Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

23 maj, 2019

Citrontårta med lemon curd & citronkräm. Sommartårta som slår det mesta!

Citrontårta med lemon curd och citronkräm. Smaka lite på orden. Visst smakar de gott??!!

Vi hade ett firande i familjen och jag ville baka en riktigt god och festlig tårta. Jag är väldigt svag för citron i bakverk och min jordgubbstårta med lemon curd (och fler finns länkade längre ner här) är en favorit men nu ville jag göra en ren citrontårta. En citrontårta med lemon curd och citronkräm för att verkligen få till den där syrliga citronen men krämigheten också.

Det blev en fullträff. Och vi fick en helt fantastisk fira-fika i trädgården. Den här tårtan kommer jag göra om igen. Och igen!

Citrontårta med lemoncurd

Citrontårta med lemon curd och citronkräm

Tårtbotten, ingredienser
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 175°  och smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
Häll socker och knäck i ägg i en skål/bunke och vispa rejält poröst med en elvisp. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan skål. Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten. Blanda tills smeten är jämn och fin.
Häll över i formen och ställ på galler i mitten av ugnen. Grädda i 40-50 minuter. Stick ner en potatissticka i mitten av kakan för att säkra att den inte är blöt innan den tas ut.
Ställ att svalna något innan kanten tas bort och stjälps upp på galler. Låt svalna helt och skär sen tårtbotten försiktigt till tre lager.

Lemoncurd, Ingredienser
1,5 dl socker
2 ägg
2 citroner
50 g smör

Gör så här: Tvätta citronerna, riv skalen och pressa ut saften. Häll detta tillsammans med socker och ägg i en kastrull. Vispa under uppvärmning och låt sjuda tills det blivit tjockt. Rör om då och då. 

Stäng av spisen vänd ner smöret. Låt lemoncurden nu svalna helt och låt sedan stå i kylen minst en timma där den tjocknar än mer.

Fyllning
5 dl grädde
Lemon curd

Vispa grädden och häll över hälften i en andra bunke. Blanda i hälften av lemon curden i en av gräddbunkarna och vänd ihop till en citronkräm.

Bred på hälften av lemon curden på understa lagret av tårtbotten och sedan hälften av citronkrämen. Fortsätt likadant med andra lagret ovanpå. Avlsluta med topplocket och bred på kvarvarande grädde.

De här fina blommorna av oblat hittade jag i Berlin på vår tågluff. Så fina och så somriga. Parra perkekt till min tårta. Ska lite citronskal och då blev blomman som en prästkrage.

Citronskivor skurna och vridna är så snyggt på tårtor och går snabbt att få till fin tårtdekor.

Citrontårta med lemoncurd

Riktigt härlig och saftig tårta blev det.

Tips på fler somriga recept?

1. Knäckig rabarberpaj med toscatäcke
2. Marängtårta med jordgubbar, citrongrädde & kakströssel
3. Små marängbottnar till pavlova-bakelser 
4. Sommartårta med jordgubbs- & rabarberkompott
5. Smördegsbakelse med sommarbär & vaniljkräm
6. Havreflarnsbakelse med hallon, glass & grädde

Comments (2)

  • Den låter fantastisk! Måste prova att baka och bjuda svärmor som älskar citron. Men vilken storlek på formen använde du? Det gör ju lite skillnad på höjd på kakan och gräddningstid så det vore ett bra komplement till receptet. Tråkigt att bara kommentera när man undrar något men det blir lätt så. Så jag passar på att säga att jag verkligen gillar det du gör! Älskar alla bilder på erat hus och trädgård. Hoppas jag någon gång får chansen att också bo i en sån funkisdröm!

    • Hej Christine! Tusen tack för dina fina ord. Vad glad jag blir!!!

      Och du har helt rätt, klart det ska stå formstorlek. Tack för påminnelsen. Min form är 22 cm i diameter.

      Ha en fin fredag
      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.