Chokladmousse är en riktig klassiker bland efterrätter och populär bland de flesta. Detta är ett recept på en mörk lyxig chokladmousse med endast 3 ingredienser – grädde, mörk choklad och äggulor. Och som du ser är det recept utan tillsatt socker så det kan gå under LCHF beroende på vilken choklad som väljs.
Jag blev så sugen på kombinationen choklad och blåbär efter en pressvisning där blått och brunt syntes i textiler. Såg så goda ut de där kuddarna så jag köpte ingredienser på vägen hem faktiskt. Familjen blev inte besviken över mitt infall…
Chokladmousse
Ingredienser
4 dl grädde
3 äggulor
150g mörk choklad
Gör så här: Hacka choklad i mindre bitar och smält i en bunke över vattenbad. Ställ bunken åt sidan. Knäck ägg och separera vitor och gulor. Rör i gulorna i den smälta chokladen. Låt svalna.
Vispa grädden luftig men inte för hård då det kan göra moussen grynig.
Vänd ner grädden i chokladsmeten med stora luftiga tag. Blanda och vänd tills all chokladsmet är blandad med grädden.
Lägg upp eller spritsa i portionsskålar och låt stå i kylen minst tre timmar innan servering.
Servera med bär, frukt och/eller nötter.
Detta är ett recept med ren chokladsmak. Önskas en lyxig chokladmousse kan några droppar av smaksatt likör förhöja rätten. Tex Grand Marnier som ha en tydlig fräsch apelsinsmak som passar bra.
Desserten serveras gärna med frukt – choklad passar till de flesta frukter, och toppa gärna med lite riven choklad för extra djup chokladmak och -doft.
Förutom att choklad och blåbär smakar mycket gott ihop så är kombinationen av brunt och blått så galet vackert. Så sofistikerat.
Utöver den gudomliga smaken så har rätten två ytterligare fördelar – den är enkel och snabb att göra samt att den kan förberedas redan dagen innan middagen där den ska serveras. Perfekt!
Gillar du choklad och vill ha fler tips och recept i denna stil? Kanske dessa kan inspirera:
• Världens godaste chokladsås. Jo, jag lovar
• Gör egen kexchoklad. Godare än köpkakan
Hej!
Det ser ut som om du använder svensk blockschoklad i ditt recept. Helt ok, men inte om man äter enligt LCHF. Det är lika mycket tillsatt socker i blockchoklad som i godis-choklad. Men annars finns det chokladkakor med lite kh att köpa också.