Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 december, 2014

Chokladhus. Nu längtar jag ännu mer till jul

Pepparkakshus har vi ju sett men chokladhus är inte lika vanligt. Konstigt egentligen för choklad och jul hör ju verkligen ihop och chokladkakor är perfekta byggstenar. Väldigt goda att göra misstag av också, dvs äta upp spillbitar och trasiga byggklossar.

Ville ha ett litet hus och sätta i en glaskupa som en snöglob. (Min nya favoritgrej) Och för att små händer inte ska norpa exteriören. Sen så är det också ett bra sätt att förhindra att godiset blir dammigt.

För att göra ett chokladhus så är det egentligen bara att ha ett gäng chokladkakor, måtta sig fram och micra några sekunder för att kunna skära till fönster och gavlar utan att kakorna spricker. Fogar med choklad som blev över från bygget och smält i vattenbad. Här finns utförliga instruktioner. (Kristyr av 1 äggvita, 4 dl florsocker, 1 krm ättika)

Valde att inte sätta på färgglada non stop på utan önskade ha ett mer grafiskt hus. Låta chokladen synas.

Ställer huset i drivor av pärlsocker. Sött ska sött ha, heter det va?!

Samtidigt som jag pudrade florsocker över hela bygget tittade jag ut och såg att himlen gjorde det samma. Som i ett trollslag var hela världen vit och drömsk. Promenaden till hämtning på förskolan har nog aldrig varit så vacker. Och så tyst. Som om det är dämpande vadd som lagt sig överallt.

Promenaden hem tog lite längre tid än vanligt men det hade varit konstigt annars. Barn i tultiga överdragsbyxor och overall pulsade fram och gjorde spår och änglar.

Comments (6)

 • Hej! Tack för en fantastisk (nyfunnen) blogg!! Tittar in nästan varje dag och har gjort så många av dina tips. En liten fråga; Var kommer glaskupan från?
  God jul!
  Önskar Maria

  • Helena - Hemma Med Helena

   He Maria! Vad glad jag blir, tack snälla för dina ord!
   Denna kupa köpte jag för säkert 7 år sedan och då var det i en blomaffär. Syftad till att driva upp plantor i. Sett flera varianter på den i “vanliga” inredningsbutiker nu så det borde gå att hitta.
   Hoppas du finner en. Ledsen att jag inte kunde ge bättre svar än så.
   GOD JUL!!
   Kram Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.