Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 maj, 2019

God, enkel & snabb rabarberpaj med smördeg

God, enkel och snabb rabarberpaj med smördeg är precis det man vill ha en sommardag. Minimalt med fix – maximalt med utdelning!

Med smördeg kommer man långt i köket på nolltid och rabarberpaj med smördeg är inget undantag. Och snyggt blir det också. Du kan alltså göra något rasande fort som kommer uppskattas av dina gäster och framförallt av dig själv som gjort det hela i ilfart utan några problem.

rabarberpaj med smördeg

Snabb rabarberpaj med smördeg

Ingedienser:
3 – 4 smördegsplattor
rabarber
1 ägg
1 dl råsocker

Kardemummayoghurt:
2 dl naturell yoghurt
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Tina dina smördegsplattor en stund och lägg på plåt jämte varann. Ha ev bakplåtspapper under beroende på plåten. Kavla degarna något så skarvarna går i varann och ytan blir något större.

Nagga ytan där du kommer lägga rabarber, tänk på att ha bra med marginal för du vill ha en upp-puffad pajkant. Pensla hela ytan med ihopvispat ägg. Strö över någon matsked råsocker på den naggade ytan.

Tvätta, rensa och skär till rabarbern. Gör små kuber, smala pinnar eller som du önskar. Fördela över den naggade och sockrade ytan. Pensla lite extra på kanterna och strö över resten av allt råsocker.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Kardemummayoghurt: Krossa kardemumman i mortel och häll tillsammans med  yoghurten i en skål. Blanda i vaniljsocker.

Låt pajen svalna något när den är klar innan servering. Servera med kardemummayoghurten eller med grädde, vaniljglass eller vaniljsås. Du hittar recept på kallgjord vaniljkräm/råkräm HÄR.

Gillar du rabarber? Då kanske du också gillar detta?
Knäckig rabarberpaj med extra tjockt lager toscatäcke
Somrigaste rabarberkrämen med lime och kanel
Jordgubbstårta med rabarberkompott

Som sagt, en enklare paj får man leta efter. Så kul att baka tillsammans.

Om du som jag älskar att inspireras av Pinterest så finns det en hel uppsjö av fina rabarberpajer. Ja, det är rena konstverk faktiskt där folk har gjort enastående mönster med rabarber. Min variant med att lägga rabarbern i en tonad skala från grönt till rött är ingenting jämfört med dem. Men, ibland måste det gå fort, ha ha!

Hoppas det ska smaka. Detta fick bli denna veckas torsdagsbak. Du följer väl mig på Instagram? Där kan du kolla in gamla #torsdagsbak nämligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.