Gammaldags hemgjord filbunke gör mig lugn

Nu är jag lugn som en filbunke för jag har gjort en hemgjord filbunke.

Vad är det med sommaren egentligen? Varför är det då jag vill göra allt det där hederliga och det som jag aldrig i vanliga fall ens tänker på eller lägger tid på? Har väl peaken på bakandet, pysslandet och min person får ett drag av hembygdsmuseum. Drömmen om den där Bullerbyn-sommaren kanske som är så där genuin och närvarande.

Jag räknade ut att det är nio år sedan jag gjorde filbunke senast. Så lång tid får det väl inte gå mellan de där lugnen man ska uppnå med rätten. Eller hur går sägnen? Och så ville jag ta barnen på en mathistorisk resa.

Brukar du göra och äta denna mejerirätt? Minns du smaken? Syrlig så det pirrar på tungan samtidigt len och mild. Och så den där härligt snälla smaken av socker, kanel och kanske pepparkakor?

Recept hemgjord filbunke

Ingredienser, 6 portioner
1 liter mjölk (3%)
1 dl vispgrädde
1 dl fil (3%)

Gör så här: Häll mjölk och grädde  i en kastrull och värm till strax under kokpunkten, ca 90 grader. Låt sedan svalna till rumstemperatur och vispa då ner filmjölken.
Häll över i skålar och låt stå övertäckt (upp och nervänd tallrik) i rumstemperatur i ett dygn.
Filbunken bör stå några timmar i kylen innan den serveras för att sätta sig helt och bli rejält kall.
Servera med t.ex. kanel, ingefära, socker, pepparkakor, knäcke.

Ett tips för att få ner temperaturen snabbt är att ställa kastrullen i kallt vatten. Jag stressar den än mer med isbitar.

De här fina kryddburkarna, och ja även glasskålarna till filbunken, fyndade jag på den loppisresan jag hade tidigare i somras.

filbunke

Jag har haft mina barndomssomrar med fil och knäcke som lunch. Här blir det liksom änne mer fast av samma vara egentligen. Bara godare, härligare och lyxigare.

Tror nog att de flesta förknippar filbunken med pepparkakor ändå. Och ja, det blir ju så galet gott. Nästan som en efterrätt.

Filbunken blir nästan som en pudding så det kan verkligen gå för en efterrätt.

Så gott och ljuvligt. En rätt som tar tid på sig så man äter andaktsfullt. Precis som det ska vara på lediga sommardagar – allt ska få ta tid!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Prenumerera
Notis om
guest

6 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mia
Mia
6 år sedan

Åh tack för det receptet. Jag åt mycket filbunke när jag var liten och var i Åland skärgård. Så gott.

Inga
Inga
4 år sedan

Tycker filbunke är godast med enbart lite socker och kanel på.

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Inga
4 år sedan

Så många smakminne filbunke ger. Gott och välgörande!

Marianne Kopp
Marianne Kopp
1 år sedan

Jag har gjort filbunke på Jersey ko mjölk och filmjölk, busgott.
Jersey komjölk är fetare och kan man få opastöriserad så får man det där härliga gräddskiktet ovanpå!
Personligen tycker jag det blir extra speciellt med socker, kanel och pepparkakor!

Marianne Kopp
Marianne Kopp
1 år sedan

Oops inte opastöriserad men ohomogeniserad!

Lillemor Keim
Lillemor Keim
9 månader sedan

Hej alla filbunkeälskaren !!!
Min filbunke som barn skulle vara så lös eller fast, så när man vände skeden, skulle skeden bli ren och blank.
Det var min mormor som gjorde filbunken, den fans bara där, jag vet inte hur hon gjorde.
Vet bara att hon plockade tätört i skogen.
Vet någon av Er hur man använder tätörten vid tillverkning av filbunke.
Tackar på förhand / Lillemor

Du kanske också gillar...

6
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x