Följ mig:
Blommor & Växter Tips & Trix

Allt om Elefantöra – växten som ger sticklingar som ett skott

7 oktober, 2016

Elefantöra klev in i mitt hem för nåt år sedan. Ville ha gröna växter till mitt badrum och då var den tåliga Elefantöra ett bra alternativ förstod jag efter lite research.

Hade väl då aldrig trott att detta lilla Elefantöra skulle växa sig stor, bli mamma både en, två och åtta gånger, och nu finnas på flertalet ställen i hemmet. Och även leva vidare hos grannar.

När jag var på Plantagens presentation av de gröna trenderna för 2017 fick jag höra att Elefantöra har blivit så populär att den är slutsåld! Slut hos leverantörerna!!! Det förklarar ju att jag sett annonser från folk som sålt sina sticklingar på Tradera. Herre jösses!!! En liten stryktålig krukväxt har alltså blivit ett hett och åtråvärt byte. Hört något liknande?

Men vad är det då med Elefantöra som skapat denna hype? Är den otroligt snygg? Ja, det ligger väl i betraktarens ögon. Klarar alla nyanser av gröna fingrar av den? Ja, det verkar så. Sen tror jag lite av grejen med Elefantöra är att den just knoppar av sig så att man kan känna sig som en riktig trädgårdsmästare på fönsterbrädet.

Elefantöra – sticklingar

Jo, så här är det; Elefantöra har en stam med stora runda blad på långa skaft och från rötterna kommer det upp nya små skott upp i jorden – sidoskott/rotskott. De här små plantorna blir då lättplockade sticklingar som med samma lätthet kan sättas ner i annan kruka med jord och starta ett nytt liv där omedelbums.

Och de här sidoskotten/rotskotten – de ska bara förbi och fram! Det har jag blivit varse. Se bara hur de tog sig igenom (!!!) krukan här:

Ja, jag anmäler mig själv för växtplågeri. Så här får det ju bara inte gå till!

Elefantöra – skötsel

Som ni förstår så är växten rasande lättskött. Står gärna halvljuset men kräver inte så mycket ljus egentligen. Ju mörkare den står desto större blad får den.

Behöver inte vattnas stup i kvarten heller. Låt den torka lätt mellan varven. Vill absolut inte stå med fötterna i vatten.

Vill ha gödning var 6.e vecka under sommarhalvåret.

Den kan formas på olika sätt. Låt den växa och bli hög och lång. Kommer då böja sig över krukkanten. Eller så kan den toppas då och då så den blir kraftig och fyllig. Dessa toppar kan för övrigt bli till sticklingar och nya plantor.

Här är en inspirerande bild nedan. Till vänster så ser du ett en som fått växa till sig i 1,5 år med lite toppningar och sidoskotten har fått leva kvar i samma kruka som ”mamma”. Den till höger är så som den såg ut för då 1,5 år sedan. En efter och före kan man säga.

Så för dig som tycker att växter växer långsamt och är otålig på resultat – då är Elefantöra växten för dig. Växer så det knakar!!!

Lycka till med ditt Elefantöra.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Anne 7 oktober, 2016 at 14:36

  Hah, jeg grep etter en krukke med en middels fin (aldeles ikke stor og praktfull) Elefantöre forrige helg – men da jeg så at prisen var £21 (!) så satte jeg den raskt tilbake på hyllen.

  Så du sitter nok på en liten gullgruve 😉

 • Svara Helena Lyth 7 oktober, 2016 at 14:52

  Hej Anne! OJ, 21 pund??!! Det är ju galet dyrt. Då fattar jag verkligen det här med andrahandsmarknaden, så att säga.

  Får vårda mina små elefantöron väl.

  Ha en fin helg
  Kram

 • Svara Frida 28 november, 2016 at 20:33

  Toppning, menas det med att man kan klippa av en bit av stammen??

  • Svara Helena Lyth 29 november, 2016 at 09:51

   Hej Frida! Precis, du knipsar av toppen och den toppen kan du sätta i ett glas med vatten och få rötter så den kan planteras om sen.
   Stammen som är kvar växer och frodas vidare.

   🙂 Helena

 • Svara Klara Genberg 9 december, 2016 at 08:00

  Åh vilken bra guide, tack för den! Köpte elefantöra i november som jag ska plantera om i helgen. Kanske tar ett skott eller två när jag ändå är igång!

 • Svara Christina Hedbrandh 8 september, 2018 at 18:53

  Så fint du berättade och visade bilder om elefantöra. En växt som vågar ta för sig och sticka ut……
  Har precis fått sticklingar från en kompis. Ser framemot att följa växtens framfart.

 • Lämna en kommentar

  Close