Valet blev key lime pie när jag önskade baka något fräscht och somrigt. Det ångrar jag inte och inte gästerna här heller för det finns inte en smula kvar. Detta är verkligen ett bra recept på key lime pie.
Key lime pie har en otroligt fräsch smak av lime och trots pajens tyngd känns den lätt i magen, så att säga.
Key lime pie
Ingredienser
Pajskal
15 digestivekex (jag hade fullkornskex vilket jag verkligen vill rekommendera)
125 g smör
Fyllning
2 lime – rivet skal
1, 25 dl limesaft, ca 4 limefrukter
1 burk (400g) kondenserad mjölk
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
2 ägg
Servering och topping
lättvispad grädde
tunna limeskivor
Gör så här: sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i bunke eller kör dem i en matberedare. Smält smöret och häll i kexkrosset. Blanda väl och lägg i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Tryck ut kexsmeten i formen och en bit upp på kanten. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
Ta ut och låt svalna helt.
Sätt på ugnen på 200 grader igen. Riv skalet från limen och pressa saften ner i en bunke. Häll den kondenserade mjölken i stor bunke och vänd i limeskal, limesaft och vaniljsocker med en slickepott. Häll i de 2 äggulorna först och fortsätt vända smeten med slickepott. Knäck sedan i 2 hela ägg och vänd i hop till en jämn smet. Låt stå å vila i 15 minuter i bunken.
(Önskar du ha bort limeskalen silas de bort nu i finmaskig sil eller chinoise men jag har dem kvar för jag tycker de ger fin smak och störs inte av dem. Men det beror på hur fint/grovt man rivit skalen så klart.)
Häll smeten i pajskalet och grädda i 15 minuter. Ta ut och låt svalna för att sedan låta stå i kylen.
Förslag på servering: Lättvispa grädde och skiva limeskivor tunt. Lägg skivorna på hushållspapper för att dra ut vätskan något. Innan servering vänds de halverade skivorna i strösocker. Spritsa eller klicka ut grädde runt kanten och placera ut limeskivorna.
Jag hade tänkt att de sockrade limeskivorna skulle vara mest för syns skull men gästerna var eniga om att det var gott att suga lite på skivorna. Lite extra sötma och syra.
Vill du ha något mer med citrus?
• Citrontårta med citronmousse och lemon curd
• Citron(kladd)kaka med vallmotäcke
• Egen citronsaft med lavendel
• Syllabub, en härlig dessert
• Gammeldags citronfromage
Har tänkt länge baka key lemoncurd paj, måste göra det en dag…:))
Vad ska jag göra med äggen ?
Hej! Du vänder i dem också med slickepotten. Först endast de två äggulorna och sedan två hela ägg. Så det är alltså 4 ägg som behövs. Vänd och blanda till jämn smet.
Lycka till!
Hej!
Går det bra att göra pajen dagen innan?
Ja det gr jättebra
Kram
Helena
Hej, går det bra att frysa in?
Hej. Det vet jag inte för jag har inte testat men det skulle jag säga att den kan. Kanske att den då inte blir lika snygg vid servering men det kan man dölja med dekorationer.
Kram
Helena