Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 september, 2013

Butterkaka utan buttra miner

I dag kom bästa tjejerna förbi på lunch med sina småbebbar. Mycket härligt och efterlängtat. Det blev mycket bäbissnack, skratt och ett stort pastakok. Då det snart vankas kanelbullens dag så ville jag öva och vara lite av en bullmamma så det sattes en deg i morse. Men bullar i all ära, varför inte göra något annat tänkte jag. Det får bli en variant på butterkaka, för någon vaniljsås kunde jag inte få till idag. Så, dryga hälften av degen blev till en kanelbullekaka och resten vanliga bullar. Rekommenderas varmt. Blev en otroligt saftig bullkaka, eller vad man nu ska kalla det.

butterkaka

Butterkaka

Detta är det grundrecept jag går efter när jag gör vetebullar. Denna mängd ger ungefär 40 bullar eller två bullkakor

Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl, 1 dl kan sparas till utbaket om så behövs.
Fyllning: rumsvarmt smör, socker och kanel
Garnering: 1 uppvispat med 0,5 msk kallt vatten och pärlsocker

Gör så här: Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken i det smälta smöret och få vätskan fingervarm. Häll i hälften i bunken med jästen och rör tills jästen lösts upp. Häll i resten av vätskan och ta ut det sista med slickepott, saltet från smöret sjunker så det sitter mycket god sälta längs kastrullens botten och väggar.
I med socker, salt och rör tills allt blandats.
Häll i mjölet i omgångar och arbeta med degen tills den släpper fint från bunkens väggar och blir slät och blank.
Täck bunken med en bakduk, ställ på ett varmt och dragfritt ställe och låt jäsa i 40 minuter. Sätt på ugnen till 225° och smöra en ugnsform med löstagbar kant.

Häll ut degen på ett bakbord. Mjöla underlaget om du känner att det behövs, beror lite på bakytan. Dela degen i två lika delar. Den ena kavlas ut till en lång rektangel ca 5-10 mm tjock. Bred nu på smör jämt över ytan och strö över socker och kanel. Här har jag inga mängder utan kör på känsla som oftast är: ”ju mer desto bättre för smör och socker är ju så gott!” (och fyllning; kanelen kan med fördel bytas ut mot hackade nötter, mandelmassa, kardemumma… mm.)
Vik nu degen tredubbelt på längden och skär remsor, ca 20 st per deghalva (alltså tot ca 40 st). Snurra, vrid och knyt (går inte att misslyckas) remsorna till knyten och lägg i den smorda formen. Börja med en i mitten och lägg sedan som en blomma runt om. Tänk på att ställa dem glest för de växer i jäsning och vid gräddning. Låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk.

Vispa upp ett ägg och häll i en skvätt kallt vatten. Vattnet gör att bullarna inte sjunker i hop vid penslingen. Pensla bullarna och strö över pärlsocker. Skjuts in i mitten av ugnen på galler och grädda i 15-20 minuter. Låt svalna på ugnsgaller och täck sedan över med bakduk.

Comments (4)

  • Enligt ditt nya recept på kanelbullar kan man även här med fördel (för bl a smaken) minska jästmängden till ca hälften! Vi ökar därför jästiden lite, tills degen fått dubbel storlek innan vi kavlar ut den.
    ‘Bullkaka’ är den saftigaste varianten av alla bullar o smakar bäst samma dag, precis som alla andra bullar. Eller – frys ner den direkt när den har svalnat helt.
    Efter försiktig upptining bakar jag gärna upp den helt kort i 130° C varmluft ca. 5 min. Då är den som nybakad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.