Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

9 maj, 2015

Rabarberkräm med lime & kanel. Sommar på en tallrik

Rabarberkräm – inte mycket som slår i sommarsmak, eller hur?!

Första gången vi var i vårt hus var på visning en snöslaskig novemberdag. En tur i trädgården togs och vi tittade på buskar och träd. Huset blev vårt efter en rafflande budgivning och halvåret senare fick vi kliva in. Då var det i början av april och snötäcket låg djupt över hela trädgården. Några veckor senare kom värmen och snön droppade bort. Vilken lycka för oss som ville bort från den instängda lägenheten att nu kunna kliva ut i VÅR trädgård.

MEN – vad var det där!! Några röda aliens trängde fram genom jorden. Lätt äcklad (kanske graviditeten) och förskräckt undersökte jag vad detta läskiga var. Det vara RABARBER! Det stod det inget om i prospektet. Vi hade alltså fått ett hus med rabarber på köpet. Vilken otrolig lycka.

Nu är de där knopparna på gång igen men det går ju inte att vänta riktigt på vår skörd när nu butikerna har fått rabarber i frukthyllan. Ett fång togs med hem och det blev en rabarberkräm. Så somrigt som det nästan går. Den här rabarberkrämen har en fräsch smak av lime och fin rundhet av kanel.

Rabarberkräm med lime & kanel

Ingredienser
600g rabarber
3 dl vatten
pressad saft av 2 lime
1,5 dl strösocker
2,5 msk potatismjöl
2 kanelstänger

Gör så här: Skölj rabarber och skär de i mindre bitar, ca 3 cm långa, och lägg i en vid kastrull. Häll socker i kastrullen och vänd försiktigt så allt blandas. Häll sedan i vatten, pressa i limesaften och lägg i kanelstängern. Koka i 10 minuter.
Blanda potatismjölmed några droppar vatten i ett litet glas och häll sedan i kastrullen. Rör runt och låt koka ytterligare några minuter.
Låt svalna något och servera, gärna med en mjölk- och gräddblandning – 1/3 grädde och 2/3 mjölk.

 

Har du testat världens godaste rabarberpaj? Om inte ska du testa rabarberpaj med extra tjock lager toscatäcke!

Den lena krämiga rabarberkrämen mår bra av lite crunch så att smula över några kardemummaskorpor är ett tips.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (2)

  • Jag tror att ett gammalt husmorsknep är att ställa en uppochnervänd svart hink över rabarbern när det börjar komma upp, tydligen växer den mycket fortare då. Vet inte om det funkar, men för oss som är otåliga till pajen kanske det är något att prova?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.