Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 juli, 2019

Lemonad med lavendel. Somrig citronsaft

Lemonad med lavendel – det var något jag fick i Grekland förra sommaren och det tog ju citronsaften till en ny nivå. Detta måste jag testa att göra hemma.

Jag har ett recept på lemonad, citronsaft, som jag älskar och ville testa få in lavendeln i det. Ja, göra det lätt för mig alltså.

Och sedan har jag lyckats hålla den lilla lavendeln vid vår kökstrappa vid liv och den blommar så fint, så det var ju bara att testa.

Vet du – det gick bra. Det blev en riktigt god lemonad med lavendel om jag får säga det själv.

Lemonad med lavendel

Lemonad med lavendel

Ingredienser
4 citroner
22 lavendelstänglar
2,5 dl socker
1,2 liter kokat vatten

Gör så här: Plocka lavendeln och knipsa av stjälken så endast blomman med stjäl är kvar. Häll upp socker i en skål och lägg i lavendeln. Nyp nu lavendeln med sockret, så att lavendelns smak och saft ur blommor smaksätter sockret. Sockret kan stå länge för att suga åt sig smaken men ge det minst 30 minuter i alla fall.

Tvätta citronerna ordentligt och skala dem, allt det gula ska bort och sparas. Försök att få med så lite av det vita, blir lätt bittert annars. Skalen läggs i en stor bunke eller kastrull och häll i lavendelsockret. koka upp vatten i en annan kastrull och häll över skal- och sockerblandningen. Rör om så att sockret löses upp. Låt stå tills det svalnat.

Under tiden pressar du saften från citronerna och saften hälls i bunken när resten har svalnat. Sila allt i finmaskig trådsil eller silduk.

Servera med mycket is och späd med vatten. Hur stark saft du önskar är en smaksak och hur stora och sura citroner du använt. För extra piff sätter du i en stjälk med lavendel som drinkpinne. Skål!

Och om du nu kunde skulle du mötas av helt magiska dofter. Fräsch citron och blommig lavendel. Så otroligt ljuvligt och välgörande.

Finns väl inget härligare på en varm sommardag än att just få släcka sin törst med egenskaper dryck. En annan perfekt sommardryck är iste. Om du inte gjort egen iste måste du kolla HÄR.

Lemonad med lavendel

Hoppas nu sommaren blir så där härlig och solig så att det behövs många läskande glas av denna lemonad. Och du följer väl med mig i sommar på Instagram? Här finns jag: @helenalyth.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.