Baka kalljästa frukostbullar – Sätt degen på kvällen & baka på morgonen

Kalljästa frukostbullar är det perfekta frukostbrödet till den lite lyxigare och mysigare helgfrukosten. Sätt degen kvällen innan och baka nästa morgon.

Varför är kalljästa frukostbullar så bra då? Jo, för du behöver knappt vakna för att baka dessa. Degen förbereds kvällen innan och får kalljäsa över natten i kylen för att sen på morgonen skjutsas in i ugnen. Det är väl precis så man vill ha det – få vakna till nybakat frukostbröd utan att varken behöva anstränga sig eller vänta.

Kalljästa frukostbullar

Kalljästa frukostbullar

Ingredienser:
3 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 msk matolja
1 tsk salt
1 tsk socker
3, 5 dl grahamsmjöl
5, 5 dl vetemjöl (detta var det som blev bra för mig, testa hur mycket mjöl din deg behöver)
1 äggvita till pensling
topping; tex sesamfrö, linfrö, solroskärnor, valmofrö, pumpakärnor mm.

Gör så här: Smula jästen i en degbunke och häll över ljummet vatten och olja. Rör tills jästen lösts upp. I med socker och salt och sedan mjölet. Låt degen arbetas i hop så den blir fast och fin.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och dela degen i 12 delar (eller färre och större om du så önskar). Rulla varje del till en fin boll och lägg på pappret och plåten. Lägg under bakduk och låt jäsa i 20 minuter. Sen ställer du in plåten i kylen och låter stå till morgonen.

Nästa dag: Sätt ugnen på 175° och pensla över äggvita på frallorna. Toppa med önskad topping och ställ in i ugnen. Gräddas i 20 minuter eller tills de fått fin gyllene färg. Låt de nybakade frallorna svalna på galler och sen är det dags att njuta.

Denna helg kommer jag vara gräsänka så jag ska verkligen unna mig långa frukostar. Köket ska osa av nybakade frukostfrallor och nybryggt kaffe. Det enda som ska höras är svagt radioskval och tidningssidor som vänds. I bland är det enkla det bästa.

Mer brödbak?
Vallmogifflar
Scones med grahamsmjöl

Prenumerera
Notis om
guest

5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Magda
Magda
9 år sedan

Inte dumt med färska frallor! Receptet ska provas snarast! Trevlig helg!

Helena
Helena
9 år sedan

Älskar din blogg! Och du verkar vara en fantastisk person. Vill liksom vara du o ha ditt liv (på ett icke-psykopatiskt vis)! 😀 Kram från en namne som har samma inredningssmak

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Helena
9 år sedan

Åh Helena. Du anar inte vad glad jag blir av din kommentar. Värmer så otroligt mycket.
Sen så kan jag säga att du slipper se de stökiga hörnorna och påsarna under mina ögon… 😉 De vill du nog inte ha. Hi Hi Hi

KRAM!

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Helena
9 år sedan

Tack det samma Magda. Hoppas din helg har varit fin.

KRAM

Helen
9 år sedan

Så gott en helgmorgon med sådana frallor, jag brukar oxå baka det.

Du kanske också gillar...

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x