra allt!”

Knäckig rabarberpaj är gott, toscatäcke är gott så rabarberpaj med toscatäcke är SUPERGOTT!

Här kommer en knäckig rabarberpaj med extra allt – det är faktiskt både namnet på pajen och en beskrivning på vad det är. Vad är det då som är det där extra? Jo, ett extra lager toscatäcke ovanpå. Om det är någon paj som är knäckig så är det denna! Låter inte det som något fantastiskt så säg.

Pajen kan fyllas med valfri frukt och/eller bär men då det är rabarbertider så passar det väl extra bra med rabarber. Hallon gör det lite sötare och ännu somrigare.

Knäckig rabarberpaj med toscatäcke

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl skiktat florsocker
1 krm salt
1 ägg
0,5 msk kallt vatten

Fyllning
ca 500 g rabarber
400 g hallon
4  msk potatismjöl
1,5 dl socker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här: Vetemjöl, florsocker, salt och smör nyps ihop i en stor bunke. Blanda i ägg och vatten men vattnet är endast i fall degen behöver det. Degen ska bli fast men inte fuktig. Lägg i plastpåse i kylen i minst en halvtimma.

Skär rabarber i cm-långa bitar och lägg i en bunke tillsammans med hallonen. Blanda i potatismjöl, socker, kanel och vaniljsocker. Sätt på ugnen 175°.

Kavla mördegen till ca 3mm och klä in en pajform (helst med löstagbar vägg/rink), botten och väggar. Nagga botten och nyp fast aluminiumfolie innanför kanterna, vid mördegen. Detta är för att undvika att pajen glider ner under förgräddning. Grädda i mitten i 10 minuter.

Fyll därefter formen med rabarber- och hallonfyllningen och grädda ytterligare 25 – 30 minuter.

 

Toscatäcke

Ingredienser:
300 g smör
200 g socker
6 msk vetemjöl
250 g mandelspån
4 msk mölk

Gör så här: Smält smör i en kastrull och häll i socker och mjölk och rör ihop. Blanda mjöl och mandelspån i en bunke och häll sedan i kastrullen med smörblandningen. Låt alltihopa koka svagt i ca 1 minut.

Bred över toscablandningen över pajen när den gräddats. Grädda nu pajen lite högre upp i ugnen i 10–15 min till och toscatäcket ska få en fin gyllene färg. Låt kakan svalna i formen och ta sedan försiktigt bort väggen. Servera med vaniljglass och njut av sommaren!

frysa in rabarber

Hoppas nu denna knäckiga rabarberpaj med toscatäcke ger den där härliga sommarkänslan. Smaklig spis!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Prenumerera
Notis om
guest

11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Matilda
Matilda
6 år sedan

Fantastiskt vackra rabarber! Vet du vad sorten heter?

Malin Devert
Malin Devert
5 år sedan

Tror du man kan byta ut mandeln mot havregryn?!

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Malin Devert
5 år sedan

Hej Malin. Oj, det var en svår fråga. Klassiskt toscatäcke ska vara med mandel och havregryn tror jag kan suga åt sig av smeten så det inte blir lika crunchigt. Men, jag tror inte att det är omöjligt – blir säkerligen gott men något annat. Värt att testa.

Kram

Marie Lundström
Marie Lundström
3 år sedan

Hej!
Vilken storlek på formen, 24 cm?
Är den lika god och framför allt knäckig om man gör den dagen innan den ska serveras?

Ingrid
3 år sedan

Hur stor form till pajen

Christina
Christina
2 år sedan

Man kan väl lika gärna täcka med den smet som används till havreflarn. Borde också bli knäckigt när det kallnat. fundera,,,,

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Christina
2 år sedan

Hej Christina. Det är fritt fram att testa 🙂

Mia
Mia
Svara på  Christina
2 år sedan

Jag brukar ta solrosfrön för att få mandelsmak men ändå mandelfritt.

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Mia
2 år sedan

Vilket bra tips. Tack snälla, låter gott.

Kram
Helena

Beate Ryen
Beate Ryen
2 år sedan

Hei
For ei nydelig kake!
Hvilken størrelse på formen har du brukt?
Skal bake denne senere idag.
Beate

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Beate Ryen
2 år sedan

Hej. Vad kul att det gillas. Jag använde en form med 24 cm i diameter.

Kram
Helena

Du kanske också gillar...

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x