Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 mars, 2019

Recept för uttråkade barn – baka roliga muffins

“Mamma – jag har inget att göra!!!” hör jag en 5 åring, med rätt gnällig röst, skrika från vardagsrummet. “Hurra vad bra, då får du komma på något härligt att göra”, svarar jag galet käckt. “Gå igenom kokböckerna och hitta något att baka till exempel”, fortsätter jag. Kanske dumt att jag styrde honom, trodde han skulle välja att rita vilket han älskar, men med tanke på resultatet blev det en vinst. Han bakade muffins nästan helt själv och den totala stoltheten när de var klara var bland det finaste jag sett.

Stolt som en tupp men jag tror nog denna hönsmamma är än mer stolt! Nu är det taget – lillkillen få fixa gofikat här hemma!

Regel nummer ett, för mig som vuxen, när barnen bakar själva: släpp allt vad städat kök heter. Allt går att städa och mjöl över hela golvet går ju att lätt att dammsuga upp. Och vispat ägg uppe på väggarna går ju också att torka bort… Vägen mot målet må vara kladdig, stökig och olycksdrabbad men som sagt – målet, det siktar vi mot.

Regel nummer två: Barn kan så mycket mer än man kanske tror. Att meningen “Kan själv” är något småknoddar ofta säger, är en sanning. Nu kan inte vår 5-åring läsa recept och ha koll på alla mått men det tar han igen i kreativitet och genomförande. Och envishet. Han vill alltid vara med vid köksbänken och “jag tar pallen” är en standardfras. Han ska vara med!

Och jag ska lägga in en till sak här som är så bra med bakning och barn: Vår 9-åring har världens bästa lärare. Hon gav barnen ett bakrecept som matteläxa! Det var en övning på de olika måtten, tredjedelar mm och att lära sig turordning. Alltså!!! Hur bra!?? Aldrig har väl en mattelektion smakat så gott, ha ha!

Saftiga muffins från lillkonditorn

Ingredienser, 12 st
2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Frosting/glasyr, 4 muffins
3 msk florsocker
1 tsk vatten
någon droppe hushållsfärg

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Häll mjöl och bakpulver i en bunke, sikta gärna mjölet. Vispa ihop ägg med mjölk med en gaffel i annan skål och häll över i mjölblandningen. Klicka i smöret och häll i socker samt vaniljsocker. Vispa ihop med elvisp tills det blivit en riktig smet.

Ställ 12 bakformar på plåt eller i muffinsplåt och fördela muffinssmeten lika. Ställ in i ugnen och grädda i ca 20 minuter tills de fått gyllene färg. (Att prova med sticka om de är klara är för övrigt superkul för en liten bagare). Ställ på galler och låt svalna.

Frosting/glasyr: Rör ihop florsocker och vatten till en helt jämn smet. Droppa försiktigt i hushållsfärgen. Blir det mycket färg kan det behövas mer florsocker. Vi gjorde 3 olika skålar för olika färger.

Muffinsen bör vara helt svala när frostingen breds på.

Vill du ha mer tips på bak för barn? Då tror jag dessa kan passa:

Månstenar – bumliga kakor med fyllning
Koppkakor bakade i micro på 40 sek
Chokladbollar med smaksättningar & fyllning
Frusna bananglassar dopade i choklad
Rischoklad – lördagsgodis på stuberten
Chokladdoppad strut med fruktsallad

Doftar redan gott! Och att få “städa” vispar och bunke är ju alltid poppis.

Kanske inte riktigt färgerna man tänker ska vara lockande att äta men de blev ju färgglada i alla fall.

Så kul att få måla på muffins.

Frostingen stelnar snabbt så vill man pynta med strössel eller liknande får man vara rätt rask.

Visst blev de fina??!! Rätt påskiga skulle jag säga, kanske för att jag har huvudet fullt av påskpyssel nu, ha ha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.