Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

26 mars, 2017

Fakta ägg & hållbarhet. Så länge håller ägg egentligen

[wordpay_ad]

Vi äter mycket ägg (ett stekt ägg är väl den bästa fast fooden som finns??) och det kan köpas nya ägg utan att den tidigare laddningen var slut. Då vi sätter äggen i facket i dörren på kylen kan de blandas, de nya med de äldre. I-landsproblem kan tyckas men än dock.

För att undvika att man tar av de nya sätter jag datum på dem med märkpenna, alltså det datum som står på förpackningen…

Hur länge håller ett ägg?

… men bäst-före-datumet är satt till 28 dagar efter värpning och egentligen håller ägg i 6 veckor från värpning i rumstemperatur. I kylskåpet håller det upp till 3 månader! Det tror jag inte alla vet. Så ta helt enkelt bäst-före-datum med lite salt och med datummärkning på ägget kan du ta ställning till om du tror det går att äta.

Testa äggets färskhet

Du har hört hur man kan testa om ägget är färskt eller hur? Du fyller ett glas med vatten och så kommer ägget antingen flyta eller lägga sig på botten. Men hur var det nu? Vilket var det ena och det andra? Jo: Riktigt gamla ägg flyter! Så tänk på det som en död fisk på ytan i ditt gamla akvarier,inget man vill ha!

Äggens storlek

Hemma hos oss har vi en servis från Gustavsberg som både vardags- & festporslin och till den samlar jag så många delar jag kan. Köpte två nya äggkoppar och kunde inte för mitt liv förstå varför de var så stora. Äggen drunknade i kopparna och var helt omöjliga att använda.

Porslinsserien har en sushi-variant så jag började tro att jag misstagit saké-kopparna som äggkoppar men det visade sig att så inte var fallet. Det sorgliga svaret är att porslinsserien är en gammal, gammal klassisk modell och äggkopparna såg ut så för 60 år sedan för att äggen då var så stora. De har alltså krympt. Så ledsamt. Vill nu ännu mer bara köpa ägg som är närproducerade från smågårdar. Inga hemska äggfabriker som stressar fram miniägg!!!

Skala kokta ägg

Har du också svurit över svårskalade ägg? Jag tex står och skalar ägg till den härliga påsklunchen och vill ha snygga kokta skalade ägg men de ser helt hackade ut. Då har jag tagit å kokat för färska ägg. Detta är väl nästan den enda gången färskhet är av ondo.

Ett tips för att lättare skala ägg är att precis efter kokningen (hårdkokta ägg) knäcka lite lätt så skalet spricker lite och lägg ägget i kallt vatten. Då sipprar lite kallt vatten in mellan det kokta ägget och skalet så det släpper lite från skalet.

64°

Det sägs att ett ägg ska vara som bäst när de kokas i vatten upp till 64° i hela 60 minuter. Jag har fått härliga sallader med vansinnigt löskokt ägg på. Skär jag i det rinner gulan ut över maten. Så gott. Men hur sjutton kan ett löskokt ägg ligga på maten? Såg det nu göras och det var ju inte så svårt… Knäck det löskofta ägget i toppen och helt enkelt (?) häll ut ägget på maten. (eller pochera så blir det samma effekt)

natur ägg

Apropå ägg: en av mina bröder med familj bor i Göteborgs skärgård och har sedan flera år höns på tomten. När vi hälsar på och går ut i hönshuset för att hämta frukostäggen blir jag alldeles lycklig i kroppen. Den där det-blir-inte-bättre-än-så-här-känslan. Ingen vanlig upplevelse eller syn här i Bromma om man säger så.

Frysa ägg

Något jag minns från barndomen var den där sörjan min mamma frös efter bakning. Det var många äggvitor som frös in när äggulorna hade använts till recepten. Så är det så att du ska resa bort eller just har antingen vitan eller gulan kvar: frys in. Knäck och frys i plastbunkar.

Varför äter vi ägg till påsk?

Det är två anledningar som kanske hjälper varann. 1. det är ljusare nu och då blir hönsen piggare och lägger fler ägg. Som många djurarter är det nu det liksom pirrar till i kropparna. Det finns alltså en bra tillgång av ägg. 2. påsken som religös högtid hyllar livet – Jesus återuppståndelse. Ägget är en väldigt tydlig symbol för livet, allt startar med ägget men sen är också formen, det runda en symbol för liv.

Ja, det var lite om ägg som jag hade lagrat i mitt huvud. Kanske du kände till allt eller något var nytt? Hur som, nu i påsktider äter vi som sagt massa ägg och jag ska försöka variera mig i tillagningssätten. Vad är din favoriträtt med ägg? Kokt, pocherat, stekt, äggröra, äggtoddy…?

Comments (11)

 • Hej Helena!
  Du har bra kunskap om ägg för din generation. Det har i dagens samhälle blivit ett jätteglapp mellan gammal kunskap och ärvda erfarenheter och påstridig okunskap. Här kommer lite mer kunskap om ägg till dig om du är intresserad. Det är inte så att äggen blivit mindre. Äggets storlek beror på ras/korsning, och hönans ålder .Det första ägget kan väga 38 gr. det sista 80 gr. Som exempel. Äggen i affären värps av unga höns. där blir inte hönsen så gamla att äggen hinner bli stora. Då blir det olönsamt. Höns värper beroende av hur ljust dom har det. före elens tid blev det tillräckligt ljust för hönsen att värpa och det spirande vårgräset gav energi vid påsk. Köp ägg direkt av en småbrukare på torget eller i EKOring. Leta, leta leta. Så kan folk med intresse för att ha höns överleva.
  Äggens hållbarhet beror på värmen och att dom blir omskakade så att trådar som håller gulan bryts.
  Dom ägg som finns i affären och produceras i “djurfabriker”som beror endast på ekonomisk lönsamhet framtvingad av dom stora livsmedelskedjorna och köparnas okunskap/bekvämlighet. Mvh Ullabritt

 • Tack, särskilt ett stor tack för tanken om EKO ägg.
  Jag kompletterar lite det utmärkta inlägget: Det är ingen bra ide’ att förvara ägg i dörrfacket där temperaturen är relativt hög (man öppnar ju ofta kylskåpsdörren) , speciellt om de ska ligga i kylen under en längre period.

 • Anette Ringvall

  Hej!
  Tack för fin hjälp om ägg
  Har köpt hem goda ägg från Gotland
  Många är två gulor i
  Hälsning
  Anette Ringvall

 • Jag har ägg i kylskåpet som bäst föredatum är 15 nov. 19!
  Jag har knäckt ett par och dom ser ut att vara ok. Luktar inget.
  Jag har väldigt kallt i mitt kylskåp. Ca 3-4 grader.
  Vågar jag använda äggen?

  • Hej Lena. Jag vågar inte ge dig några rekommendationer då jag inte kan avgöra doften från distans. Om du upplever att de är okej så är de nog det. Men du får vara domare här.

   Med vänlig hälsning,
   Helena

 • Hej

  Roligt med så mycket bra ägginfo! Jag har en höna och hennes nio kycklingar som blivit åtta veckor och nu har mammahönan börjat värpa igen efter mammaledigheten. Äggen är ljusbruna och det är lika roligt varje gång det ligger ett litet ägg i redet. Det är ljuvligt med höns som är lyckliga och kan leva ett naturligt liv. Mvh

 • Karl-Gustaf Ekedahl

  Tackar för intressant info

  Själv litar jag inte ett skit på vad affärerna säljer oavsett etikett. Fick höra ifrån en gammal vän som jobbar som grossist inom livsmedelsindustrin att det ofta fuskas med den ekologiska marknadsföringen inom många butikskedjor. Ofta handlar det om mindre ändringar av gifterna som dem sen kallar biologiska bekämpningsmedel samt utelämnar på etiketterna att maten ofta är genmanipulerad. Massproducerade äggfabriker där djuren blir illa behandlade säljer ofta ägg som ekologiskt frigående höns.

  Stöd landsbyggden! handla så mycket som möjligt direkt av våra lokala lantbrukare och matproducenter. Det gäller passa på ifall WEF dårarna som orkestrar bakom EU får sin vilja igenom att drastiskt avveckla landsbygden och tränga in folket i så kallade 15 min städer. Vi som konsumenter kanske kan bromsa att storindustrierna helt tar över genom att alltid handla närproducerad mat.

  Ägg är dessutom mycket nyttigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.