18 tips till goda, saftiga kanelbullar till kanelbullens dag

Alla gillar väl saftiga kanelbullar? Och för oss som gör det är ju snart en högtidsdag; Kanelbullens dag!

Jag älskar att baka och kanelbullar och vetebröd är min specialitet. Sammanställt några tips som kan komma väl till pass i morgon på nämnda kanelbullens dag. Viktigast är att få saftiga kanelbullar!

saftiga kanelbullar

Tips för vackra och saftiga kanelbullar

1) Jag har ett recept som jag använt i alla år, en riktig klassiker med varm smör- och mjölkblandning. HÄR hittar du det receptet.

2) När smöret smälts sjunker saltet så ta ut det sista med slickepott, för det sitter mycket god sälta längs kastrullens botten och väggar.

3) Förra året provade jag ett nytt recept med kall mjölk och rumsvarmt smör och det var verkligen ett toppenrecept. Det finner du HÄR.

4) För mig är det viktigt med balansen mellan det söta och salta så många recept jag läst genom åren och de jag ätit ute i verkligheten tycker jag har för lite salt. Då blir det ingen spänning i bullens smak så jag har alltid lite mer salt än vad recepten säger. Men i de recept ovan är det som jag vill ha det 😉

5) När degen jäser i sin bunke; använd plastfolie direkt på bunken och sedan bakduk ovanpå för riktigt bra jäsning.

6) Att baka kanelbullar är ingen fast food-verksamhet så låt jäsningen ta tid. Jag låter alltid degen jäsa minst 40 minuter både före och efter utbakandet.

7) När du kavlat ut degen och ska smöra (rumstempererat så det är lättare att bre!), sockra och hälla över kanel: Snåla inte. Jag har aldrig använt mig av några mått utan bara kört på. Har aldrig hört någon äta bullarna och klagat på att det var för mycket fyllning. Det är i detta moment vissa bullar blir magiska och andra faller i glömska.

8) Gör inte för små bullar. Stora bullar är bra för saftigheten men också att bullstunden blir längre.

9) Behåll jäsningen till gräddningen. Vipsa ihop ägget med en skvätt kallt vatten. Det gör att bullen behåller sin jäsningshöjd som annars sjunker något när man penslar.

10) Sen så ska man inte missa att pensla ordentligt med ägg innan gräddning för en fin gräddyta. Täck hela ytan.

11) Låt bullen få gräddas. Visst, den ska inte stå inne i ugnen så den blir torr men jag blir så ledsen när jag går in i en Pressbyrå, bensinmack eller 7-11 och ser deras vita kanelbullar. Som Pippi säger i ”Pippi på rymmen”: Dessa bullar var alldeles lagom brända

14) En klassisk kanelbulle ska vara en kanelsnurra med riktigt saftig mitten, kanelbullefiléen som jag kallar den. Men med lätta grepp får du till bullar som ser proffsgjorda ut. HÄR hittar du beskrivning.

15) En variant på bullen är att göra wraps eller kringlor.

16) Vanligtvis lägger jag bullarna direkt på plåt med bakplåtspapper men man ska inte underskatta den saftighet bullarna får med muffinsformar.

17) Eller lägg flera bullar i en ugnsfast form som en variant på butterkaka. Läs mer HÄR.

18) När de gräddats färdigt och fått svalna – ät eller frys in. Den där saftigheten som finns i nybakade bullar är det bästa men den försvinner snabbt så att frysa in hjälper att ha saftiga bullar tillgängliga.

Kanske detta är gammal skåpmat för några eller så kanske det gav bra råd till andra. Hur som; njut av goda kanelbullar!

Prenumerera
Notis om
guest

1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mia
Mia
8 år sedan

Vad sugen jag blir på att baka. Många bra tips! Tack

Du kanske också gillar...

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x