Vegetariska skotska ägg är ett inlägg i samarbete med Gold&Green
Nu är det bara sekunder från påsk och vad passar då bättre än ett tips på påskmat, och dessutom ett köttfritt sådant.
När jag och Gold&Green pratade om påskmat kom ägg upp så klart. Kan man få in ett helt växtbaserat protein ihop med ägg?
Då tänkte jag på den spännande rätten jag åt i Edinburgh – Scotch eggs, ägg inbakade i kryddig köttfärs. De borde jag absolut kunna göra med Pulled Oats.
Det visade sig gå alldeles utmärkt.
För att lyckas med detta behövde jag göra en riktigt bra färs av Pulled Oats och på insidan av kartongen runt förpackningen finns inte bara matnyttig information om Pulled Oats utan även receptförslag, där bland annat ett recept på färs till burgare. Det skulle bli perfekt.
Receptet innehåll bbq-sås och pulvret till löksoppa vilka var perfekta smaksättare och skapare av färskonsistens. Receptet innehöll även fetaost men det kände jag kunde bli för kraftig smaksättare så det bytte jag ut mot riven lagrad ost.
Pulled Oats är snabbt förklarat är ett helt växtbaserat protein. Läs mer utförligt HÄR. Ett perfekt alternativ att ta till när man vill minska mängden animaliska proteinerna i sin kost men inte vill dra ner på smak eller kvalitet.
Och många har frågat mig om hur man ska tillaga det och det är faktiskt precis som vilket protein som helst när det kommer till hur du ska laga med det. Olja i stekpannan och sedan krydda med dina favoritsmaker.
Vegetariska skotska ägg, scotch eggs
Ingredienser
5-6 ägg
1 förp Pulled Oats Nude
1 förp löksoppa, pulver
100 g ströbröd
200 g riven ost
1 ägg, till färsen
1 dl olja
1 dl bbq-sås
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
Matolja till stekning/fritering
Gör så här: Koka äggen, bör vara hårdkokta men gärna med en krämig gula.
När de kokats klart sköljs de i kallt vatten, knacka mot kastrullen så skalet spricker och lägg tillbaka i kastrullen med kallt vatten. Det gör att lite vatten sipprar in mellan skal och ägg vilket gör det lättare att skala.
Blanda pulled oats, löksoppepulver, ströbröd, riven ost, ägg, olja, bbq-sås i en bunke och knåda ihop till en färs.
Dela upp färsen på så många ägg som ska lagas. Färsen räcker till 5-6 ägg beroende på hur stora äggen är.
Platta till en del av färsen och lägg på ett kallt skalat ägg.
Klä in ägget i färsen, hela ägget ska täckas. Krama försiktigt färsen runt ägget så det blir jämnt och fast.
Häll upp vetemjöl, ägg och ströbröd i olika skålar. Doppa och rulla de skotska äggen i skålarna i turordningen; vetemjöl, ägg och ströbröd.
Krama och knåda så ströbrödet verkligen sitter fast på färsägget.
Hetta upp matolja i en bred panna med hög kant, typ traktörpanna. Det ska vara så mycket olja att det går upp 3-4 cm på äggen.
Lägg försiktigt i äggen och låt puttra tills den yta mot olja blivit gyllene. Vrid och vänd äggen efterhand så de steks på alla sidor.
Lägg upp de nystekta skotska äggen på tallrik med hushållspapper och låt oljan absorberas av något.
Servera med valfria tillbehör, tex fräsch grön sallad och ångkokt broccoli. Skär gärna äggen på mitten för vacker servering.
Man tror ju att skotska ägg ska vara en rätt från Skottland men den kommer tydligen från varuhuset Fornum & Mason i London och skapades redan 1738 enligt Wikipedia. Imponerad över hur rätten kan vara så perfekt daterad, inte många som är kan jag tro.
Rätten kan serveras precis som man vill men den är väldans poppis som utflyktsmat i Storbritannien. Kanske att ta en utflykt med dessa vegetariska små äggnästen i påsk om vädret tillåter.
Vill du se fler recept med Pulled Oats? Kanske nåt av dessa:
• Vegetarisk pizza på tortilla
• Gratinerade Burritos
• Viltskav med skogssvamp
Spännande och annorlunda frågan är om jag vågar testa??
Live a little 😉 Klart du gör. Lovar att påskens alla gäster kommer bli imponerade.
Kram!
Tack för receptet! Tillagade scotch eggs idag med utgångspunkt från ditt recept. Använde formbar färs. Blev supergott! Kul att kunna göra vegetariska versioner av sådant man tidigare ätit med kött 🙂
Hej Matilda. Vad superkul att höra.
Kram
Helena