Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 maj, 2018

Baka siffertårta eller bokstavstårta – tårtan alla vill göra

Siffertårta eller bokstavstårta  – har du sett eller redan bakat en sådan själv? Detta kreativa bakverk går just nu som en löpeld i alla sociala medier och de ser helt ljuvliga ut.

Det är alltså en eller två tårtor i lager med fyllning som är formade till siffror, så om någon fyller 23 år är det en 2.a och en 3.a och sedan är tårtorna dekorerade med all världens gotta och skönheter; maränger, frukt, bär, strössel blommor, kakor mm.

Vackra som konstverk och efter att ha gjort en själv kan jag ju säga att den var ju helt galet god också.

siffertårta

Ni kanske såg i måndags att jag visade en liten snabb bild på den bokstavstårtan jag gjorde till makens födelsedag. Vanligast är siffertårta men när man passerat gränsen till vad man tycker är roliga siffror så tycker jag en bokstavstårta passar bättre. Och så slipper man göra två stycken, ha ha!

Jag hade läst på om det här med siffertårtor men inget recept fastnade riktigt så jag liksom tog och gav för att sätt ihop ett eget.

Det blev en tårta med mördegsbottnar skurna till ett M och sedan en fyllning med lemoncurd och vaniljkräm, toppad med vispgrädde och bär, maränger, lime och citronmeliss. Men det jag också har gjort (eller då inte gjort kanske) är att ta alla genvägar jag kunde. Vaniljkrämen är köpt pulverpåse, marängerna är de i påse från butiken och så då lemoncurd på glasburk. Så klart hade det blivit än mer härligare med 100% egengjort men ibland få man gena i kurvorna.

Kakan är rätt söt och vaniljkrämen väldans söt så den lite syrliga lemon curden bryter av jättefint och blir en bra balans på tårtan.

Siffertårta, bokstavstårta

Mördeg, ingredienser
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
250 g rumsvarmt smör

Fyllning: Lemon curd, vaniljkräm, vispgrädde

Toppings: Förslagsvis maränger, lime, hallon, jordgubbar, citronmeliss, blommor

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i det rumsvarma smöret och smula/nyp i hop till en deg. Dela upp degen i två och klä in var för sig i plast och låt vila i kylen i 30 minuter.
Måtta, rita och klipp ut din siffra eller bokstav på en kartongbit. Jag hade ett A4 så mitt M är 21 cm brett och 20 cm högt.
Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegarna och kavla ut på bakplåtspapper till ca 5 mm tjocklek. Lägg på mallen och nu lappa och laga så att det är deg där det behövs för att skära ut ditt motiv.
Grädda mitt i ugnen först i 6 minuter. Ta ut plåten och lägg på mallen igen för att skära bort den deg som smält ut. Sätt tillbaka i ugnen och grädda ytterligare 10-12 minuter, tills kakan blivit gyllene. Låt svalna helt.

Gör din vaniljkräm (jag hade Dr Oetker), vispa grädde och förbered alla toppings.

Lägg en formad kaka på en bricka eller skärbräda och bred på lemon curd över hela kakan. Spritsa ut vaniljkrämen ovanpå och lägg sedan försiktigt på nästa kaka. Spritsa vidare fast med grädde.
Fördela alla toppings över ytan. Börja med det största dekorationerna, så som maränger och avsluta med de minsta.

För att få till den där rätta känslan och utformningen ska sprits användas för fyllningen, men inte lemon curd som breds på.

Ett tips är att måla maränger med hushållsfärg för att få dem matchande till övriga dekorationer.

Vad du väljer att dekorera tårtan med är helt efter tycke och smak. Kanske gå i blåa toner med blåbär och björnbär?

Blommor är en stor del av denna tårta men om du inte hittar ätliga blommor tas det bort innan kakan äts.

Den här blomman chrysanthemum är perfekt att ha. Tålig så tårtan kan dekoreras rätt långt i förväg. Och sedan var mitten så fint limefärgad att den matchade perfekt både de små limebitarna och citronmelissbladen.

Så somrig tårta och med de färska bären och den syrliga citronkrämen är det verkligen en perfekt sommartårta. Detta var min första bokstavstårta men lär inte bli den sista. Så god, så roliga att göra och faktiskt inte så komplicerad, speciellt när man tar genvägen med färdiga saker.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (10)

  • Hej,
    Detta receptet ska jag testa till min sons ettårsdag. Hur långt i förväg kan man lägga ihop tårtan tror du? Klarar den sig en stund eller ska man lägga ihop den strax innan man äter?:)

    • Hej! Tårtan går helt klart att göra någon timma i förväg men skulle inte säga mer än så. Det många saker som kan falla eller rinna isär om man har otur. Väldigt beroende på vilken temperatur man är i och ska servera i.
      Hoppas det blir bra.

      kram
      Helena

    • Hej! Tack 🙂 Ja, det är jag nog ganska så säker på att det borde gå att göra. Inget jag testat men mördegskakor går ju att frysa så då borde det gå.

      Kram!

    • Hej Lotta. Ja det är jag ganska så säker på att det ska gå bra. Kanske att den ska få ligga i rumstemp bara innan du börjar jobba med den så den inte är för hård.

      Lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.