Följ mig:
Maträtter

Sukiyaki – ett nytt fredagsmys

12 september, 2013

I fredags ville vi ha ett riktigt fredagsmys och det är för mig en måltid som man gör något speciellt med. Att måltiden inte bara är god utan även rolig, något man deltar i. Därför tror jag att hela tacosgrejen är så bra just för den sakens skull. Nu ville jag inte ha tacos men något annat som är lite liknande är sukiyaki. Eller liknande, det är det väl ändå inte… Vad jag menar med lika är att man ställer upp en buffé med råvaror på matbordet och sen får man skapa sin egen måltid. Ja, en japansk fondue är väl mer en rätt benämning.

Jag har många favoriträtter och sukiyaki är helt klart på min short list. Så goda smaker och just kul att äta tillsammans. Som en mysig lägereld i miniformat inomhus. Det var första gången våra barn skulle äta det och jag var så taggad så jag pratade om vår middag redan på morgonen. Barnen hade tydligen försökt få dagispersonalen att förstå vad vi skulle äta till middag. Omöjligt uppdrag då barnen själva inte visste.

Ingredienser till sukiyakibuljong:
3 dl soja, ljus
3 dl mild buljong, Dashino-moto eller grönskas
3 dl Mirin, sött risvin (eller vitt vin med ca 1 dl socker)

Ingredienser, att koka:
Mycket tunt skivad emtrecote eller fläskkarré, 100-150 g/person
Tofu
Salladskål
Purjo- eller salladslök
champinjon och/eller shitakesvamp
Färska böngroddar (fanns inga när vi gjorde sist så vi hade sockerärtor)
Nudlar, ska vara shiratakinudlar men det går även bra med glasnudlar. Eller efter eget tycke.

Ägg

Gör så här: Först krävs det lite förberedelse av köttet. Köttet ska köpas i helbit och fryses i ca 4 timmar så det blir halvfruset. Det är för att underlätta när du sen skär köttet riktigt, riktigt tunt. Det behöver absolut inte bli några snygga skivor. Lägg upp på fat.

Koka ihop buljongen i en kastrull. Buljongen ska vara salt men det specifika med sukiyakibuljongen är att den är ganska söt. Som yakuniku- och teriyakisåser ungefär. Smaka av så du får den rätta sötman.

Koka nudlarna enligt paketets instruktioner och lägg i skål. Sen så gäller det att skära upp alla grönsaker och lägga upp på fat. Bitarna av salladskålen och svampen får gärna vara ganska stora.

Alla gäster får varsin liten skål med ett rått ägg i. Det ska röras ihop lite lätt. Detta ägg är till viss del smaksättare men även som en avkylningshållplats, från den kokande fonduegrytan till munnen.

Nu sätter du fyr på grytan och låter buljongen koka upp. Det ska bara sjuda. Tänk på att ha grytan på brandsäkert underlag och håll pappersservetter borta (av egen erfarenhet…). Lägg nu i de råa ingredienserna, lite av varje. Om ni väljer fläskkött så tänk på att använda specifika pinnar eller gaffel till köttet och att det blir genomkokt.

När du tycker att det kokat färdigt plockar du upp det du vill ha och doppar i ägget och sen mums in i munnen!

För er som är ute efter LCHF; Här är er grej! Tydligen är dessa shiratakinudlar tydligen det bästa man kan tänka sig. Helt utan kolhydrater!

Barnen tyckte detta var hur kul som helst. Köttet och nudlarna slank ner fortare än kvickt. Både i grytan och i munnen. Helt klart en succé och tur var väl det för jag vill ha en favorit i repris snart!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Jessica 8 mars, 2016 at 17:16

    Hej!
    Jag googlade om hur man kan göra sukiyaki hemma och hittade din text. Skulle vilja prova och undrar bara vad det är för gryta/kärl du lagar sukiyakin i och var du fick tag på den?
    MVH Jessica

    • Svara Helena Lyth 8 mars, 2016 at 21:48

      Hej Jessica! Vad kul att du hittat till mig. Välkommen 🙂
      Älskar sukiyaki, helt klart en av topp 5 på min favvolista.
      Grytan är en fonduegryta i gjutjärn. Denna var en julklapp jag fick för massa år sedan och det finns liknande på Clas Ohlsson om jag inte minns fel.

      Lycka till, hoppas det ska smaka.
      🙂 Helena

    Lämna en kommentar

    Close