Ibland vill man ha kakdeg att äta bara för att liksom få mumsa lite innan härligheten ska in i ugnen. Men vänta nu! Du kan ju göra kakdeg att äta och skippa hela ugns-biten helt och hållet.
Allt går ju att äta så länge det är gott och är kakdeg utan ägg, bakpulver och jäst. Det är just dessa ingredienser som behöver ugnen för att bli ätbara. men annars är det väl fritt fram att experimentera. ”Kucklimuck” som sonen kallar det när han blandar honung, soja, currypulver, tuttifrutti-strössel, vaniljsocker och allt annat som kommer i hans väg. Sällan blir det gott men han har kul…
Ska vi då ta och titta på några ätbara kakdegar som är bekräftat goda?
3 recept på kakdeg att äta
MÖRDEG
Vi börjar med en klassisk kaka – mördegskakan. Hur många gånger har jag inte stått där i köket och hindrat både mig och barnen från att äta upp degen innan gräddningen. Nu släpper vi allt och mumsar upp det
Ingredienser
250 g rumsvarmt smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg.
Gör små bollar, skopa upp i mindre portionsskålar eller ät rätt ur bunken. Men ska det bli former eller serveras i skålar läggs det med fördel i kylen under plast att vila i kylen i 30 minuter.
COOKIE DOUGH
Kanske det ultimata kakreceptet just för kakdeg att äta. En kakdeg som kan användas i mycket. Klicka ner i glass och du får i ett vips cookie dough icecream. Gör små bollar och doppa i smält choklad och små goda praliner/tryfflar är gjorda. Eller som sagt; bara ät som den är.
Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
1/4 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 fyllning (hackad choklad, nötter)
Gör så här: Häll i smör, socker, farinsocker, vaniljsocker i en bunke och vispa med elvisp. Blanda sedan i mjölk och mjöl med slev.
Hacka din fyllning, nötter och/eller choklad och bland i. (jag hade jordnötter för jag ville ha något salt till allt det söta)
Gör små bollar, skopa upp i mindre portionsskålar eller ät rätt ur bunken. Men ska det bli former eller serveras i skålar läggs det med fördel i kylen under plast att vila i kylen i 30 minuter.
CHOKLADBOLLAR
Okej, det är ju inte en kakdeg men nästan. Det är ju en vansinnigt god smet och att få äta direkt ur bunken är ju det vi alla egentligen vill va?
Ingredienser
100 g smör, rumsvarmt
2 msk kakao
4 msk socker
3,5 dl havregryn
1 msk kallt kaffe
Gör så här: Blanda smör, kakao, socker, havregryn och kaffe i en bunke till en stor deg.
Gör små bollar, skopa upp i mindre portionsskålar eller ät rätt ur bunken. Men ska det bli former eller serveras i skålar läggs det med fördel i kylen under plast att vila i kylen i 30 minuter.
Tre godisar i en skål. Så smarrigt att mumsa med liten sked.
Det intressanta var när jag gjorde detta och visste att jag skulle få äta av degarna, att jag inte behövde vänta på gräddningstiden, ändå åt av slevar och skålar. Kanske att det ändå är godast direkt från bunken…?
Bästa degen är ju ändå den till havreflarn!! 😉 så gott!!
Kan man äta dom bakade också?
Hej Bella!
Mördegen går utmärkt att baka, den är redo. Chokladbollarna ska nog inte bakas. Cookie dough bör få i sig bakpulver innan den kan gräddas.
Lycka till!
I Sverige räknas det ju dock som riskfritt att äta råa ägg. Men om det ändå bara ska ätas som deg så varför inte ☺️
[…] Receptet hittar du här […]
Jättegott! Men väldigt mäktigt haha, kanske borde lägga i lite bakpulver och göra några små kakor av det också..
Frågan är dock vilken av de som är godast.
Man måste göra alla för att bestämma 😂