Koka perfekt kaffe med Presisjon är ett annonssamarbete med Wilfa
Att barista seglat upp som ett drömyrke och att utbudet av kaffe ökat de senaste åren har väl ingen missat. Mängder av varianter av kaffe på alla längder och bredder finns att få på kaffebarer men att koka perfekt kaffe även hemmavid kanske känns svårare.
Espressomaskiner med ampuller eller traditionellt bryggkaffe men blir det verkligen perfekt? Går det att göra med precision? Själv har jag inte varit så knusslig. Med vanlig bryggare och val i matbutiken av kaffesort har väl varit mina val och nöjt mig.
När jag fick frågan om ett samarbete med Wilfa och testa deras kaffebryggare SVART Presisjon blev jag väldigt nyfiken. Hur perfekt kan det bli?
Koka perfekt kaffe
Först ska jag erkänna att jag blev väldigt förtjust i själva maskinen. Så himlans läcker med den löstagbara vattenbehållaren. Typiskt mig att vara ytlig och först se det estetiska… Men det är inte helt oviktigt, eller hur? En apparat som faktiskt ska stå i ens kök ska ju passa in!
Sedan när jag läste på om kaffebryggaren förstod jag hur spännande och utvecklad den var.
Mycket bra med den löstagbara vattenbehållaren för tidigare har jag fyllt på vattnet med själva kaffekannan och den har väl i ärlighetens namn inte alltid varit superdiskad och med det då gjort att vattenbehållaren blivit oren efter några vändor. Här tas cylindern bort helt och fylls på direkt från kranen.
Sedan en detalj som egentligen borde varit en självklarhet sedan länge är att mäta kaffet på vikt och inte de där halvhöftade skoporna jag slängt i. En mängd vatten ska få sin rätta mängd kaffepulver. Och perfekt rätt mängd blir det ju när man väger.
Och sedan då för att rätt mängd vatten och rätt mängd vatten ska få rätt mängd TID att blandas justeras avrinningen från filtret. Inget lämnas åt slumpen här inte!
En av mina tre bröder bodde 1 år i Etiopien där faktiskt kaffet kommer ifrån. Där finns det något som heter kafferitual. Denna ritual är en hel kvällsaktivitet där det hela börjar med att de gröna bönorna rostas. Så om du tycker detta verkar lite omständigt så har du något att jämföra med.
Efter några testomgångar fick jag helt kläm på det och förstod hur mycket ett mått vägde och kunde gå på rutin.
Hur bra och perfekt blir kaffet då? Jag kan bara säga att jag upptäckt kaffe på nytt.
Brukar ibland bli kallad kalv för jag dricker mycket mjölk och framförallt i kaffe. Varit lattemorsa så det osat om det men kanske främst café au lait – alltså bryggkaffe med varm mjölk. Mer mjölkdrink än kaffe skulle man kunna säga… För att testa detta sätt Wilfa visar – att mäta och brygga kaffe, ville jag göra eldtestet: att dricka utan mjölk. Jag har liksom inte förstått de som kan dricka kaffe utan mjölk. Nu förstår jag! Blir en helt annan balans på kaffet när det är rätt avvägt ju!
Den godaste koppen
Jag har varit en tedrinkare på mornarna och sedan kaffe efter lunch och efter middag. När jag fick barn ökade kaffenivån i skrämmande takt och för varje barn tagits till nya nivåer. Varit mitt vapen mot trötthet men även lite av lyx i vardagen. Att få unna sig en kopp. Att efter lämning få längta till jobbet och första koppen. För inte vill jag hastdricka koppen mellan flingor, ostmackor och tandborstning, overallbrottning. Blir starten på dagen och den ska vara perfekt. Och nu kan jag verkligen få perfekt kaffe!
Koka perfekt kaffe med Presisjon är ett annonssamarbete med Wilfa