Key lime pie – recept på kanske världens godaste paj?

Valet blev key lime pie när jag önskade baka något fräscht och somrigt. Det ångrar jag inte och inte gästerna här heller för det finns inte en smula kvar. Detta är verkligen ett bra recept på key lime pie.

key lime paj

Key lime pie har en otroligt fräsch smak av lime och trots pajens tyngd känns den lätt i magen, så att säga.

Key lime pie

Ingredienser
Pajskal
15 digestivekex (jag hade fullkornskex vilket jag verkligen vill rekommendera)
125 g smör

Fyllning
2 lime – rivet skal
1, 25 dl limesaft, ca 4 limefrukter
1 burk (400g) kondenserad mjölk
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
2 ägg

Servering och topping
lättvispad grädde
tunna limeskivor

Gör så här: sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i bunke eller kör dem i en matberedare. Smält smöret och häll i kexkrosset. Blanda väl och lägg i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Tryck ut kexsmeten i formen och en bit upp på kanten. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
Ta ut och låt svalna helt.

Sätt på ugnen på 200 grader igen. Riv skalet från limen och pressa saften ner i en bunke. Häll den kondenserade mjölken i stor bunke och vänd i limeskal, limesaft och vaniljsocker med en slickepott. Häll i de 2 äggulorna först och fortsätt vända smeten med slickepott. Knäck sedan i 2 hela ägg och vänd i hop till en jämn smet. Låt stå å vila i 15 minuter i bunken.

(Önskar du ha bort limeskalen silas de bort nu i finmaskig sil eller chinoise men jag har dem kvar för jag tycker de ger fin smak och störs inte av dem. Men det beror på hur fint/grovt man rivit skalen så klart.)

Häll smeten i pajskalet och grädda i 15 minuter. Ta ut och låt svalna för att sedan låta stå i kylen.

Förslag på servering: Lättvispa grädde och skiva limeskivor tunt. Lägg skivorna på hushållspapper för att dra ut vätskan något. Innan servering vänds de halverade skivorna i strösocker. Spritsa eller klicka ut grädde runt kanten och placera ut limeskivorna.

key lime pie

Jag hade tänkt att de sockrade limeskivorna skulle vara mest för syns skull men gästerna var eniga om att det var gott att suga lite på skivorna. Lite extra sötma och syra.

key lime pie

Vill du ha något mer med citrus?
Citrontårta med citronmousse och lemon curd
Citron(kladd)kaka med vallmotäcke
Egen citronsaft med lavendel
Syllabub, en härlig dessert
Gammeldags citronfromage

Prenumerera
Notis om
guest

7 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Helen
9 år sedan

Har tänkt länge baka key lemoncurd paj, måste göra det en dag…:))

Anonym
Anonym
8 år sedan

Vad ska jag göra med äggen ?

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Anonym
8 år sedan

Hej! Du vänder i dem också med slickepotten. Först endast de två äggulorna och sedan två hela ägg. Så det är alltså 4 ägg som behövs. Vänd och blanda till jämn smet.

Lycka till!

Hej
Hej
1 år sedan

Hej!

Går det bra att göra pajen dagen innan?

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Hej
1 år sedan

Ja det gr jättebra

Kram
Helena

Nahida
Nahida
1 år sedan

Hej, går det bra att frysa in?

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Nahida
1 år sedan

Hej. Det vet jag inte för jag har inte testat men det skulle jag säga att den kan. Kanske att den då inte blir lika snygg vid servering men det kan man dölja med dekorationer.

Kram
Helena

Du kanske också gillar...

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x