September betyder äppelpaj skulle jag säga. Okej då, även vackra klarblå himlar med krispig luft och värmande sol. Kanske den vackraste månaden?
Här kommer ett recept på en söt pajdeg som kan användas som basrecept för många pajer så det är bara att fylla med det som finns i säsong eller i förrådet.
Söt pajdeg
Ingredienser
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 nypa salt
2 äggulor
Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skär ner smöret i bitar i en hushållsmaskin och häll även i mjöl, florsocker och salt. Sätt på hushållsmaskinen på medelhastighet tills allt blandats grynigt. Knäck äggen och separera äggulorna som hälls i maskinen. Kör maskinen på medelhastighet tills ägget gått in i blandningen. Ta bort bunken från maskinen och nyp ihop, knåda till en degboll. Lägg i plast och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Kavla ut degen på bakplåtspapper med lite vetemjöl. För över papper med deg på en bakplåt.
Förbered din fyllning med frukt eller eller bär. Är det blöta bär tex kan de först röras tillsammans med någon tsk potatismjöl för att suga åt sig vätska. I denna paj nedan pudrades äppelklyftorna med lite kanel för extra smak.
Lägg frukt/bär så det blir naken deg runt om, detta viks över som en egen pajform.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 min eller tills den fått gyllene färg. Servera gärna pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
Pajer är så gott och dessutom väldigt kul att baka så det är inte konstigt att det finns tusen varianter. Om jag tittar i mitt arkiv så finns det en del. Kanske du också skulle gilla dessa:
• Päronpaj med mandelmassefyllning
• Key lime pie – bara bäst!
• Dansk äppelkaka med pajlock
• Knäckig rabarberpaj med extra toscatäcke