Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 december, 2022

Griljera julskinka i ugn – klassiskt recept

Att griljera en julskinka i ugn är väl ett av julens absoluta måsten? Ja det får väl liksom inte vara en jul utan skinka. Hos oss har julskinkan fått en ganska blygsam plats på själva julbordet men desto mer under hela december.

Att griljera skinka i ugn är ett härligt pyssel kan man säga. Det ger verkligen en tydlig julsignal. Och enkelt är det också, här kommer ett klassiskt recept.

Griljera julskinka i ugn – klassiskt recept

Ingredienser per 1,5 kg skinka:
2 msk mild och söt senap
1 ägg
0,5 msk farin- eller muscovadosocker
0,5 dl ströbröd

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Ställ skinkan på ett ugnsgaller ovanpå en plåt med bakplåtspapper.
Rör ihop senap, ägg och socker. Pensla blandningen på skinkan. Strö över ströbröd jämnt på skinkan.
Ställ in skinkan på gallret mitt i ugnen med den bakplåtspappersklädd plåten på falsen under och griljera tills ytan blivit gyllene och krispigt, ca 10-15 minuter. Låt svalna.

Jag har ett sådant starkt och roligt minne från förr med just griljerad skinka:

Det var uppesittarkväll gissningsvis 1984, da’n före dopparedan och det var allt möjligt som fixades i köket. Dofter från rödkål, chokladkola och sillsallad blandades hej vilt. Och så skulle hela köksstöket avslutas med huvudrollen julskinka.

Mamma gjorde som alltid och griljerad skinkan och ställde in i ugen. Då det var kvällen före jul var det högtryck på tv.ns två kanaler med olika program som lockade. Av nån anledning hamnade vi framför ett program med den tidens mest kände präst: Lennart Koskinen och mamma fick väl precis som Karl Bertil Jonssons mor något religiöst i blicken och fastnade helt.

När det plötsligt osar rejält bränt från köket vaknar mamma upp ur denna hänryckning med ett “Himmel” Skinkan!”. Fort ut i köket och dra ut skinkan ur ugnen. Den julen fick vi en skinka som smakade duktigt av scoutläger kan man säga. En rejäl bränd smak. Och vi skyllde allt på Lennart!

Vill du ha fler klassiska rätter till julbordet?
Mina bästa julsillar
Julsallad med brysselkål
Egen rödkål, som den ska smaka
Anjovisrullen – perfekt till alla högtider
Krispig röd julsallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.